Народна Освіта » Світова література » Давньогрецький театр

НАРОДНА ОСВІТА

Давньогрецький театр

Давньогрецький театр виник наприкінці VI ст. до н.е. на основі сільських святкувань на честь бога Діоніса.

На цих святах виконувалися пісні на честь улюбленого бога Діоніса, бога веселощів і вина. Святкування зазвичай супроводжувалося хороводами, танцями і дифірамбами (жанр давньогрецької хорової лірики). Драма - у грецькій мові означає дійство на честь бога Діоніса, яке виконавці відтворювали танцями і мімікою. На свято одягали маски з цапиними бородами і рогами, зображуючи супутників Діоніса - сатирів (звідси назва - сатирова драма).

Це дійство і стало передвісником давньогрецького театру.

Схема Давньогрецького театру

Давньогрецький театр складався з 3 основних частин: орхе-стри, скени і театрону і був відкритою будівлею великих розмірів.

Сцена складалася з довгої вузької платформи і з трьох сторін була обнесена стінами, з яких задня (з навісом) називалася скеною, бічні - параскеніями, а сама сцена - предскеніем. Підняте уступами півколо сидінь для глядачів називалось амфітеатром, місце між сценою і амфітеатром - орхестрою, де містився хор, який керувався корифеєм. Декорацій у давньогрецькому театрі не було. Найдавнішою театральною будівлею у Греції був Театр Діоніса в Афінах кінця VI століття до н. е. Афінський театр Діоніса міг

вмістити до ЗО 000 глядачів.

Театр займав важливе місце у громадському житті греків. Значення театру особливо зросло в період розквіту полісної демократії (V століття до н. е.). Творчість великих драматургів Есхіла, Софокла, Евріпіда, Аристофана відобразила найважливіші сторони суспільного, політичного і духовного життя стародавніх греків і створила театр досконалої художньої форми.

Він був трибуною для широкого розповсюдження нових думок, висвітлення найбільш болючих проблем своєї сучасності. Великим було його суспільне і виховне значення.

Хоча, зазвичай, сюжети грецьких трагедій походили із міфів, вустами міфологічних персонажів драматурги завжди говорили про свою сучасність, про моральні поразки і перемоги героїв своєї дійсності.

Організацію театральних видовищ брала на себе держава, і з середини V ст. до н. є. з міської казни виділялися спеціальні театральні субсидії (теориком) для малозабезпечених громадян. Відвідувати театр мали право усі вільні афіняни.

Жінок і підлітків не допускали на комедії. Важливо підкреслити, що з часів тирана Пісістрата, який започаткував свято Великих Діонісій, театр став державним закладом.

Основні драматичні жанри Давньої Греції : трагедія, комедія, сатирівська драма.

Автор: admin от 27-08-2016, 23:03, Переглядів: 8061