Народна Освіта » Географія » § 45. Статево-віковий склад населення світу та України. Тривалість життя населення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 45. Статево-віковий склад населення світу та України. Тривалість життя населення

Пригадайте: 1. Як поділяється населення за статтю? 2. Які чинники, на вашу думку, впливають на тривалість життя населення?

Статево-вікова структура населення. Статево-вікова структура — не тільки важливий демографічний, а й соціально-економічний показник. На статево-вікову структуру впливають процеси відтворення населення та зовнішня міграція.

Статева структура населення — кількісне співвідношення чоловіків і жінок. На статеву структуру впливають два чинники.

По-перше, статева диференціація смертності в різних вікових групах. У середньому на кожні 100 дівчаток народжується 104 -107 хлопчиків, але до 18 20 років через вищу смертність серед хлопчиків статеве співвідношення вирівнюється. Показники середньої тривалості життя жінок значно вищі, тому в зрілому віці переважає жіноче населення.

По-друге, вилив зовнішніх міграцій населення. Активнішу участь у цих процесах беруть чоловіки. Тому в країнах і регіонах, для яких характерна еміграція, — переважають жінки, а в країнах і регіонах імміграції — чоловіки.

Загалом у світі переважає чоловіче населення — на 1000 жінок припадає 1011 чоловіків. Проте в різних регіонах світу ця структура різна.

На Африканському континенті, у Латинській Америці, Австралії й Океанії між чоловіками й жінками зберігається рівновага (приблизно 50 : 50). Переважання жіночого населення характерно для країн СНД, Європи та Північної Америки. До країн із найбільшими показниками жіночого населення належать Латвія, Естонія, Україна, Росія, Литва.

Дискусійний клуб

Які чинники вплинули на співвідношення чоловічого і жіночого населення у країнах СНД?

Значне переважання чоловічого населення характерне для країн Азії. Це пояснюється приниженим статусом жінки в сім’ї та суспільстві, а також високим рівнем їх смертності, що пов'язано з ранніми шлюбами, важкою працею, частим дітонародженням. Тому Азія, де живе 3/5 населення всього світу, має вирішальний вплив на світову пропорцію статевої структури.

Віковий склад населення світу. Вікова структура населення залежить від динаміки народжуваності й смертності з урахуванням вікових особливостей за певний період. Тривале переважання високої народжуваності приводить до збільшення чисельності людей молодшого віку та їх частки у всьому населенні. Натомість зниження народжуваності й зростання дитячої смертності призведуть до зменшення кількості людей молодшого віку. Необхідно враховувати й те, що зростання показника середньої тривалості життя збільшить частку людей старшого віку.

У віковій структурі населення виокремлюють три вікові групи населення: діти (до 15 років), дорослі, або працездатні (15 65 років), і літні (старше 65 років). Верхня межа працездатного населення за міжнародною демографічною статистикою включає людей до 65 років, а в Україні - 60 років.

У віковій структурі населення спостерігається суттєва різниця між країнами та регіонами світу.

Для Європи, Північної Америки й певною мірою СНД та Австралії з Океанією характерна нижча за середню у світі частка дітей і вища частка літніх людей (мол. 158). Така вікова структура населення зумовлює «старіння» населення. У середньому в розвинутих регіонах люди старше 60 років становлять 1 /5 всіх жителів, із них старше 80 років — 3 4 %. Більшість цих людей не виробники, а споживачі. Однак бути старим у Західній Європі або Північній Америці зовсім не означає бути бідним. Літні люди висувають дедалі більше вимог до пенсійного й медичного забезпечення, хоча кількість працюючих не збільшується.

Для африканського континенту, Латинської Америки та Азії характерна висока частка дітей і мала кількість людей літнього віку. Середні показники для цих регіонів становлять: діти — ЗО %, літні люди - 8 % від усього населення країни. Така вікова структура також проблемна, хоча й по-іншому, ніж у розвинутих країнах. Постають такі проблеми, як демографічне навантаження (співвідношення чисельності осіб непрацездатного та працездатного віку; проблема зайнятості населення; проблема освіти).

До країн з найменшою часткою дітей належать: Німеччина, Іспанія, Японія, Італія, Болгарія (у середньому 14 %). Для Італії, Греції, Японії, Німеччини, Швеції характерна найбільша частка літніх людей (понад 22 %). А до «наймолодших» країн світу зараховують Уганду, Нігер, Сомалі, ДР Конго, Чад. У цих країнах діти становлять майже половину населення країни.

Знайдіть зазначені країни на політичній карті світу.

Статево-вікова структура населення України. У структурі населення України 53.8 % становлять жінки і 46,2 % — чоловіки (па 1000 чоловіків припадає 1163 жінки). Це пояснюється тим, що чоловічий організм менш пристосований до довкілля, а також із шкідливими для здоров’я звичками, характерними більше ДЛЯ ЧОЛОВІКІВ (куріння, уживання алкоголю), та небезпечними умовами праці чоловіків у багатьох галузях господарства.

У містах співвідношення жінок і чоловіків майже не змінюється, на відміну від сільської місцевості. Чисельне переважання жінок над чоловіками у складі населення спостерігається з 35 років і з віком тільки збільшується.

Статево-віковий склад населення країни — результат взаємодії багатьох чинників. Окрім демографічних чинників народжуваності, смертності, міграційних процесів, па склад населення також впливають історичні та соціально-економічні чинники, що відображає статево-вікова піраміда

(моя. 159).

Статево-вікова структура населення України має певні регіональні відмінності: трохи більше молодих людей у західних і південних областях країни, натомість літні люди переважають у Чернігівській, Сумській, Черкаській, Кіровоградській і Донецькій областях.

Чоловіків більше в регіонах, де домінують вугільна промисловість, чорна металургія, а також розміщені великі військові об’єкти.

Тривалість життя населення. Середня тривалість життя — один із ключових показників, який характеризує якість життя населення. Він розраховується Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй на основі статистичних даних, отриманих від національних інститутів і міжнародних організацій. Найбільша тривалість життя в Японії (83,6 років), Гонконзі (83,4), Швейцарії (82,6), Австралії (82,6), Італії (82,4), Сінгапурі (82,3).

У рейтинг)' країн за рівнем тривалості життя Україна посідає 124 місце (у середньому 68,5 років). Для чоловіків цей показник становить 66,3; для жінок — 76,2 років. Тобто різниця середньої тривалості життя між чоловіками й жінками дорівнює 9,8 років, тоді як, наприклад, у Швеції та Нідерландах 4 роки, у Німеччині — 5 років.

На тривалість життя впливають: здоров’я (фізичне, духовне, психічне) та спосіб життя (побут, трудова діяльність, відпочинок, освіта тощо) (мол. 160).

Дискусійний клуб

Як, на вашу думку, зміниться статево-вікова піраміда України за найближче десятиліття? З чим пов’язані такі зміни?

Висновки

Основний вплив на статево-вікову структуру населення мають процеси відтворення населення й зовнішня міграція. Загалом у світі переважає чоловіче населення Проте існують відмінності між регіонами В Україні домінує жіноче населення

У віковій структурі населення виокремлюють три вікові групи: діти (до 15 років); дорослі, або працездатні {15-65 років); літні (старше 65 років). В Україні населення “старіє», а середня тривалість життя становить 68,5 років

Основні поняття й терміни

Статбво-віковб структура — не тільки важливий демографічний, а й соціально-економічний показник, який характеризує населення.

Статбво-віковб демографічна піраміда — графічне зображення розподілу населення (окремих соціальних груп, світу, країни, регіону) за статтю й віком на певний момент часу.

Запитання та завдання

1.    Яку інформацію можна отримати, аналізуючи статево-вікову піраміду?

2.    Поясніть, у чому полягають переваги й недоліки високої частки дітей у структурі населення регіону.

3.    Назвіть чинники, які впливають на зменшення тривалості життя в Україні.

Практична робота 12

Аналіз статево-вікових пірамід України та окремих країн світу

1.    Проаналізуйте статево-вікову піраміду населення України (мол. 159). Установіть, яким подіям в історії людства відповідає кожен «провал» піраміди.

2.    Розгляньте статево-вікові піраміди Афганістану та Австрії (мол. 161).

•    Установіть співвідношення чоловічого іі жіночого населення та основних вікових груп.

•    Назвіть причини виявлених відмінностей.

•    Установіть, як відрізняється середня тривалість життя.

•    Які показники народжуваності й смертності характерні для цих країн?

•    Яку демографічну політику проводять уряди цих країнах?

Це цікаво

Згідно зі статистикою, жінки з вищим рівнем освіти народжують пізніше і мають менше дітей.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 16:19, Переглядів: 9604