Народна Освіта » Основи здоров'я » Протидія торгівлі людьми. Дитяча безпритульність і бездоглядність

НАРОДНА ОСВІТА

Протидія торгівлі людьми. Дитяча безпритульність і бездоглядність

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Восьмикласниця Аліна посварилася з батьками і вирішила втекти з дому. дівчина вважає, що нею командують, змушують її робити те, що вона не хоче, і їй краще самій усе вирішувати. Однак у такому разі на Аліну чекає безпритульність і бродяжництво. до яких наслідків це може призвести?

Протидія торгівлі людьми

Торгівля людьми — це сучасна форма рабства, яка є кримінальною діяльністю і злочином проти людяності. Людей обманюють, дезінформують, вербують, перевозять в інші країни, відбирають документи, застосовують силу і примушують до тяжкої праці. Торгівля людьми є дуже прибутковою справою. Вона тісно пов’язана з незаконним обігом зброї та наркотиків.

Це явище є глобальним, тобто його можна спостерігати в багатьох країнах світу, особливо в тих регіонах, де ведуться війни, наявні економічні кризи, політична нестабільність. Людей, які опинилися в скрутних умовах, привертає можливість поліпшення свого життя в інших країнах, а негідні люди зі злочинними намірами користуються нагодою, щоб обманути їх і заробити на цьому брудні гроші. Жертва змушена

у Луцьку створили соціальну рекламу, героями якої стали відомі мешканці міста. Перед вами частина цього проекту, який називається «Ми — не раби!». Як ви гадаєте, чому ці люди взяли участь у проекті? Яку мету вони перед собою ставили? Який проект щодо протидії торгівлі людьми може запропонувати ваш клас?

працювати проти своєї волі, під погрозою насильства. Інколи це робота хатньої прислуги або сільськогосподарська праця. Можна опинитися на заводах, у закладах громадського харчування, в інших сферах послуг.

Торговці людьми перш за все звертають увагу на тих, хто опинився в ситуації незахищеності: бездомних, підлітків, які втекли з дому, людей із наркозалежністю, біженців, тимчасово безробітних, які шукають хоч якийсь заробіток. Обманщики обіцяють їм працевлаштування, освіту, щасливий шлюб, краще життя, а потім змушують до тяжкої роботи, заняття проституцією і жебрацтвом. Обдурена людина зазвичай дізнається про справжній характер своєї роботи запізно — тоді, коли вона вже перебуває у примусовій ситуації, з якої вириватися складно і небезпечно. На жаль, сучасна Україна теж зіткнулася з проблемою торгівлі чоловіками, жінками та дітьми.

Як захистити Україну від торгівлі людьми? По-перше, треба роз’яснювати людям сутність, форми та наслідки торгівлі людьми, показувати шляхи виходу з кризової ситуації. По-друге, здійснювати юридичну допомогу в перевірці благонадійності потенційних закордонних роботодавців. По-третє, інформувати населення про норми законодавства з попередження торгівлі людьми і покарання за її здійснення.

Більше інформації щодо протидії торгівлі людьми можна знайти на сайті.

Дитяча безпритульність і бездоглядність

Безпритульність — це відсутність у дітей і підлітків місця проживання або місця перебування. Безпритульність виникає в результаті воєн, революцій, голоду, стихійних лих, епідемій та інших потрясінь, що тягнуть за собою сирітство дітей. Причинами зростання безпритульності можуть виступати також економічні кризи, безробіття, конфліктна обстановка в родині, пияцтво батьків. У сучасному світі до цих причин додалися ще зростання міст і міграція населення.

Бездоглядні діти — це діти, які мають визначене місце проживання, але вимушені перебувати на вулиці більшу частину дня, а іноді й ночі, у результаті неспроможності батьків або опікунів (родичів, бабусь, дідусів) матеріально забезпечувати їх.

Безпритульні й бездоглядні діти мають батьків. Ці батьки бувають алкоголіками, наркоманами, злочинцями, безробітними. Діти тікають з родин від побоїв, знущань і голоду. Але тікають на вулицю не тіль-

ки діти бідняків і алкоголіків, дедалі частіше безпритульними стають діти, чиї батьки поїхали за кордон заробляти гроші.

 

Але будь-який безпритульний завжди мріє жити нормальним життям у нормальній родині.

Відмітними ознаками безпритульності є:

Чому діти опиняються на вулиці або в дитячих будинках? Як боротися з дитячою безпритульністю і бездоглядністю? Який проект щодо протидії дитячій безпритульності й бездоглядності може запропонувати ваш клас?

 

• повне припинення зв’язку з родиною, батьками, родичами;

• проживання в місцях, непризна-чених для людського житла;

• добування засобів до життя сумнівними способами, що не є прийнятними в суспільстві (жебрацтво, крадіжки).

В Україні налічується приблизно 30 000 безпритульних дітей. Вони живуть на горищах, у підвалах, у каналізаційних тунелях. Для того щоб вижити, вони змушені якось заробляти гроші: займаються жебрацтвом, збирають і здають пляшки, підробляють на вокзалах «носіями» і «продавцями», здійснюють дрібні крадіжки. Серед них є і злочинці, які грабують ровесників, є наркомани. Якщо вони як і раніше спілкуються з однолітками зі свого колишнього будинку, двору чи вулиці, то втягують багатьох підлітків у незаконний обіг наркотиків.

З безпритульністю борються за допомогою створення дитячих будинків і притулків. Усиновлення, опіка та піклування теж можуть скоротити кількість безпритульних.

Опорні точки. Торгівля людьми — це кримінальна діяльність і злочин проти людяності. торгівля людьми спостерігається в тих регіонах, де ведуться війни, наявні економічні кризи, політична нестабільність. Необхідно знати певні правила поведінки, які захищають людину від ситуації торгівлі людьми.

Безпритульність і бездоглядність — це негативні соціальні явища, з якими треба боротися.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Що ви знаєте про торгівлю людьми?

2. Що ви знаєте про дитячу безпритульність і бездоглядність?

II рівень

3. до яких наслідків веде безпритульність?

4. Які явища стають причиною виникнення безпритульності?

III рівень

5. Як торговці людьми обдурюють своїх жертв?

6. чому торгівля людьми спостерігається в тих регіонах, де ведуться війни, наявні економічні кризи, політична нестабільність?

IV рівень

7. доведіть, що торгівля людьми — це сучасна форма рабства, яка є кримінальною діяльністю і злочином проти людяності.

8. доведіть, що причинами зростання безпритульності є економічні кризи і безробіття.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:57, Переглядів: 3311