Народна Освіта » Географія » § 43. Кількість населення у світі та в Україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 43. Кількість населення у світі та в Україні

Пригадайте: Яка кількість населення світу? На якому материку проживає найбільше населення?

Як визначають кількість населення у світі та в Україні. Знання про кількість населення та його розміщення надзвичайно важливі для характеристики соціально-економічного розвитку країни. Ці питання вивчає наука демографія.

Чисельність населення — кількісний показник, з якого починається характеристика населення будь-якої території. Основним джерелом даних є перепис населення.

Перепис населення — процес збирання демографічних, економічних і соціальних даних, що характеризують кожного жителя країни, з метою отримання відомостей про чисельність і склад населення та його розміщення на тер иторії країї і и.

Матеріали перепису є цінним джерелом інформації про географію населення не тільки країни загалом, а й окремих її регіонів і населених пунктів.

У більшості країн світу переписи населення проводяться раз на 10 років. В Україні останній перепис населення був у 2001 р. На той час в Україні проживало 48 мли 457 тис. осіб (0,8 % населення світу). Наступний перепис населення заплановано на 2020 р.

Населення планети росте дуже швидко. На початку XX ст. па Землі проживало трохи більше 1,5 млрд осіб, а через 100 років його кількість зросла до 6 млрд осіб. За даними 2015 р. чисельність населення Землі становить майже 7,3 млрд осіб. Майже 60 % жителів Землі проживає в десяти державах: Китаї, Індії, СІІІЛ, Індонезії, Бразилії, Пакистані, Нігерії, Бангладеш, Росії та Японії, Водночас існують малі держави, населення яких не перевищує 1 мли жителів. Вони розташовані переважно на островах або в регіонах із несприятливими кліматичними умовами. Де такі держави, як: Ватикан, Сан-Марино, Монако, Ліхтенштейн, Андорра, Антигуа і Барбуда.

Позначте на контурній карті країни з найбільшою кількістю населення За чисельністю населення Україна посідає п 'ятемісце серед європейських держав (після Німеччини, Італії, Великої Британії та Франції).

Чисельність населення постійно змінюється під виливом як природних, так і соціально-економічних чинників (мал. 150).

Проаналізуйте діаграму (мал. 154). У які роки відбулися найбільші зміни в чисельності населення України. Пригадайте з історії, які події на це вплинули.

Природний рух населення. Кількість населення країни залежить як від штучних (голод, репресії, війни, переселення), так і від природних причин. Це природний рух населення, який визначається показниками народжуваності, смертності й природного приросту.

Природний приріст населення — різниця між кількістю народжених і кількістю померлих за певний період (народжуваність (Я) — смертність (С) = /7/7). Природний приріст може бути додатним і від’ємним.

Народжуваність і смертність населення залежать від різних чинників. Підвищення рівня соціально-економічного розвитку загалом сприяє зменшенню народжуваності. Прагнення до підвищення рівня життя пов’язано з активною участю населення в різноманітній діяльності. Зростання доходів населення залежить від професійної зайнятості. Кар’єрний ріст жінок також не сприяє високій народжуваності. Зменшується народжуваність і в роки економічних криз. Низький природний приріст населення характерний для країн Європи і держав СНД. Тут уже понад два десятиліття спостерігається найнижча у світі народжуваність (Латвія, Болгарія, Росія, Італія, Німеччина), що призводить до швидкого старіння населення. Для України також характерна низька народжуваність і висока смертність, тобто відбувається депопуляція, вимирання населення (табл. 4). Ріст смертності наприкінці XX — на початку XXI ст. зумовлений складною соціально-економічною та екологічною ситуацією.

Таблиця 4

Народжуваність, смертність і природний приріст (скорочення) населення

в 1991-2014 рр.

Однак у деяких народів історичні й релігійні традиції багатодітності настільки сильні, іцо висока народжуваність зберігається навіть за відсутності економічних стимулів. У другій половині XX ст. «демографічний вибух» спостерігається в иайбідніших регіонах світу: Азії, Африці та Латинській Америці. Високий природний приріст населення характерний і для країн Близького Сходу завдяки молодості населення, низькій смертності й високому рівню м едич і юго обсл уговува і ні я.

Показники народжуваності, смертності й природного приросту розраховуються по країні загалом (абсолютні тшктики) і на 1000 жителів (відносні показники ).

Демографічна політика. Динаміка чисельності населення впливає па соціально-економічний стан країни. Демографічна політика держави комплекс соціальних, економічних, юридичних та інших заходів з метою зміни або підтримання наявних демографічних тенденцій. Вона буває спрямована або на підвищення народжуваності й збільшення чисельності населення, або на зменшення природного приросту в країні. У розвинутих країнах (Франції, Німеччині, Великій Британії, Швеції, Польщі), а також в Україні демографічна політика держави спрямована на підвищення народжуваності. На державному рівні передбачені певні економічні стимули (щомісячна доплата сім'ям із дітьми, пільги батькам-одипакам, підвищення престижу материнства, оплачувана відпустка по догляду за дитиною тощо).

У більшості країн, що розвиваються, демографічна політика спрямована на зниження народжуваності й дитячої смертності. Особливо це актуально для Китаю та Індії. Із 1984 р. Китай проводить активну демографічну політику, яку ілюструє гасло: «Одна родина — одна дитина» (моя. 151). Держава економічно стимулює сім'ї з однією дитиною (набавки до зарплат і пенсій, безкоштовне медичне обслуговування, отримання квартир тощо) і штрафує сім'ї, які народжують двох і більше дітей. У країні пайви-

щий у світі шлюбний вік (для жінок — 22, чоловіків — 24 роки). Як наслідок, за останні 50 років природний приріст населення в країні знизився більше, ніж удвічі, збільшилася кількість населення пенсійного віку й різко скоротилася кількість дітей. Тому нині Китай послаблює «політику однієї дитини».

Демографічна політика Індії орієнтована на родину з двома дітьми. Вона включає медичні заходи й пропагування підвищення рівня життя внаслідок скорочення кількості дітей у родині. За останні 40 років природний приріст населення в країні зменшився втричі.

Проте не всі держави, що розвиваються, проводять демографічну політику. Наприклад, уряди більшості мусульманських держав узагалі заперечують втручання держави в планування сім’ї, оскільки іслам засуджує будь-яке обмеження народжуваності. Через фінансову скруту демографічна політика фактично відсутня в найбідиіших країнах Африки.

В Україні демографічна політика спрямована на збільшення народжуваності (моя. 152). Держава виплачує батькам допомогу при народженні дитини. Поки мати доглядає за дитиною (до трьох або до шести років) за нею зберігається робоче місце. Багатодітні родини мають певні пільги. Однак така демографічна політика виявилася малоефективною й поки що не дала бажаних результатів.

Висновки

Населення Землі зростає швидкими темпами. Нині на нашій планеті проживає 7,3 млрд осіб. Станом на 2015 р. в Україні проживає 42,9 млн осіб Природний приріст населення — це різниця між кількістю народжених і кількістю померлих за певний період. Природний приріст може бути додатним і від'ємним. Для України характерний від'ємний природний приріст населення. Найбільш заселені країни світу — Китай, Індія, США, Індонезія, Бразилія, Пакистан, Нігерія, Бангладеш, Росія та Японія.

З метою регулювання кількості населення країни уряд проводить демографічну політику.

Основні поняття й терміни Демографія — наука, що вивчає населення.

Перепис населення — збирання демографічних, економічних і соціальних даних про населення країни.

Прирбдний приріст населення — різниця між кількістю народжених і кількістю померлих за певний період

Демографічна політика — комплекс соціальних, економічних, юридичних та інших заходів держави задля підтримання чи зміни існуючих демографічних тенденцій.

Запитання та завдання

1.    Як визначають кількість населення на певній території?

2.    Назвіть основні чинники, що впливають на кількість населення.

3.    Як змінюється кількість населення України на сучасному етапі? Поясніть, чому.

4.    Що таке демографічна політика? Яку демографічну політику проводять на сучасному етапі різні країни світу? Наведіть приклади

5.    Використовуючи карти атласу та статистичні дані, з’ясуйте, у яких регіонах України спостерігається позитивний приріст населення Які чинники на це вплинули?

6.    З'ясуйте, скільки населення у вашому населеному пункті.

7.    Підготуйте повідомлення на тему «Дослідження П. Чубинського».

Дослідження

Проведіть соціологічне дослідження у вашому класі: скільки однокласників — єдина дитина в сім'ї; скільки мають ще брата чи сестру; у скількох сім'ях більше двох дітей. Побудуйте діаграму, узявши за основу отримані дані.

Практична робота 11

Обчислення показників природного та механічного руху населення в різних регіонах України

1.    Визначте показник природного приросту населення України в 2014 р. (народжуваність становила 10,8 осіб, а смертність — 14,7 осіб на 1000 жителів).

2.    Проаналізуйте, користуючись таблицею, як змінювалися показники природного приросту населення в Україні протягом вказаних років. Зробіть висновки.

3. Визначте, як змінилася кількість населення в Україні на кінець 2000 р., якщо загальна кількість населення на початку року становила 49 мли осіб, народжуваність 7,9 %о, а смертність —15 %о.

Це цікаво

•    За прогнозами ООН, у разі збереження нинішніх темпів збільшення населення в 2030 р. у світі налічуватиметься 8,5 млрд, у 2050 р. — 9,7 млрд, у 2100 р. — 11,2 млрд жителів.

•    Аналітики ООН також дійшли висновку, що приблизно через сім років Індія випередить Китай за демографічними показниками. Крім того, до 2050 р. населення Індії, Китаю, Індонезії, Нігерії, Пакистану й США досягне позначки 300 млн жителів. Найвищі темпи приросту населення очікуються в Африці.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 16:18, Переглядів: 4698