Народна Освіта » Основи здоров'я » Віктимна поведінка. Кримінальна відповідальність за злочини сексуального характеру

НАРОДНА ОСВІТА

Віктимна поведінка. Кримінальна відповідальність за злочини сексуального характеру

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Сашко повертався пізно ввечері додому. Уже біля будинку йому зустрілися незнайомі підлітки. Один з них, проходячи повз, зачепив Сашка плечем. Хлопець розвернувся і штовхнув його. Зав'язалася бійка, у якій Сашкові добряче перепало. і взагалі було б непереливки, якби з дому не вийшов сусід і не зупинив бійку. Оцініть поведінку Сашка.

Віктимна поведінка

Слово «віктимність» походить від латин. victima — «жертва». Віктимність — це схильність стати жертвою злочину. Віктимною поведінкою називають такі дії і вчинки людини, які провокують бажання на неї напасти. Інколи це відбувається через нерозважливу поведінку, наприклад коли дівчина пізно ввечері сідає у випадкову машину.

Можна сказати, що віктимна поведінка — це така поведінка людини, внаслідок якої вона опиняється в ролі жертви. Юристи розглядають віктимну поведінку як складову кримінальної системи, що призводить до скоєння злочину. Вони вважають віктимну поведінку однією з рушійних сил розвитку кримінальної ситуації, здебільшого як провокування насильницьких дій.

У разі скоєння злочину завжди говорять про особистість злочинця: хто він, які чинники впливали на його розвиток, що зумовлює його злочинну поведінку. Але також юристи звертають увагу на риси характеру й поведінку жертви. Існує наука віктимологія, яка шукає відповіді на запитання: ким є постраждалий? які фактори впливали на його розвиток? чому саме ця особа стала жертвою? Людина може стати жертвою не лише в процесі злочину, а й у будь-якій життєвій ситуації, оскільки в неї існує схильність до того, щоб стати жертвою. Часто така поведінка є неусвідомленою, спонтанною.

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Восьмикласниця Аліна збиралася піти погуляти. вона зробила собі яскравий макіяж, одягла коротку спідницю, мамині туфлі на високих підборах і золотий ланцюжок на шию. дівчині дуже хотілося звернути на себе увагу хлопчика, який їй подобався. Як ви вважаєте, чию увагу може привернути такий вигляд? чим аліна, можливо, ризикує?

Людина може поводитися зухвало, навіть не підозрюючи про те, що сама провокує небезпеку. Наприклад, ви на очах у великої кількості людей в автобусі дістали гаманець, у якому багато грошей. Ви провокуєте злочинця вкрасти їх у вас. Або повертаєтеся додому запівніч безлюдною вулицею, створюючи обстановку, підходящу для нападу і грабунку. Чи, скажімо, привертаєте до себе увагу занадто яскравим макіяжем, короткою спідницею, дорогими прикрасами.

Спровокувати злочинця можна словами або інтонацією висловлювань, жестами, діями, манерою поведінки, застосуванням сили. Інколи жертва показує свою невпевненість, переляк, страх, а злочинець у такій ситуації бачить перед собою легку здобич. Через це він відчуває себе сильним і рішучим.

Зґвалтування можуть бути спровоковані необачною поведінкою жертв: вони розпивали алкоголь з незнайомими людьми, були кричуще одягнені, поверталися додому без супроводу в темний час доби.

Крадіжки можуть бути спровоковані необачною поведінкою жертви з ключами, відкриванням дверей незнайомим людям, повідомленням комусь про відсутність людей у будинку. Усе це приклади віктим-ної поведінки.

Значна кількість жертв до самого останнього моменту не розуміють, що їм справді загрожує велика небезпека. Жертва не припускає, що нормальна на вигляд людина може виявитися небезпечним злочинцем. Унаслідок страху людина губиться, страх сковує думки й тіло, робить людину беззахисною. Необхідно навчитися контролювати свій страх, бо цілком можливо, що одного разу це врятує вам життя.

Віктимна поведінка — це те, що треба знати і вміти контролювати. Проаналізуйте свою поведінку: чи правильно ви дієте в небезпечних ситуаціях, чи не провокуєте когось на злочин. І зверніть увагу на те, що роль жертви може бути найрізноманітнішою — від нейтральної до такої, що максимально провокує злочинця на вчинення злочину.

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Ірина запитала в батька: «Хто швидше приверне увагу нападника — гарна, впевнена в собі дівчина яскравої зовнішності чи невпевнена у собі тихоня?». Батько відповів: «Красива дівчина, здавалося б, може бути потенційною жертвою нападника. Але якщо вона впевнена в собі, спокійно відмовляє, коли з нею намагаються познайомитися, то така дівчина має менше шансів на напад, аніж та, яка невпевнена в собі, довірлива, сумирна». Як ви вважаєте, чи є універсальний алгоритм поведінки, який дає можливість не привертати до себе уваги злочинців?

З порадами щодо уникнення віктимної поведінки можна ознайомитися на сайті.

Кримінальна відповідальність за злочини сексуального характеру

Злочини сексуального характеру є тяжкими злочинами. Згідно із законом, статеві злочини мають своїм об’єктом статеву свободу особистості або статеву недоторканність неповнолітніх. За законом, суб’єктом зґвалтування — безпосереднім виконавцем злочину — може бути особа чоловічої статі, яка досягла 14-річного віку. Тобто саме із цього віку настає кримінальна відповідальність за сексуальні злочини. Співучасницею сексуального злочину може виступати й жінка.

В Україні існують відповідні закони, за якими за зґвалтування суд може присудити від 3-х до 15-ти років в’язниці, залежно від тяжкості злочину.

Опорні точки. Віктимна поведінка — це така поведінка людини, унаслідок якої вона опиняється в ролі жертви. Юристи розглядають віктимну поведінку як складову кримінальної системи, що призводить до скоєння злочину.

злочини сексуального характеру є тяжкими злочинами, вони суворо караються відповідно до законодавства україни.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Що таке віктимність? Яку поведінку називають віктимною?

2. Наведіть приклади, коли людина провокує в злочинця бажання напасти.

II рівень

3. чому небезпечно виказувати свій страх перед злочинцем?

4. Яка поведінка може призвести до того, що людина опиниться в ролі жертви?

III рівень

5. чому юристи розглядають віктимну поведінку як одну з рушійних сил розвитку кримінальної ситуації?

6. Як ви гадаєте, у якому разі жінка може виступати співучасницею сексуального злочину?

IV рівень

7. доведіть, що про віктимну поведінку треба знати й учитися її контролювати.

8. Наведіть приклад, коли ви правильно діяли в небезпечних ситуаціях, не провокуючи зловмисника на злочин.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:47, Переглядів: 9160