Народна Освіта » Географія » § 32. Характеристика озер України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 32. Характеристика озер України

1.    Пригадайте, у який спосіб утворюються річкові улоговини.

2.    Поясніть, чому Каспійське та Аральське моря є озерами.

Озера України є дуже різноманітними за походженням, типом живлення, величиною, формою і глибиною. Усього їх налічується близько 20 тис. Більшість з них — невеликі. Озера є природними водоймами в заглибинах суходолу (улоговинах).

Улоговини озер за походженням поділяють на тектонічні, льодовикові, річкові (стариці), приморські (лагуни й лимани), провальні (карстові, термокарстові), вулканічні (у кратерах згаслих вулканів), завально-гребляні, штучні (водосховища, стави). За водним балансом озера бувають стічні та безстічні; за хімічним складом води — прісні та мінеральні (солоні).

Наведіть приклади озер, різних за походженням улоговини, водним балансом та хімічним складом води.

Більшість озер України лежать у заплавах річок і тісно з ними пов’язані. На крайньому північному заході, на Волині, розташовані Шацькі озера. Найбільше серед них — Світязь (мал. 80) площею понад 24 км2. Це найглибше озеро України (58,4 м). Протоками воно з’єднане з озерами Пулемецьке (16,3 км2) і Лука (6,8 км2). Усього тут є близько 30-ти озер. Ці озера Волині вражають своєю задумливою красою. Вони нади-

хали Лесю Українку, яка любила тут бувати.

 

Велика група озер виникла поблизу нижньої течії Дунаю на Одещині. Серед 26-ти озер тут виділяється найбільше за площею озеро Ялпуг (мал. 81). Його довжина — 39 км, ширина — 5 км, площа — 149 км. Усі ці прісні озера заплавного походження з’єднуються протоками з Дунаєм.

У західній частині Криму є чимало солоних озер — Донузлав,

Сасик, Саки, Кизш-Яр, Ойбур-ське, Майнацьке. Солоність води в них подекуди досягає 200 г на 1 л води (200 %о). Озера мають чорний і в’язкий мул із чудовими лікувальними властивостями.

Вони утворилися в результаті відокремлення від моря піщаними відкладами морських заток або затоплення морем прибережних балок.

Знайдіть у навчальному атласі та підпишіть у контурній карті найбільші озера України.

 

Понад ЗО невеликих солоних озер розташовані на Керченському півострові. Ті з них, що на узбережжі Чорного й Азовського морів, мають морське походження. У Марфівському озері солоність води досягає 300%о. У минулому я багатьох ояеп побували сіль.

Але найдивовижнішими в Україні є гірські озера Карпат, які ще називають «морським оком#. У Закарпатті туристів приваблює озеро Синевир глибиною 24 м (мал. 82).

Лимани. На Півдні України, біля узбережжя Чорного й Азовського морів, утворилися лима-

ни — затоплені морем пригирлові частини річкових долин або балок. Лимани утворюються внаслідок незначного опускання суходолу. Українські лимани діляться на відкриті (сполучені з морем) і закриті (відокремлені від моря косами, пересипами).

Відкриті лимани мають постійний зв’язок з морем і досить велику площу. Закриті лимани змінюють свої розміри залежно від випаровування і надходження води. Рівень води в них є нижчим за рівень моря. Живлення відбувається завдяки стоку малих річок, а також просочуванню морської води. Відкриті лимани поступово замулюються, закриті — заболочуються. В умовах посушливого клімату через незначний притік прісних вод лимани швидко засолюються.

До найбільших лиманів належать Дніпровсько-Бузький, Дністровський, Молочний, Тилігульський та ін. На північ від Одеси є Хаджибейський і Куяльницький лимани. Перший за останні десятиліття змінився від надзвичайно солоного до майже прісноводного. Куяльницький лиман іноді називають українським Мертвим морем. Нічого живого в ньому немає. Але є чудодійна грязь і лиманна ропа з цілющими властивостями. Сучасні Хаджибейський і Куяльницький лимани від Чорного моря відділяє декілька кілометрів. Але археологи знаходять на їх дні залишки стародавніх кораблів і якорів. Далі на схід розміщуються менш відомі Березанський і Тилігульський лимани. Одна із загадок останнього — вугор. Як сюди потрапила ця риба з Балтійського моря, вчені досі не можуть збагнути. Березансьрсий лиман, на відміну від Хаджибейського, Куяльницьрюго і Тилігульського, завжди відкритий у бік Чорного моря і фактично є його затокою.

Знайдіть у навчальному атласі та підпишіть у контур-, ній карті найбільші лимани України.

Озера України різноманітні за походженням, типом живлення, величиною, формою і глибиною. Більшість з них — нєвєлирсі. Найглибше озеро Урсраїни — Світязь (58,4 м), найбільше за площею — Ял пуг. У західній частині Криму є чимало солоних озер, яр;і мають чудові лікувальні властивості.

На Півдні України, біля узбережжя Чорного й Азовсьрсо-го морів, утворилися лимани — затоплені морем пригирлові частини річкових долин або балок.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1. Як поділяються улоговини озер за походженням?

2.    Якої солоності може досягати вода кримських озер? Як можна її використовувати?

3.    Поясніть, що таке лимани, як вони утворилися. Дайте характеристику лиманів узбережжя Чорного моря.

4.    Підготуйте повідомлення про одне з озер України.

5.    Поцікавтеся, чим займається Державне агентство водних ресурсів України (офіційний сайт: http://www.scwm.gov.ua).

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:09, Переглядів: 2689