Народна Освіта » Географія » § 26. Озера, лимани, водосховища, канали

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Озера, лимани, водосховища, канали

Пригадайте: 1. Що таке озеро? 2. Де створюють водосховища? 3. Що таке лиман? 4. Для чого будують канали?

Озера. На території України налічується майже 20 тис. озер, із них 7 тис. мають площу понад 10 га. Вони утворюють озерні краї. Як правило, ці озера розташовані в заплавах річок, переважно на території Полісся. Більшість озер прісноводні, лише па півдні України кілька десятків озер солоні.

У басейнах річок Західний Буг і Прип'ять розташовані Шсщькі озера (понад ЗО прісноводних водойм), що мають карстове походження. Найбільш глибоководне з-поміж них — озеро Світязь (середня глибина озера — 7 м, найбільша — 58,4 м) (мал. 72).

Це ідеальне місце для відпочинку й купания — прозора вода, чисте піщане дно, глибина збільшується поступово. Також є поклади лікувальної грязі. З усіх Шацьких озер Світязь — иайиоиуляриіше. Тому тут краще розвинута й інфраструктура.

Знайдіть озеро Світязь на карті.

Шацький природний парк складається з 24 унікальних озер (Луки, Озерце, Кримне, Чорне Велике, Мошне, Люцимер, Пісочне, Соминець, Пулемецьке та іп.). Вода в них чиста, трохи мінералізована. У Шацьких озерах водиться багато риб: окунь, плотва, щука, лящ, карась, короп, сом, в’юн, вугор, канадський сом, судак, сазан амуреький і білий амур. У багатьох озерах живуть раки.

Прибережні ліси багаті на ягоди. Тут ростуть суниця, малина, лохина, чорниця, ожина, брусниця, журавлина. Також у лісі багато грибів (боровики, білі, підосичники, підберезники, маслюки, лисички та іп.).

Шацькі озера — це цілісний водний комплекс. Насправді озера чітко не розмежовані, а ті, що віддалені одне від одного, — з’єднані протоками й каналами.

У Карпатських горах більшість озер невеликі, проте глибокі. Вода в них прісна, чиста й холодна. Вирізняється з-поміж них озеро Синевир (мал. 73), яке є візитною карткою Українських Карпат. Озеро розташоване на висоті 989 м над рівнем моря, має площу майже 5 га, його середня глибина становить 8-10 м, максимальна — 24 м.

Озеро утворилося в результаті потужного зсуву, спричиненого землетрусом приблизно 10 тис. років тому. Гірські кам'янисті породи перегородили швидкий струмок. Улоговину, що при цьому утворилася, заповнили води трьох гірських струмків. У прозорій воді озера водиться форель (озерна, райдужна та струмкова). Краєвиди надзвичайно мальовничі й величні: стрімкі схили, порослі стрункими ялинами, яким по 140-160 років. У центрі озера розташований острівець, через це в народі озеро називають Морським Оком.

На Подільській височині озера невеликі й неглибокі, тому вони добре прогріваються влітку.

Чимало озер утворилося в дельті Дунаю: Ялпуг (найбільше прісноводне озеро України), Кагул, Катлабуг, Кугурлуй, Китай.

На узбережжі Чорного моря є солоні озера-лимани. Багато солоних озер знаходиться в Криму. Най відомі ніс з них — озеро Сиваш, з якого добувають сіль та інші корисні речовини. Чимало кримських озер улітку пересихають.

По всій території України розкидані ставки (їх налічується понад 27 тис.). Ставок — штучна водойма, утворена внаслідок перегороджеппя греблею малої річки, потічка, балки чи яру. Ставки зосереджені в пониззях поблизу річок. Найбільше їх у лісостеповій зоні. Селяни здавна створювали ставки, які слугували водосховищами й використовувалися для розведення риби та водоплавної птиці. Зазвичай ставки оточені заростями верб.

Лимани. На півдні України поширені лимани. Лиман — витягнута мілководна затока, що утворилася під час затоплення морем пригирлової частини річкової долини або балки внаслідок незначного опускання суші. Лимани утворюються на берегах морів (переважно внутрішніх, не схильних до планетарних коливань рівня води). За своєю природою вони споріднені з мальовничими скандинавськими фіордами, але формуються на знижених (переважно низинних) прибережних ділянках. Найбільший лиман України — Дніпровсько-Бузький — розташований у гирлі Дніпра.

Л имаии утворюються врівнинн ихіиизиинихрайонах, вон и буваютып'Зк/ж-ті й закриті. Відкриті лимани мають постійний зв’язок із морем і досить велику й сталу площу водного дзеркала, наприклад Тилігульськийлиман в Одеській області (мал. 74). Розміри закритих лиманів (лиманних озерчи озер лиманного типу) змінюються залежно від випаровування й сезонного надходження води.

Рівень води в них зазвичай нижче рівня моря, а живлення відбувається переважно за рахунок поверхневого стоку, опадів або внаслідок короткочасного прориву кіс, які відокремлюють їх від моря. Відкриті лимани поступово намулюються, а закриті заболочуються й заростають. В умовах посушливого клімату й незначного припливу прісних вод, лимани досить інтенсивно засолюються.

Водосховища. Для потреб господарства в Україні вбудовано чимало водосховищ. Водосховище — штучна водойма, що утворилася під час спорудження ВОДОІІІДІІІріІОЇ греблі.

Найбільші водосховища (загалом їх шість —

Київське, Канівське, Кременчуцьке (моя. 75),

Дніпродиержинське, Дніпровське, Каховське) створені на Дніпрі в 1930-х-1970-х роках.

Вони утворюють каскад, тобто розташовані уступами за течією річки. На початку 1980-х років було створено Дністровське водосховище. Значно меншими є водосховища в басейнах річок Південний Буг і Сіверський Донець.

В останні десятиліття роботи із врегулювання стоку практично припинилися. Певиою мірою це зумовлено активним використанням наявних природних ресурсів, а також необхідністю значних капіталовкладень у гідротехнічне будівництво.

Канали. Для забезпечення водою міст, промислових і сільськогосподарських підприємств у посушливих південних районах України споруджені водопостачальні (обводнювальні) й зрошувальні канали.

Канал (наземний водовід) — гідротехнічна споруда у вигляді відкритого штучного русла з безнапірним рухом води. Канал може прокладатись у відкритій виїмці або в насипу (у дамбі), іноді в напіввиїмці-иапівнасипі. Улаштовується зазвичай у ґрунті для потреб дренажу, іригації, водопостачання, навігації.

Іригаційні (зрошувальні) канали переносять воду для зрошення з річок, озер чи свердловин. Вони влаштовані так, щоб на всій довжині каналу підтримувався певний рівень води. Іригаційні канали зазвичай утворюють систему каналів. Вода надходить самопливом або ж подається насосами. У великих іригаційних системах довжина магістральних каналів сягає декількох сотень кілометрів.

Найбільшими зрошувальними системами в Україні є Північно-Кримська, Північно - Рогачицька й Каховська системи.

Для водопостачання міст використовують також водоводи Дніпро-Донбас Харків; Дністер Одеса; Дністер Чернівці; Дніпро Кіровоград; Північно-Кримський та ін.

Висновки

В Україні багато озер. Більшість озер прісноводні Лимани утворюються на узбережжі морів.

Водосховища збудовані на великих і середніх річках. Найбільші водосховища створені на Дніпрі.

Канали прокладені в районах, що недостатньо забезпечені водою.

Усі гідрологічні об’єкти України потребують охорони й раціонального їх використання.

Пригадайте: 1. Як утворюються болота? 2. Що таке підземні води?

Болота. Болото — надмірно зволожена ділянка місцевості зі своєрідною рослинністю й шаром торфу завтовшки понад ЗО см. За характером живлення болота поділяють на низинні, верхові й перехідні.

Низинні болота утворюються в річкових долинах і па берегах озер. Вони багаті па мінеральна речовини. Тут ростуть вільха, рогіз, очерет, зелені мохи, живе багато птахів. В Україні переважають низинні болота й торфовища. Низинні болота поширені переважно в зоні мішаних лісів і на Поліссі (мал. 76). Більша їх частина осушена. Нині ці землі використовують як луки й пасовища. На пеосушеиих болотах місцеві жителі збирають ягоди (журавлину, чорницю), лікарські рослини.

Верхові болота розташовані па вододілах і піщаних терасах. Вони бідні на мінеральні речовини. Тут ростуть пригнічена сосна, багно, журавлина, пухівка та ін. Проміжне положення займають перехідні болота. У рослинному покриві переважають берези, сосни, осоки, сфагнові мохи. Перехідні й верхові болота по-

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 01:05, Переглядів: 3093