Народна Освіта » Основи здоров'я » § 26. Самозахист і допустима самооборона

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Самозахист і допустима самооборона

У цьому параграфі ти:

• дізнаєшся, що таке самозахист;

• ознайомитися з поняттям меж допустимої самооборони;

• усвідомиш небезпеку деструктивних сект і тероризму;

• потренуєшся уникати ситуацій нападу і пограбування.

Основи самозахисту

У попередніх класах ви вивчали правила безпечної поведінки у соціальному середовищі: як поводитись у натовпі, спілкуватися з незнайомими людьми, захищати своє житло. Найкращий спосіб зберегти своє життя, здоров'я або майно — не потрапляти у криміногенні ситуації або самим не створювати їх.

1. Прочитайте китайську притчу. Як ви думаєте, у чому полягає вища мудрість Майстра?

2. Обговоріть, як уникати криміногенних ситуацій.

 

Вища мудрість

 

Одного разу до старого Майстра китайських бойових мистецтв прийшов молодий європеєць і запитав:

— Учителю, я чемпіон своєї країни з боксу і французької боротьби. Чого б ти ще міг навчити мене?

Старий Майстер усміхнувся і сказав:

— Уяви, що ти гуляєш містом і випадково забрів туди, де тебе очікують громили, щоб нам'яти тобі боки й пограбувати. Тож я навчу тебе не гуляти п таких місцях.

Найпростіші порадп, як упнкатн небезпечпнх ситуацій:

гроші та цінні речі тримайте при собі, портфелі сумочки пе залишайте без нагляд}';

• у кафе або барі, перш ніж повісити пальто на вішак чи спинку стільця, вийміть з нього гроші та документи;

не відчиняйте дверей незнайомій людині;

з собою беріть стільки грошей, скільки маєте їх витратити;

ніколи не несіть разом гроші та документи;

• не повертатеся додому вночі наодинці.

Та іноді трапляються ситуації, в яких доводиться захищатися від нападників. Самооборона (самозахист) - це законні дії, спрямовапі на захист життя та здоров’я .людини, що оборопяється. Але завжди треба пам’ятати про межі допустимої самооборони.

Самозахист є крайньою пеобхідпістю. Його здійснюють із:

• застосуванням фізичної сили, тобто рукопашного бою;

застосування спеціальних засобів (газошій пістолет, газовий ба лої опік, автоматичні сигнальні пристрої).

Про допустиму самооборону та її межі

Теоретнчпо людина може прожити життя, не потраппвпш у ситуації, в яких треба захищатись. Однак погрози, вимагатшя, напади — досить поширені соціальні небезпеки. Щоб правильно діяти у таких ситуаціях, ти маєш знати закони, які визначають право людипи на допустиму самооборону'.

Допусти.- :а самооборона — дії, вчинені з метою захисту свого життя чи майна або життя (майна) іппіої людини, якщо вони не перевищують меж допустимої самообороїш.

Перевищенням меж допустимої самооборони визнається умисне заподіяння нападнику тяжкої шкоди, що явно пе відповідає пебезпеці посягання. Не є перевищенням меж допустимої самооборони застосування зброї проти озброєпих нападників, а також будь-які дії щодо захисту від вторгнення у житло чи ііппе приміщеіпія незалежпо від шкоди, яку заподіяно нападнику.

Прочитайте ситуації і за допомогою блок-схеми оцініть, чи було перевищено межі допустимої самооборони.

1. 12-річпий підліток забрапся у садок до пенсіонера. Той узяв мисливську рушницю, вистрілив у хлогщя і поранив його.

2. На дівчипу напали в під’їзді. Під час боротьби вона наступила тонким підбором па ногу зловмиснику. Т оті від пустіш руки, покотився зі сходів і зламав собі шию.

Як не стати жертвою торгівлі людьми

Торгівля людьми — один із найприбутковіїпих видів незаконного «бізнесу* після торгівлі зброєю та наркотиками. Щороку у світі його жертвами стають під 700 тисяч до 2 мільйонів осіб. Найчастіше — це дівчата і молоді жінки з бідних країн Африки, Азії, Латинської Америки, Східної Європи, які через тяжке матеріальне становище тукають роботу за кордоном.

Часто жінки відгукуються на оголошення працювати офіціанткою, танцівницею, хатньою робітницею, іноді їх просто викрадають. Якщо їм пощастило дивом повернутися додому, вони розповідають страшні історії про те, що з ними сталося.

Ось що пережила 15-річна дівчина з невеликого містечка у Східній Україні.

Одного разу вона вийшла з дому і пе повернулась. Батьки і поліція марно розшукували її. Лише через рік дівчина зателефонувала з Москви. Удома вона ще довго не могла ні з ким розмовляти іі нічого не розповідала про пережите.

Трохи згодом розказала рідним, що тоді, коли вона йшла до своїх друзів, біля неї зупинилася машина, і двоє чоловіків запропонували підвезти її. Одного з них вона знала — це був родич друга її брата. Але замість того, щоб підвезти, дівчину завезли у незнайоме місце, замкнули в підпалі, а відтак нелегально переправили до Туреччини. Там її силоміць накололи наркотиками і змусили працювати в будинку розпусти. Знайшлася людина, яка пожаліла дівчину і вивезла до Москви у валізі. Дівчині було завдано такої психічної травми, що вже на волі попа тривалий час не могла згадати пі свого імені, ні адреси. У реабілітаційному центрі їй надали медичну і психологічну допомогу. Лише після цього дівчина згадала номер телефону батьків.

Небезпека торгівлі людьми загрожує не лише жінкам, а й чоловікам та дітям. їх викрадають для сексуальної експлуатації, для примусової праці, незаконного усиновлення і навіть видалення органів для трансплантації.

Державні і міжнародні організації уже багато років ведуть боротьбу з кримінальною торгівлею людьми. Але законодавство у цій сфері права недосконале, а торгівля людьми — добре організований злочинний «бізнес» з величезними фінансовими можливостями. Тому важливо бути пильним і самому захищати себе. Наприклад, так, як це зробили студенти одного училища культури.

Групі випускників запропонували кількамісячні гастролі в Японії. Студентам, які щойно пройшли тренінг щодо запобігання торгівлі людьми, ця пропозиція здалась підозрілою, і вони звернулися до правоохоронних органів. З'ясувалося, що організатори турне не мали жодних контрактів з приймаючою стороною. Вони повинні були зібрати групу молоді н, доправивши її до Владивостока, отримати за це чималу винагороду.

1. Назвіть причини, з яких люди нелегально виїжджають за кордон. Які з цих причті, на ват погляд, є поважними?

2. До яких наслідків це може призвести?

3. Назвіть якнайбільше причті, щоб жити і працювати в Україні.

■і. Уважно ознайомтеся з пам’яткою для тих, хто виїжджає за кордон (с. 165).

Проблеми дитячої бездоглядності і безпритульності

Багато з тих, хто шукає кращої долі за кордоном, виїжджають туди нелегально, залишаючи своїх дітей під опікою родичів чи в інтернатах. Діти, які зростають у неблагополучпому середовищі, мають чимало проблем. Брак

Пам’ятка для тих, хто виїжджає за кордон

1. Нікому пе підкапайте свій паспорт. Документи, які підтверджують вапту особу, повиппі бути у вас, піхто не має права їх забрати.

2. Якщо ви вирішили підписати контракт на роботу чи навчаппя, переконайтесь, що все у ньому вам зрозуміло і вій містить таку інформацію:

а) країна призначення;

б) ім’я роботодавця;

в) вид роботи та умови праці;

г) умови оплати, проживання;

г) термін дії коптракту.

3. Ніколи пе довіряйте пропозиціям допомогти у працевлаштуванні за кордоном, навіть якщо їх роблять ваші зпайомі, друзі, родичі чи колеги. Обов’язково проконсультуйтеся з юристом щодо коптракту, який вам пропонують.

і. Залиште своїм рідним, близьким, друзям усю інформацію про себе і свого роботодавця, інформацію про Посольство України в країні, до якої виїжджаєте.

5. Термін перебулаппя па території іноземної держави зазначено у візі. Триваліше перебуваїпія тут може позбавити пас можливості виїхати за кордон у майбутньому.

Г>. Пам'ятайте, що знания мови крайні перебування допоможе вам у складних ситуаціях.

7. На жаль, поліція у деяких країнах може бути частиною проблеми, а не її розв'язанням. Відомі випадки, коли жінок, які звернулися до поліції, продавали зпову. Якщо ви потрапили у складну ситуацію, постарайтеся зв'язатися з Посольством України.

 

батьківського піклування, бездоглядність, погане харчування, негативний приклад вживання психоактншгих речовин, психічне і фізичне насильство можуть поєднуватись із залученням дітей до небезпечних видів бізнесу і тяжкої праці. Скажімо, дитину можуть змусити обробляти величезний город, колисати вночі немовлят, павіть просити милостиню, красти чи роз повсюджу ваті і і іаркотики.

На жаль, у таких випадках діти не завжди звертаються по допомогу і часто обирають помилкове і небезпечне рішення — тікати з дому. Декого з підлітків вабить «романтика» вуличного життя. Жити з батьками і вчитись у школі їм нудно, а життя «на волі», вважають вопи, захоплюючи цікаве й романтичне. Але це не так. Життя дитини па вулиці важке, принизливе і дуже небезпечне.

Однак тих, хто шукає на вулиці романтику, якраз найменше. Найчастіше діти тікають від того, що робить їх нещасливими: жорстоке поводження, фізичне чи психічне насилля, родинні проблеми, матеріальна скрута, конфлікт з учителями чи однолітками. Дехто втікає від проблем з алкоголем чи наркотиками — своїх або батьків.

Якщо твій друг збирається втекти з дому — не серйозпа проблема. Тому що віп не готовий до самостійного життя. Можливо, твій друг думає інакше, але віп помиляється. Вулиця ще ні для кого не закінчилася добром. Якщо він у скруті й має намір піти з дому, ти маєш пагоду врятувати йому життя!

Без жодних вагань запропонуй разом пошукати іппте рішепия, наприклад, звернутися по допомогу до когось із дорослих. До того, кому ви довіряєте. Найкраще, якщо це будуть твої батьки. Або зверніться до вчителя, шкільпого психолога, тренера, родича, сусіда чи просто знайомого. Віп чи вона допоможе твоєму другові зрозуміти, що є багато інших шляхів розв’язання проблеми. Наприклад, зателефонувати на гарячу лінію телефону довіри.

Всеукраїнська лінія «Телефон довіри»

8-800-500-15-10

Всеукраїнська безкоштовна дитяча ліпія «Телефоп довіри»

8-800-500-21-80

Якщо друг усе-таки втік з дому або ти не бачив його декілька днів і припускаєш, що він так учинив, — негайно розкажи батькам, учителям чи поліції. Пам’ятай: це — не зрада. Це найбільше, що ти ще можеш зробити для нього. Не приховуй нічого. Будь-яка інформація може допомогти відшукати дитину і врятувати їй життя!

Найкращий спосіб зберегти своє життя, здоров'я чи майно — пе потрапляти у криміногенні ситуації або самим ие створювати їх.

Самооборона (самозахист) - це законні дії, спрямовані на захист життя та здоров'я людини, яка обороняється.

Самозахист має здійснюватись у межах допустимої самооборони. Не є перевищенням меж допустимої самооборони застосування зброї проти озброєних пападників, а також будь-які дії щодо захисту від вторгнення у житло чи ііппе приміщення незалежно від шкоди, яку заподіяно нападнику.

Торгівля людьми та дитяча безпритульність — поширені соціальні пебезпеки.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Бех

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 17:40, Переглядів: 5036