НАРОДНА ОСВІТА

§ 44. Озера

Чи бачили ви озеро? Розкажіть про нього. Чим воно відрізняється від річки?

Що таке озеро? Блакитні перлини, голубі очі планети, клаптики неба, що впали на Землю, — так образно люди називають озера. У цих назвах — ставлення людей до цього витвору природи.

Усі озера нашої планети займають лише 1,8 % площі суходолу.

Озера різні за величиною. Найбільше озеро на Землі — Каспійське. У минулому воно з’єднувалося з океаном і було морем, його вода за складом солей подібна до океанічної. За велику площу й солону воду його називають морем.

Існують і озера-малятка, площею кілька квадратних метрів.

Озера є прісні й солоні. Вони трапляються в найхолодніших і най-тепліших місцевостях, високо в горах і низовинах.

Найглибше озеро нашої планети — Байкал. Його глибина становить 1637 м. Воно містить 1/10 запасів прісної води Землі.

Для утворення озера потрібні дві умови: улоговина поверхні суходолу та достатня кількість води. Зазвичай така улоговина заповнюється річкою або підземною водою, водою атмосферних опадів, іноді вода в озера потрапляє з моря.

Отже, озеро — природна водойма (улоговина, заповнена водою), яка не має безпосереднього сполучення з морем (мал. 120).

Від моря озеро відрізняється відсутністю двостороннього зв’язку зі Світовим океаном.

Озерні улоговини. За походженням улоговин розрізняють озера: тектонічні, залишкові, льодовикові, лиманні, карстові та ін.

Тектонічні озера утворюються в місцях розломів і опускань земної кори. Такі озера здебільшого вузькі й глибокі. До них належать, наприклад, озеро Байкал (1620 м), озеро Танганьїка (1470 м).

Залишкові озера — це водойми, що залишилися від давніх морських басейнів. Такими є Каспійське й Аральське моря-озера.

Льодовикові озера утворилися в улоговинах, залишених давнім льодовиком, наприклад Ладозьке, Онезьке на півночі Східної Європи. В Україні льодовикові озера є на схилах Чорногорського масиву в Карпатах (Бребенескул, Марічейка, Несамовите).

На узбережжях морів утворюються лиманні озера. Вони виникають тоді, коли мілководну частину моря відокремлюють від моря піщані наноси. Таких озер багато на півдні України, на узбережжі Чорного моря.

• Назвіть такі озера та покажіть їх на карті України.

Карстові озера виникають там, де місцевість складається з легкорозчинних порід. Природні води вимивають у них пустоти. Після провалу верхнього шару, що прикривав підземну пустоту, утворюється котловина, яка заповнюється водою. Карстовими є Шацькі озера на північному заході України. Найбільше серед них — Світязь. Вода в ньому м’яка й прозора. Карстові озера є також у Карпатах, Кримських горах, на Поділлі та Поліссі.

У долинах гірських рік є глибокі загатні озера. Вони виникають, якщо русло річки перегороджує обвал або потік застиглої лави.

Існують і вулканічні озера, які займають кратери згаслих вулканів (Курильські озера на Камчатці).

Заплавні озера виникають на заплаві річки внаслідок відокремлення рукава або затоки від основного русла річковими наносами. Заплавні озера Ялпуг, Кугурлуй, Кагул є найбільшими серед прісноводних озер України.

Нерідко на озера перетворюються окремі частини річкової заплави. Зазвичай це ділянки русла річки, що змінила свій напрямок. Такі невеликі озера серпоподібної форми називають старицями. Вони поширені в долинах річок рівнинної частини України — у заплавах Дніпра, Десни, Сули, Псла, Сіверського Дінця.

Якщо морські затоки відокремлюються від моря піщаними відкладами (косами), то утворюються лагунні озера.

Вода в озері. Як і річки, озера живляться дощовою, талою та підземною водами. Озерна вода витрачається на випаровування, а також виноситься річками.

Розрізняють стічні й безстічні озера. Із стічних озер витікає одна чи кілька річок. Прикладом стічного озера є Байкал (мал. 121).

• За картою визначте, яка річка витікає з озера Байкал.

Озера, з яких не витікають річки, називаються безстічними. Прикладами безстічних озер є Каспійське й Аральське моря-озера.

• Знайдіть ці озера на карті.

У таких озерах мінеральні речовини, що приносять річки, поступово накопичуються, і вода стає солоною й гіркою.

У стічних озерах вода прісна, у безстічних солона. Це пояснюється тим, що води річок, випаровуючись з озера, залишають у ньому розчинені в них солі. Солоність води в деяких озерах дуже висока. Таким озером є Мертве море на Аравійському півострові. У кожному літрі води Мертвого моря міститься 275 г солі. У Мертвому морі не можна потонути: насичена сіллю вода має дуже велику густину й тому утримує людину на поверхні. Іноді з річки Йордану в Мертве море запливає риба, але вже через хвилину вона гине. Велику солоність (понад 25 г солі в 1 л води) мають озера Ейр-Норт в Австралії та Велике Солоне в Північній Америці.

Скільки років озерам. Тільки деякі озера існують мільйони років. Таким, наприклад, є озеро Байкал у Сибіру. Більшість із них недовговічні. Вони «живуть» усього кілька тисяч років, а потім, забруднюючись мулом і рослинністю, перетворюються на болото. Молоде озеро повільно наповнюється річковими наносами. У тому місці, де річка впадає в нього, утворюється дельта. Кількість відкладень збільшується,

а озеро в цьому місці міліє. На мілководді дуже швидко виростають зарості очерету, які перетворюють береги озера на болото. Рослинність і мул затримують рух води через усе озеро. З часом озеро перетворюється на заболочену місцевість.

 

Практична робота 7 (продовження)

Позначення на контурній карті морів, проток, заток, островів, річок, озер, водоспадів

 

Позначте на контурній карті подані нижче географічні об’єкти: озера: Каспійське, Байкал, Вікторія, Великі озера.

 

Повторимо головне

 

Природна водойма (улоговина, заповнена водою), яка не має безпосереднього сполучення з морем, називається озером.

За походженням улоговин розрізняють озера: тектонічні, залишкові, льодовикові, лиманні, карстові та ін.

Розрізняють стічні та безстічні озера. Безстічні озера солоні. Заростаючи, озера перетворюються на болота.

 

Запитання та завдання

 

1. Що таке озеро?

2. Як утворюються тектонічні озера? Наведіть приклад тектонічного озера.

3. Чим відрізняється стічне озеро від безстічного?

4. Чому одні озера прісні, а інші солоні?

5. Назвіть ознаки, спільні для всіх озер.

• Позначте на контурній карті озера, виділені курсивом у тексті параграфа.

• Визначте, користуючись атласом, стічними чи безстічними є озера:

а) Вікторія; б) Верхнє; в) Ладозьке; г) Балхаш; д) Чад.

Складіть план опису озера. Опишіть географічне положення озера Танганьїка.

 

Скарбничка дослідника

 

Найбільшим прісноводним озером на Землі вважають озеро Верхнє в Північній Америці. Воно має площу майже 82 400 км2. Озеро розташоване на території США та Канади.

Тітікака в Південній Америці — найвисокогірніше озеро світу. Воно знаходиться на висоті 3 км.

Мертве море розміщене на 400 м нижче від рівня моря.

В озері Байкал стільки води, скільки знаходиться у Великих озерах Північної Америки. Цієї води вистачить, щоб заповнити 4 млрд олімпійських басейнів.

Найбільшим природним озером України є Ялпуг (149 км2), а найглибшим — Світязь.

На Землі є багато «білих» озер. Свій колір вони мають завдяки вапняковим породам, що залягають поблизу поверхні. Є кілька «білих» озер і в Україні (Рівненська, Волинська, Херсонська, Одеська області).

 

Це матеріал з підручника Географія 6 клас Т.Г. Гільберг, Л.Б. Паламарчук

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 22-11-2014, 13:52, Переглядів: 3798