Народна Освіта » Біологія » Урок 3. Регуляція функцій людського організму

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 3. Регуляція функцій людського організму

Якщо людину, яка перебуває у розслабленому спокійному стані, зненацька досягне голосний неочікуваний звук, вона дуже швидко поверне голову у тому напрямку, звідки долинув звук. Але згодом, не так блискавично, у людини почастішають пульс та дихання. Бувають ситуації, коли людина відчуває потребу сечовиділення, але при цьому перебуває у недоречній ситуації. Організм дозволяє людині певний час утримуватися від сечовиділення, і до цього залучені різні системи регуляції.

Ключові слова: нервова регуляція, синалс, гуморальна регуляція, гормон.

У процесі життєдіяльності в організмі відбуваються фізіологічні процеси, які забезпечують виконання багатьох важливих функцій. Організм може існувати лише за умови налагодженої діяльності його окремих частин. Одночасно організм змушений пристосовуватися до змін умов середовища. Всі ці процеси чітко узгоджені між собою. Така досконала координація функцій є наслідком того, що організм являє собою систему, яка саморегулюється.

Нервова регуляція здійснюється миттєво, прицільно, але вимагає багато енергії. Відбувається вона завдяки виникненню та передачі нервових імпульсів. Нервовий імпульс передасться від нейрона до нейрона, від нейрона до клітин робочого органу.

Коли на спортивних змаганнях гравці передають м’яч один одному, їхні рухи є блискавичні, а увага — дужо сконцентрованою но тільки на самому м’ячі, а й иа рухах суперників. Зверніть увагу на рухи пальців піаніста під час виконання складного музичного твору. Но завжди вдасться зафіксувати їхні рухи, настільки

швидко вони здійснюються. Але при цьому піаніст натискає що й на подалі (мал. 7). Це можливо лише тому, що в людському організмі існує неймовірно потужна і складна система контролю усіх без винятку функцій з боку нервової системи.

Передача нервового імпульсу від нейрона до нейрона відбувається через сннапсн. Сішаис — місце контакту двох нейронів (мал. 8). Збудження, що виникло у передавальному нейроні, доходить до кінця аксона. Під впливом нервового імпульсу у син античну щілину виділяється спеціальна речовина — медіатор. Приймальний нейрон містить спеціальні рецептори, які реагують на медіатор, у результаті чого у приймальній клітині теж виникає збудження. Ці процеси відбуваються впродовж долі секунди.

А тепер пригадаймо спортсменів на ігровому майданчику та піаніста. Однієї лише нервової регуляції не вистачило б для того, щоб забезпечити стабільне функціонування впродовж тривалого часу. Адже на виконання рухів витрачається чимало енергії, для її добування потрібно багато кисшо, тому у відповідному режимі повинна працювати дихальна і кровоносна системи. Отже, нервову регуляцію доповнює в нашому організмі регуляція гуморальна, що забезпечує синхронну роботу усіх внутрішніх органів як у стані бадьорості, так і уві сні.

Гуморальна регуляція відбувається повільніше, ніж нервова, є менш точною, але вимагає менше енергетичних витрат. Здійснюється

 вона за рахунок потрапляння у кров, лімфу чи тканинну рідину гормонів або інших речовин, що викликають місцеву реакцію. Наприклад, збільшення концентрації СОа у крові впливає на відповідний центр у головному мозку, що призводить до збільшення частоти дихання.

Нам вже відомо про те, що існує особлива група біологічно активних речовин — гормонів. їхня дія пов’язана з процесами гуморальної регуляції функцій організму. Проте, потрібно з’ясувати механізм їх дії. Отже, гормон виділяється з залози і потрапляє у кров або лімфу. З потоком крові молекули гормону проходить повз безліч клітин, але реагують на гормон тільки клітини-міше-ні. Ці клітини мають на своїх мембранах особливі білки-рецепто-ри. Вони здатні реагувати тільки на певний гормон. Якщо така реакція відбулася, тоді клітина починає виробляти певні речовини, які допомагають організму пристосовуватися до змін у зовнішньому або внутрішньому середовищі (хал. 9).

Наприклад, ви з’їли багато солодощів. Організм відреагував на це виділенням у кров гормону інсуліну. Інсулін запускає механізм перетворення цукру у запасний вуглевод — глікоген. Якщо цей процес порушується — виникає цукровий діабет.

Нервова регуляція підпорядковує собі гуморальну регуляцію, обидві системи працюють узгоджено, тому в організмі діє єдина нейрогуморальна регуляція.

1. Які особливості має нервова регуляція функцій?

2. Що таке синапс?

3. Які особливості має гуморальна регуляція?

4. Що таке гормон?

5. Чи може гормон вплинути на будь-яку клітину організму?

• Які процеси відбуваються у організмі людини, котра має квиток на потяг, але авто, яким вона прямує до вокзалу, застрягло у автомобільній пробці?

• Чому прискорюється пульс після того, як людина певну відстань долає бігом?

• Чому в людини, що сидить в очікуванні бажаного подарунку, прискорюється пульс?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 12-06-2016, 12:14, Переглядів: 1525