Народна Освіта » Географія » § 27. Лимани й озера

НАРОДНА ОСВІТА

§ 27. Лимани й озера

 Пригадайте: 1. Які є типи озер за походженням озерних улоговин? 2. Чим різняться озера стічні, безстічні й проточні? 3. Як водний режим озера пов’язаний із рівнем солоності води? 4. Як люди використовують озера?

• Лимани як водойми. Річки України, впадаючи у Чорне та Азовське моря, часто утворюють лимани.

Лиман(з грец. - гавань, бухта) - широка затока зі звивистими невисокими берегами, утворена у результаті затоплення морем гирла рівнинної річки або озера. Формування лиману пов’язане з опусканням берегової лінії унаслідок вертикальних рухів земної кори. Дно лиману мілке, мулисте.

Лимани відокремлені від моря піщаними косами (барами). Зазвичай у лимані вода має проміжний рівень солоності між морською та річковою. Що зв’язок лиману з морем менший, то його проточність нижча і вода з часом стає більш солоною. Оскільки лимани мілководні, вода в них швидко прогрівається й інтенсивно випаровується. При цьому солі, осідаючи на дно, формують цілющі грязі. На Причорноморській низовині в межах України утворилося 22 лимани. Одні з них відкриті, інші - закриті.

Якщо існує зв’язок лиману з морем, його називають відкритим. Такими, зокрема, є Дніпровський, Бузький, Дністровський, Молочний лимани. Найбільший серед них - Дніпровський лиман площею 360 км2.

Є закриті, тобто повністю відокремлені від моря лимани. Вода в них солона і через їхню малу глибину добре прогрівається влітку. Мулисті відклади дна, насичені цілющими солями (грязі), мають лікувальні властивості. Тому узбережжя є місцем оздоровлення та відпочинку. До таких лиманів належать, зокрема, Хаджибейський, Тилігул ьськи й, Kyял ь н и цький.

• Озера. В Україні озера займають незначні території - всього 0,3 % від її площі. Вони переважно невеликі за розмірами. Лише 13 з них мають площу понад 50 км2, а ЗО - понад 10 км2. Часто лежать групами, утворюючи озерні краї. Більшість малих озер розташовані в заплавах річок, в основному в Поліссі. Багато озер і на узбережжях морів.

Завдання: Поясніть територіальне поширення озер в Україні.

У господарській діяльності озера використовують як шляхи сполучення, у риболовному промислі, для водопостачання. У солоних озерах добувають сіль та іншу сировину. Лікувальні грязі деяких солоних озер півдня України мають цілющі властивості.

Озера, як і річки, потребують охорони. Скидання промислових вод, отрутохімікатів, нафтопродуктів, забруднення вод побутовими відходами, зміна водного режиму поставили багато озер України на межу зникнення. Щоб зберегти природні комплекси озер, окремі з них проголошено природними національними парками (Шацькі озера, Синевир).

 

В Україні є різні за походженням улоговин озера (мал. 96).

• Лиманні озера. Па півдні, особливо в Одеській області, багато озер лиманного походження. Вони виникли після відокремлення піщаними косами затоплених морем мілководних гирл річок. Найбільшим за площею водного дзеркала серед озер України є солоне озеро Сасик (Кун-дук) - 215 км2 (мал. 97). Його глибина - до 3,3 м. Лежить нижче рівня моря на 0,3 м. До 1978 р. відокремлювався від моря вузькою (до 0,5 км) піщаною косою й сполучався з ним вузькою протокою. У деякі роки протока намулювалася і лиман ставав на два й більше років безстічним озером, що призводило до швидкого зростання солоності. Траплялися періоди, коли Сасик майже повністю пересихав. У 1978 р. в рамках побудови першої черги каналу Дунай - Дніпро

озеро вирішили зробити прісною водоймою, щоби брати воду на зрошення полів і розводити прісноводні види риби. Для цього Сасик повністю відокремили від моря бетонними підпорами, а озеро з'єднали з Дунаєм каналом зі шлюзами. Незважаючи на докладені зусилля, водойма так і не набула повністю прісноводного характеру через значну концентрацію солі в донних відкладах. Обсяги вилову риби не досягли запланованих у проекті опріснення значень. Почалося періодичне цвітіння води й замори риби. Вода також

 

не стала придатною для зрошення. Після припинення будівництва каналу Дунай - Дніпро було запропоновано кілька проектів повернення озера Сасик (Кундук) до природного стану, але ці проекти й досі не реалізовано.

На західному узбережжі Криму є ще кілька озер лиманного походження. Вони безстічні, том}' мають солону воду. Найбільше й найсолоніпге озеру Криму - Сасик (Сиваш). Його площа - 71 км2, а максимальна глибина - лише 1,2 м (мал. 98). Вода озера - густа ропа, у якій сумарно міститься 190 млн т різних солей. Кримська сіль - здавна відома природна приправа і консервант. У ній зберігали рибу, м’ясо й овочі. На поверхні води живе багато унікальних одноклітинних водоростей, які виробляють β-каротин, від чого вода стає рожевою або інтенсивно червоною.

 

Недалеко від озера Сасик (Сивапг) лежить невелике Сакське озеро (7-10 км2), знане своїми лікувальними грязями з часів давніх греків (мал. 99). Лежить нижче рівня Чорного моря на 1,1 м. Нині це неглибоке озеро (не більше метра), штучно розділене земляною косою на дві частини: східна -скарбниця цілющих грязей, західна - джерело солей магнію. Сакське озеро живиться підземними водами й атмосферними опадами.

Розорювання земель та їх зрошення навколо озера спричиняють підняття рівня фунтових вод, що тягне за собою розпріснення солоних вод і створює загрозу грязьовому курорту.

Озеро Донузлав простягається смугою на ЗО км, має стрімкі урвисті високі береги (мал. 100). Його площа - 48,2 км2, а за максимальною глибиною (27 м) озеро є другим в Україні. Солоність Донузлава - 7 %«>. На дні відкладаються цілющі грязі. На берегах озера, зарослих тростиною, очеретом і рогозом, гніздяться численні колонії птахів. У 1961 р. в ре-

зультаті будівництва військово-морської бази для заходу кораблів перешийок між Чорним морем і Донузлавом було розрито, і ці водойми з’єдналися.

 

• Заплавні озера. Найбільшим прісним озером країни є Ялпуг (мал. 101). Воно лежить у долині Дунаю й має заплавне походження улоговини. Площа поверхні озера -149 км2. Середня глибина - близько 2 м, максимальна - 5,5 м. Східний і західний береги переважно підвищені, розчленовані ярами, південні - піщані, заболочені, порослі очеретом і рогозом. Улітку вода нагрівається до +24...+25 ’С, узимку замерзає, льодовий режим нестійкий. Дно вкрите мулом, на мілководді - піском. Озеро з’єднане протоками з сусідніми озерами, з півночі впадає річка Ялпуг. Воно живиться за рахунок цих джерел і дощових вод. Водойма багата на рибу та раків. Воду озера використовують для зрошення та водопостачання. Поряд з Ялпугом лежать великі прісні заплавні озера Кугурлуй (94 км2), Кагул (90 км2) і низка інших.

У долинах рівнинних річок багато старичных озер. Вони утворилися з частин старого русла річок, які відокремилися піщаними наносами від головного русла річки. Таких озер найбільше вздовж Прип’яті й Десни.

• Карстові озера. На Волині серед лісових масивів лежать мальовничі Шацькі озера, розташовані у міжріччі Прип’яті й Західного Бугу. Ix близько ЗО. Озера прісні. Шацьке поозер’я являє собою зандрову рівнину, складену білою крейдою. Улоговини озер мають карстове походження: вони утворилися внаслідок розчинення водою крейди. Озера залишаються завжди повноводними завдяки живленню підземними й атмосферними водами, за рахунок водообміну по протоках між озерами. Улітку вода добре прогрівається, узимку замерзає. Береги низькі, пологі, складені піском, галькою, рештками давніх рослин. В озерах

 

водяться цінні види риб: вугор, канадський сом, в’юн, OKjrHb, щука, лящ, короп, лин та інші. На берегах є місця гніздування лебедів, диких гусей, качок.

Серед Шацьких озер найбільше - Світязь (27,5 км2) (мал. 102). Це рекордсмен серед озер України за глибиною - 58,4 м. Прозорість води дуже висока: дно видно на глибині 3-8 м. Світязь визнано одним із семи природних чудес України.

•    Загатне озеро Синевир. В Українських Карпатах серед старезних смарагдових ялин на схилах чарівних гір Горган на висоті 989 м заховалося мальовниче озеро Синевир (мал. 103). Водойма вважається найцікавішим об’єктом однойменного Національного природного парку, однією з візитівок Українських Карпат, одним із семи природних чудес України. Площа озера - 0,04-0,07 км2. Середня глибина - 8-10 м, а найбільша - 24 м.

 

Вода завжди прохолодна: +10...+ 19 °С. Через висоту над рівнем моря і достатню глибину' прогрівається лише верхній шар води.

Улоговина має загатне походження. Синевир лежить у долині швидкої гірської річки Тереблі (притоки Тиси). У прохолодній і прозорій воді озера живуть три види форелі: озерна, райдужна і струмкова.

Завдання:Через свою малу площу Синевир не показаний на фізичній карті України. Відшукайте його за географічними координатами (48°37' пн. ш., 23*4 T сх. д.) і нанесіть на контурну карту.

•    Карові та вулканічні озера Карпат. У Карпатах на значній висоті розташовані корові озера. Це сліди давнього зледеніння.

Завдання:1. Пригадайте, що таке кари (або цирки). Як вони утворюються?

2. Розкажіть, що таке морена і як її розпізнати.

У горах України сьогодні немає льодовиків, адже гори не досягають снігової лінії. Однак у періоди давнього похолодання з гірських вершин сповзали язики льодовиків і залишали по собі невеликі заглибини, які згодом заповнилися водою. Так виникли карові озера, що нині охороняються у Карпатському біосфер-ному заповіднику, зокрема Бребенескул (мал. 104), Марічейка, Несамовите.

Озеро Бребенескул - найбільш високогірне озеро України, що розкинулося на дні льодовикового кару між двох гір на висоті 1801 м. Площа озера - 0,61 км2. Найбільша глибина - 2,8 м. Живиться озеро атмосферними та підземними водами. Зовні озеро нагадує овал із кам'яними осипищами та крутими берегами, який оточує густий незайманий ліс.

 

Озеро Несамовите лежить у льодовиковому карі на висоті 1750 м над рівнем моря.

Площа озера - близько 400 м2, глибина -1-1,5 м. Живиться переважно атмосферними опадами. Узимку замерзає. На дні є моренні валуни та піщано-мулисті відклади. Береги вкриті луками, серед яких трапляються похилені від сильного вітру гірські сосни і ялівець.

Озеро Марічейка лежить у льодовиковому карі на висоті 1510 м над рівнем моря.

Площа озера - близько 10 тис. м2, глибина -

0,8 м. Крізь тонкий шар чистої прозорої води добре видно рівне замулене дно. Озеро оточують мальовничі ялинові та соснові ліси.

 

В Українських Карпатах у межах Вулканічного хребта зустрічаються вулканічні озера. Озеро Синє лежить на схилах гірського масиву Синяк на висоті 600 м і має дві лійки - заповнені водою два кратери давнього вулкана. Площа - близько 2 км2. Береги, що складені химерними нагромадженнями уламків скельної породи, заболочені, вкриті очеретом. Живиться озеро підземними джерелами, насиченими сірководнем. Том)' вода має цілющі властивості.

На Закарпатті біля міста Хуст на висоті 526 м розташоване Липовецьке озеро. Площа озера - 0,18 км2. Холодна прозора вода заповнила лійкоподібну улоговину завглибшки 5-7 м, яка виникла на місці бічного кратера згаслого вулкана. Озеро живиться підземними водами, що надходять із великих глибин. Звідси й пішло повір’я, ніби воно не має дна. З озера сильним струменем тече гірський потік (мал. 105).

Завдання: За географічними координатами нанесіть на контурну карту карові та вулканічні озера Карпат: Бребенескул - 48*06' пн. ш., 24*34' сх. д.; Несамовите -48*07' пн. ш., 24*32' сх. д.; Марічейка - 48*02' пн. ш., 24*39' сх. д.; Синє -49*55' пн. ш., 23*33' сх. д.; Липовецьке - 48*20' пн. ш., 23*18' сх. д.

I Перевір себе

1.    Що таке лимани? Як вони утворюються та де поширені в Україні?

2.    Наведіть приклади відкритих і закритих лиманів. Як ступінь сполучення з морем впливає на рівень солоності води у лимані?

3.    Назвіть приклади озер України, що відрізняються за походженням улоговин. Покажіть їх на карті.

4.    За текстом підручника та картами атласу заповніть таблицю.

Озера України

Назва озера

Місце

знахо

дження

Похо

дження

улого

вини

Спосіб

утво

рення

Солоне чи прісне

Характерні особливості озера

Госпо-

Екологіч-

дарСЬКЄ ніпро-викорис- бп(Гми тання

1

Сасик (Кундук)

           

2

Ялпуг

           

3

Світязь

           

4

Синевир

           

5

Бребенескул

           

6

Липовецьке

           

5. Яке господарське значення мають лимани й озера?

•S6. Поміркуйте, які заходи необхідні для запобігання негативному впливу людини на стан лиманів та озер. Які напрями їх використання є найбільш екологічно обґрунтованими?

Проект для краєзнавця

1.    Підготуйте презентацію про озера чи лимани вашої місцевості.

2.    Розкажіть, які екологічні проблеми створила людина внаслідок використання вод озер і лиманів у вашому краї.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Кобернік

 

Категорія: Географія

Автор: evg от 6-08-2016, 19:39, Переглядів: 6257