Народна Освіта » Світова література » Давньогрецький театр читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА

Давньогрецький театр читати онлайн

Давньогрецький театр

 

Театр у житті давніх греків відігравав значну роль. Під час постановок вистав припинялося життя міста, і всі громадяни не лише залюбки йшли до театру, а й уважали це своїм обов’язком. Якщо у бідних бракувало грошей на квитки, вони отримували спеціальну допомогу (теорикон).

Керівником дійства, до якого готувалися заздалегідь, був хорег — забезпечений громадянин міста, від щедрості якого залежали пишність постановки та її успіх. Обрання хору й акторів теж було його обов’язком.

Постановки п’єс відбувалися у межах змагання між трьома поетами, які спочатку виступали також у ролі музикантів і балетмейстерів. В Афінах, наприклад, у складі журі було 10 громадян, по одному представникові від кожного афіиського округу. Саме журі визначало переможця, ім’я якого увічнювали на мармурових табличках. Решта учасників теж отримували нагороди, але переможцем вважали лише одного з-поміж трьох поетів.

 

Одна з найважливіших відмінностей давньогрецького театру від сучасного полягає в тому, що гра відбувалася просто неба, при денному світлі. Відсутність даху й використання природного освітлення пов’язані були також із величезними розмірами грецьких театрів, які значно перевищували за розмірами навіть найбільші сучасні. Наприклад, афінський театр міг умістити 17 тисяч людей, а театр міста Мегалополя в Аркадії — 44 тисячі глядачів.

Основна частина театру — орхестра (майданчик перед сценою, де грали актори), у якому розміщували хор і жертовник богові Ді-онісу; театр (місця для глядачів), де у першому ряду було розташоване місце для жерця бога Діоніса; скена (споруда, розташована позаду орхестри,— там перевдягалися актори).

На початку V ст. до н. е. дерев’яні лави замінили кам’яними. Орхестра, на якій розташовувалися хор і актори, набула форми підкови. В еллінські часи актори вже грали на високій кам’яній естраді — проскенії.

Спочатку головною фігурою дійства був хор з 12-15 осіб. У піснях хору засуджувалися або вихвалялися діяння героїв. Приблизно з VI ст. до н. е. з хору виокремився драматичний актор, за часів Есхіла акторів стало уже двоє, а Софокл увів ще й третього артиста.

Усі ролі виконували лише чоловіки. Актори мали не тільки добре промовляти слова п’єси, а й співати і танцювати. Вони носили на обличчі маски, які змінювали не тільки під час зміни ролей, а навіть під час виконання однієї ролі, якщо герой перебував під впливом різних почуттів. Необхідність збереження маски була зумовлена величезними розмірами грецького театру, адже міміку актора було погано видно глядачам. Для того щоб збільшити свій зріст, актори носили взуття на високих підборах — котурни. Одяг трагічних акторів був надзвичайно пишним, прикрашеним різнокольоровою вишивкою.

 

Це матеріал з Підручника Світова Література 8 Клас Паращич

 

Автор: evg01 от 25-08-2016, 22:04, Переглядів: 11841