Народна Освіта » Географія » § 28. Озера і лимани. Болота

НАРОДНА ОСВІТА

§ 28. Озера і лимани. Болота

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ! 9 10

Ще одне велике солоне озеро на західному узбережжі Кримського півострова — Донуз-лав, що є найглибшим у Криму (до 27 м).

 

На східному узбережжі півострова також є великі солоні водойми, що належать до групи керченських озер. Вони розташовані на узбережжі Чорного і Азовського морів. Найбільші серед таких Актаське,

Тобечицьке, Узунларське. Цікавим е також Чокрацьке озеро, що виникло на місці грязьового вулкана.

Усі солоні озера Криму утворилися внаслідок відокремлення від моря піщаними і піщано-черепашковими пересипами вузьких морських заток або затоплення балок унаслідок підвищення рівня моря. Дощі тут бувають рідко, тому озера живляться морськими водами і підземними мінералізованими водами. Під палючим кримським сонцем мілководні озера швидко перетворюються на ропу - солоний розчин. Подекуди він має фіолетове забарвлення, яким озеро зобов’язане водоростям. Тільки вони й здатні вижити в цьому соляному царстві. Улітку ж, коли зовсім сухо, чимало озер часто пересихають і тоді на їхньому дні залишається тільки солона кірка.

Серед інших солоних водойм Криму унікальним є Сиваш (мал. 68). Це озеро-затока, яке утворилося між Азовським море і Арабатською Стрілкою. Подібно до інших солоних водойм України, площа Сиваша коливається від 2,4 до 2,7 тис. км2. Так само не залишається постійною і його глибина, яка змінюється впродовж року від 0,5 до 1,5 м.

поверхні озера щорічно випаровується близько 1000 мм води. Це більш ніж утричі перевищує річну кількість атмосферних опадів, які тут випадають. Замість води, яка випаровується, залишаються солі. Солоність у Сиваші подекуди становить понад 200 %о. Особливо багато солей у південній, найвіддаленішій від моря, частині. Тут за 800-850 років існування Сиваша його вода перетворилася власне на соляний розчин - ропу. З неї одержували чимало корисних речовин, які використовували передусім у хімічній промисловості. Крім того, Сиваш здавна забезпечував сіллю. Звідси її розвозили на волах чумаки.

Цікаві за походженням привальні (карстові) озера, що виникли в результаті дії підземних вод. Таке походження має Сєітязь — одне з найбільших озер України, що в групі Шацьких озер. Саме існування цього озера є своєрідніш порушенням географічних законів. Адже його ложе складене крейдовими породами, які порівняно легко розчинюються природними водами. Незважаючи на це, озеро залишається повноводним завдяки живленню не тільки атмосферними, а й напірними підземними (артезіанськими) водами. Отже, не випадково це озеро включено до списку 7 чудес України.

Озера льодовикового походження, що утворилися під дією давніх льодовиків, є в Карпатах. Серед них найвисокогірніше в Україні озеро Бребенескул (1801 м), а також Несамовите, Маричейка та ін. У Карпатах є й загат ні озера, що виникли в річкових долинах унаслідок обвалу скель, які перекрили дорогу гірському потоку. Найбільше з них озеро Синевир (мал. 69).

У гірських масивах Західної України є також озера вулканічного походження, які утворилися у кратерах згаслих вулканів. Це глибоководні озера Липовецьке, Синє озеро тощо.

Ь Лимани. Вони утворилися на узбережжі як Чорного, так і Азовського морів. На відміну від лиманних озер, лимани сполучені з морем і мають з ним постійний зв’язок. Так, найбільший в Україні Дністровський лиман, хоча й відокремлений від моря піщаним пересипом, сполучається із Чорним морем Цареградським гирлом та судноплавним каналом. Дніпровсько-Бузький лиман має із Чорним морем безпосередній зв’язок через протоку завширшки 3 км. Так само вільний обмін з морськими водами відбувається і в інших великих лиманах України, серед яких Молочний, Тилігульський, Хаджибейський, Куяльницький.

Ь Болота. В Україні болота утворюються переважно внаслідок заростання водойм і займають 9,4 тис. км2. Це більше, ніж займає Чернівецька область, або майже половина території Волинської чи Рівненської областей.

Загальна закономірність поширення боліт по території України полягає в зменшенні їхньої кількості з півночі на південь. Найсприятливіші умови для утворення боліт на півночі, у Поліссі. Tjt нараховується близько 1,5 тис. боліт загальною площею понад 6 тис. км2. Найбільшу площу боліт мають Волинська (1,17 тис. км2). Чернігівська (1,15 км2) та Рівненська (1,07 км2) області.

На північному заході Полісся болотні масиви сягають особливо великих розмірів. Цьому сприяють кілька факторів. Це незліченні річки і струмки, які повільно несуть до величезної низинної території свої води з навколишніх височин. Це й порівняно рясні дощі, що не часто можуть проникнути далеко вглиб через водонепроникні породи. До того ж дає про себе знати й спадщина давнього льодовика — незліченні водойми, які тепер чергуються з болотами.

Більшість боліт на території нашої країни належить до низинних. Вам уже відомо, що такі болота утворюються в заплавах річок і внаслідок заростання водойм. Низинні болота багаті на мінеральні речовини, мають відносно багату рослинність і зазвичай приховують значні поклади торфу. Тому низинні болота в Україні мають господарське значення, і нерідко великі їхні масиви охороняються державою.

Перехідні та верхові болота на території України займають невеликі площі. Масиви таких боліт трапляються на північному заході Полісся, у Лісостепу та Українських Карпатах.

Значна частина боліт осушена і використовується в сільському та лісовому господарстві. Щоб зберегти ці своєрідні природні комплекси, під охорону взято близько 15 % загальної площі боліт України. Особливо цінні болота віднесені до водно-болотних угідь міжнародного значення.

НАУКОВІ ДИСКУСІЇ

Чимало вчених вважають, що осушення боліт завдає шкоди як людині, так і природі. Адже болота відіграють важливу роль природного регулятора водно-повітряного режиму ґрунтів, від якого залежить нормальний ріст рослин. Крім того, унаслідок осушення боліт різко падає рівень ґрунтових вод, втрачаються цінні пасовища і луки, знижується продуктивність земель навіть на сусідніх прилеглих територіях. А на пересушених торф’яниках улітку нерідко виникають пожежі.

ГОЛОВНЕ

В Україні понад 20 тис. озер, більшість з яких виникла в заплавах річок. Найбільший серед українських лиманів — Дністровський, що на узбережжі Чорного моря.

Кількість боліт на території України зменшується з півночі на південь.

Більшість боліт на території нашої країни належить до низинних.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    Покажіть на карті найбільші озера і лимани України.

2.    Поясніть, який тип озер і чому найпоширеніший в Україні.

3.    За картою України знайдіть водосховища, що на Дніпрі, і визначте їхні назви.

4.    Які географічні чинники зумовили поширення в південній частині України озер з

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 7 (продовження)

Позначення на контурній карті назв найбільших річок, озер, водосховищ, каналів; позначення боліт України.

Позначити на контурній карті озера: Ялпуг. Сасик, Шацькі, Синевир; лимани: Дніпровсько-Бузький, Молочний, Дністровський.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:26, Переглядів: 1898