Народна Освіта » Географія » § 45. Болота. Штучні водойми

НАРОДНА ОСВІТА

§ 45. Болота. Штучні водойми

Чим болото відрізняється від озера?

Що таке болото? Найбільш своєрідною частиною гідросфери є болота з непрохідними трясовинами, виділенням болотного газу, незвичним тваринним і рослинним світом.

Здавна люди вважали болота породженням нечистої сили, яка, за народним повір’ям, завжди мешкала в болоті. Болота й нині є джерелом деяких тяжких хвороб.

Болота — це надмірно зволожена ділянка земної поверхні з вологолюбною рослинністю, унаслідок відмирання якої утворюється шар торфу не менше як ЗО см.

Болота містять 5-10 % сухої речовини (торфу), а решта — вода. Вони займають 2 % усієї території суходолу. Болота сконцентровані в районах із надлишковим зволоженням.

Як утворюються болота? Болота утворюються внаслідок перезво-ложення ґрунту. На таких ділянках Землі ростуть вологолюбні мохи, трав’янисті рослини, дерева та чагарники. Часто мілкі водойми (здебільшого озера, ставки) перетворюються на болота внаслідок їх заростання трав’янистою рослинністю. Болота утворюються й унаслідок заболочування суходолу, що пов’язане з підняттям ґрунтових вод.

Дуже поширені болота в тундровій і лісовій зонах. Рівнинні території півночі України, Білорусі, Росії, інших країн Європи теж значно заболочені. Величезні простори Західносибірської низовини вкриті болотами, їх площа досягає 1 млн км2.

Класифікація боліт. Залежно від умов живлення та характеру рослинності болота поділяють на низинні, верхові та перехідні (мал. 122).

Низинні болота розташовані переважно в зниженнях рельєфу (у долинах річок, на берегах озер), живляться підземними водами. На таких болотах ростуть вільха, очерет, рогіз, осока, мохи. Низинні болота багаті на мінеральні речовини.

Верхові болота розташовані на вододілах і піщаних терасах річок в умовах недостатнього живлення,

(переважно з атмосферних опадів).

ТІ) болота бідні на мінеральні сполуки, тому й рослинність тут бідна й має специфічні ознаки — переважають чагарники (багно болотне, журавлина), пухівка, мохи, трапляються сосна й береза.

Перехідні болота поєднують ознаки низинних і верхових боліт.

Значення боліт. У межах України найбільше боліт на Поліссі (Волинська, Рівненська, Київська, Чернігівська області). Це переважно низинні болота. Значна їх частина осушена, а землі використовуються в сільському та лісовому господарствах.

В умовах нагромадження вологи й недостатнього доступу кисню в болотах формуються мінеральні й органічні відкладення. Вони складаються з кількох шарів, утворених рослинними рештками. Торф боліт використовується як паливо, добриво в сільському господарстві, з нього виготовляють теплоізоляційні плити, кормові дріжджі та інші хімічні продукти (аміак, дьоготь тощо).

Болота беруть участь у кругообігу води на планеті. Вода в них очищається й відстоюється. З боліт бере початок багато річок. Так, із заболоченої території Валдайської височини в Росії беруть початок такі великі європейські річки, як Дніпро та Волга.

Крім того, болота збільшують вологість повітря, змінюють його температуру, пом’якшують клімат навколишньої території.

Ставлення людини до болота неоднозначне. З одного боку, болота збирають і зберігають чисту воду; на них ростуть ягоди (журавлина,

чорниця, морошка), лікарські рослини. У болотах залягають величезні запаси торфу; це угіддя для полювання на птахів.

А з іншого боку, болота є серйозною перешкодою для спорудження доріг, будинків, розвідування та добування корисних копалин. З метою використання територій боліт їх осушують, отже, руйнують. Це призводить до небажаних результатів: обміління річок, загибелі луків і пасовищ, зникнення птахів і звірів.

Штучні водойми. З давніх часів люди створюють штучні річки та водойми. Штучні водойми — це водосховища й ставки, створені людиною для господарських потреб. Канали — це штучні водотоки, створені людиною для зрошування, осушування й судноплавства. Ще в Стародавньому Єгипті (приблизно у II тис. до н. е.) був споруджений канал фараонів, який з’єднав річку Ніл і Червоне море. 17 листопада 1869 р. був відкритий для судноплавства Сущький канал, який з’єднав Середземне та Червоне моря (мал. 123).

У1920 р. відбулося відкриття Панамського каналу. Його довжина — 81,6 км, середній час проходження суден становить 7-8 год, середня пропускна здатність — 36 суден на добу (мал. 124).

У нашій країні побудовані Північнокримський і Каховський зрошувальні канали. До промислових міст постачають воду канали: Дніпро-Донбас, Сіверський Донець-Донбас, Дніпро-Кривий Ріг.

Відомо, що протягом року річковий стік розподіляється нерівномірно. Улітку й узимку рівень води в річках знижується, а стік значно зменшується. Щоб збільшити стік у літній час, весняні талі води затримують за допомогою дамб. Від греблі вище за течією річки утворюється штучне озеро — водосховище.

У світі створено понад ЗО тис. водосховищ. Серед найбільших у світі за площею — водосховище Вольта (8480 км2) в Африці; за об’ємом води — Братське водосховище на річці Ангарі (169,3 км3).

В Україні на річці Дніпрі створено каскад водосховищ: Київське, Канівське, Кременчуцьке, Дніпродзержинське, Дніпровське, Каховське.

• Знайдіть ці водосховища на карті України.

До штучних водойм відносять ставки. Ці маленькі водосховища люди створюють у руслах струмків, ярах або спеціально викопаних заглибленнях. Воду з них використовують для зрошення полів, садів і городів, водопою худоби та інших господарських потреб. У ставках розводять водоплавну птицю й рибу. Ставки є окрасою дачних ділянок, населених пунктів, парків, зон відпочинку. Вони потребують догляду. Час від часу їх потрібно прочищати та поглиблювати.

Штучні водойми потрібні людям. У кожному випадку, перш ніж приступити до їх будівництва, обов’язково потрібно з’ясувати, до яких змін у природі вони можуть призвести.

 

Повторимо головне

 

Болота — надмірно зволожена ділянка земної поверхні з вологолюбною рослинністю, унаслідок відмирання якої утворюється торф.

За умовами живлення та характером рослинності розрізняють низинні, верхові й перехідні болота.

Болота збирають і зберігають чисту воду, живлять річки, беруть участь у кругообігу води на Землі.

До штучних водойм відносять водосховища й ставки.

Канали — штучні водотоки, створені для зрошування, осушування й судноплавства.

 

Запитання та завдання

 

1. За яких умов утворюються болота?

2. Як людина їх використовує?

3. Чому потрібно охороняти болота?

4. Що відносять до штучних водойм? Які штучні водойми є у вашій місцевості? Як їх використовують люди?

5. Чим канал відрізняється від річки?

6*. Походження яких озер подібне до походження водосховищ?

7. Розкрийте значення каналів і водосховищ.

Дізнайтеся, як на карті позначають болота, використовуючи карти атласу. Знайдіть на карті території, на яких болота займають великі площі. Поясніть причину їх утворення.

Дізнайтеся, чи є болота поблизу вашого місця проживання. Як вони утворилися? Яке їх значення для людини?

 

Скарбничка дослідника

 

Осушення боліт може призвести до зміни складу ґрунту, рослинного та тваринного світу, зміни кормової бази й місць гніздування багатьох перелітних птахів. Це також може призвести до зміни теплообміну в системі атмосфера-земна поверхня. Недооцінювання ролі боліт як компонента природних водних систем може мати непередбачувані наслідки. Тому роботи з осушення боліт потрібно вести дуже обережно. Болота тісно взаємопов’язані з іншими компонентами планети. Багато боліт оголошені заповідниками й охороняються державами.

 

Це матеріал з підручника Географія 6 клас Т.Г. Гільберг, Л.Б. Паламарчук

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 22-11-2014, 13:55, Переглядів: 3852