Народна Освіта » Біологія » Органи та системи органів тварин

НАРОДНА ОСВІТА

Органи та системи органів тварин

Клітини багатоклітинних організмів утворюють органи і системи органів, які діють злагоджено, забезпечуючи виконання всіх функцій організму. Їхня будова сформувалася протягом тривалої еволюції і пов'язана з функціями. У рослин також є органи, але систем органів немає.

У багатоклітинних тварин тканини утворюють органи. Органи — це частини організму, що мають певну будову й виконують певні функції. Наприклад, органами є шлунок, серце, нирки, легені. Сукупність органів, які спільно забезпечують перебіг найважливіших життєвих процесів, називаються системою органів. У різних тварин вони складаються з різних органів, але виконують однакові функції.

У тварин виділяють опорно-рухову, травну, дихальну, кровоносну, видільну, нервову, ендокринну та статеву системи.

Основні функції опорно-рухової системи — це забезпечення опори, руху і захисту. Опорно-рухова система більшості тварин складається з м’язів і скелета (мал. 3.1).

Травна система (мал. 3.1) забезпечує надходження їжі в організм і її підготовку до внутрішньоклітинного перетворення.

Дихальна система (мал. 3.1) забезпечує надходження в організм кисню та виведення вуглекислого газу. Деякі тварини не мають дихальної системи. Газообмін у них може відбуватися в результаті дифузії через покриви тіла.

До органів дихання належать зябра (у ракоподібних, риб), трахеї (у комах), легені (у змій, крокодилів, птахів, ссавців).

Головне завдання кровоносної системи (мал. 3.2) — це транспорт речовин усередині організму.

Функція видільної системи — виведення з організму непотрібних і шкідливих речовин (мал. 3.1).

Функція нервової системи (мал. 3.2) — це забезпечення злагодженої роботи всіх органів і систем, а також зв’язок організму із зовнішнім середовищем, який зазвичай здійснюється завдяки органам чуття (очі, вуха тощо).

Функції ендокринної системи подібні до функцій нервової системи — взаємозв’язок та злагоджена діяльність клітин, органів і їхніх систем. Органами ендокринної системи є залози внутрішньої секреції, які виділяють гормони (біологічно активні речовини, що беруть участь у регуляції життєвих функцій організму).

Основна функція статевої системи — забезпечення розмноження організмів. Органами статевої системи є статеві залози, що виробляють статеві клітини.

У багатоклітинних тварин тканини утворюють органи. Сукупність органів, які спільно забезпечують перебіг найважливіших життєвих процесів, називається системою органів. У тварин виділяють такі системи органів: опорно-рухову, травну, дихальну, кровоносну, видільну, нервову, ендокринну та статеву.

Перевірте свої знання

1.    Які системи органів розрізняють у тварин?

2.    Які органи ви знаєте?

3*. Чому одні тварини мають складніші системи органів, а інші — простіші? Із чим це пов’язано?

4*. Чому системи органів дихання в собаки та кішки подібні більше, ніж у дельфіна та акули? Із чим це пов’язано?

5*. Чому риба не може дихати атмосферним повітрям?

Категорія: Біологія

Автор: admin от 12-10-2015, 18:38, Переглядів: 6669