Народна Освіта » Основи здоров'я » Небезпека залучення до деструктивних соціальних угруповань. Загроза тероризму

НАРОДНА ОСВІТА

Небезпека залучення до деструктивних соціальних угруповань. Загроза тероризму

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. у 1955 р. американець на ім'я джим джонс створив організацію, у якій усі його послідовники повинні були беззаперечно виконувати його накази і поклонятися йому. Одного дня джонс зібрав своїх прихильників і переконав їх вчинити масове самогубство. У результаті понад 900 осіб, серед яких було 270 дітей, загинуло, випивши отруту.

висловіть свою думку: як слід учинити, коли вас запрошують стати членом організації, у якій одна особа вважає себе «богом» і розпоряджається життями інших людей? Які знання і вміння допоможуть вам прийняти правильне рішення?

Небезпека залучення до деструктивних соціальних угруповань

Кожна людина має навчитися захищати своє життя, у тому числі й від дій деструктивних соціальних угруповань, які є по суті релігійними сектами. Але для того щоб захиститися, слід знати, чим саме небезпечна секта та які прийоми використовують сектанти.

Секта являє собою групу людей, яка перебуває в повній залежності від тих, хто її організував і очолює. Різним людям у сектах завжди говорять різне: тим, хто до неї не належить,— одне, тим, хто нещодавно до неї приєднався,— друге, а повноправним членам — третє. Не важко здогадатися, що повну картину бачить тільки людина, яка організувала секту. Саме в її розпорядженні перебувають і всі матеріальні блага секти. Тобто вона експлуатує людей, маючи завдяки їхній праці власний прибуток.

У сектах практикують цілу систему способів контролю за поведінкою, думками, емоціями й почуттями її членів. Завдяки такій «обробці» учасників секти її керівник є для них беззаперечним авторитетом і має над ними абсолютну владу.

 

Чому потрапити в секту легко, а вирватися з неї дуже важко?

 

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Деструктивні соціальні угруповання характеризуються наявністю культової ідеології і застосуванням технік контролю свідомості до своїх членів. такі угруповання є зазвичай закритими організаціями, діяльність яких спрямована на пригнічення особистісної неповторності та індивідуальності людей. до яких наслідків призводить залежність людини від однієї «культової» особи?

Загроза тероризму

Слово «тероризм» походить від латинського слова terror — страх, жах. Тероризм — це метод, за допомогою якого організовані група або партія намагаються досягти своєї мети, використовуючи насильство.

Для нагнітання страху терористи застосовують такі дії, як вибухи й підпали житлових та адміністративних будинків, магазинів, вокзалів, захоплення заручників, автобусів, викрадення літаків.

Тероризм постає на підґрунті суспільних протиріч політичного, соціального, територіального, національного й світоглядного характеру. Жертвою терору може стати будь-яка людина — від помітного політичного діяча до звичайного школяра. Так, під час захоплення заручників у школі № 1 міста Беслан (Північна Осетія), що відбулося 1 вересня 2004 р., терористи утримували в приміщенні школи понад 1100 дітей упродовж трьох днів. У результаті штурму 331 заручник загинув, близько 500 отримали поранення.

Основи самозахисту під час терористичних актів

Будь-який терористичний акт пов’язаний з небезпекою для здоров’я й життя людей. Але цим небезпекам можна протидіяти. Терористичні акти можуть бути різними за своїм характером, тому способи самозахисту відрізняються в кожній конкретній ситуації. Розгляньмо деякі з них.

Будь-який предмет, знайдений на вулиці, у під’їзді, у школі, може становити загрозу для життя. Якщо ви знайшли підозрілий предмет у громадському транспорті, то спитайте в людей, які перебувають поруч, чий це предмет і хто міг його лишити. Якщо власника не встановлено, негайно повідомте про знахідку водієві або машиністу.

Більше прочитати про вибухонебезпечні предмети можна на сайті.

Якщо ви потрапили в перестрілку на вулиці, слід лягти, роззир-нутися навсібіч, обрати найближче укриття й спробувати дістатися до нього, не зводячись на повний зріст. Укриттям можуть бути виступи будинків, пам’ятники, бетонні стовпи, бордюри, канави тощо.

Якщо ви потрапили в перестрілку в приміщенні, можна сховатися у ванній кімнаті або лягти на підлогу.

На жаль, поширеною «зброєю терору» стала також практика захоплення терористами дітей.

Якщо ви стали заручником терористів, не робіть дій, які можуть спровокувати нападників скористатися зброєю. Мовчки змиріться з тим, що вас позбавили волі, ображають, принижують. Не дивіться в очі злочинцям, не поводьтеся зухвало. Якщо вас зв’язали або вам закрили очі, спробуйте розслабитись, дихайте глибше. Виконуйте вимоги злочинців, не заперечуйте їм, не ризикуйте своїм життям, не панікуйте.

Перш ніж що-небудь зробити, спитайте дозволу (сісти, встати, попити, сходити в туалет тощо). Поводьтеся спокійно, не бійтеся звертатись зі спокійними проханнями про те, чого дуже потребуєте (наприклад вийти в туалет).

Під час звільнення лежіть на підлозі обличчям донизу, голову закрийте руками, не рухайтеся, тримайтеся якомога далі від дверей і вікон. У жодному разі не біжіть назустріч працівникам спецслужб або не тікайте від них.

Більше про поведінку під час терористичних актів можна дізнатися на сайті.

Опорні точки. Кожна людина має навчитися захищати своє життя від дій деструктивних соціальних угруповань, зокрема сект.

Знання основ самозахисту під час терористичних актів допоможуть урятувати життя собі й іншим людям. Терористичні акти можуть бути різними за своїм характером, а тому способи самозахисту в кожній конкретній ситуації так само відрізняються.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Що означає слово «тероризм»? Для чого терористи вчиняють терористичні акти?

2. У чому полягає небезпека для життя й здоров'я під час терористичних актів?

II рівень

3. Чому різним людям у сектах завжди говорять різне?

4. Чому жертвою терору може стати будь-яка людина?

III рівень

5. Що ви знаєте про приховані механізми дії секти?

6. Що ви знаєте про основи самозахисту під час терористичних актів?

IV рівень

7. Чому рядові учасники секти стають рабами тих, хто цю секту зорганізував, але не усвідомлюють цього?

8. Як працюють спеціально підготовлені в секті професійні вербувальники?

Вправа № 12

Відпрацювання вміння уникати нападу, пограбування, залучення до деструктивних соціальних угруповань

Мета: навчитися уникати нападу, пограбування, залучення до деструктивних соціальних угруповань.

Хід роботи

1. Проаналізуйте таку ситуацію: ви повертаєтеся ввечері зі школи. Дорогою вас перестрічає дорослий чоловік і вимагає віддати йому гроші й телефон. Опишіть можливі варіанти вашої поведінки в цій ситуації. Проаналізуйте кожен із цих варіантів щодо його наслідків. Зробіть висновки.

2. Проаналізуйте таку ситуацію: ви йдете людною вулицею, повз вас пробігає людина і намагається висмикнути у вас з рук сумку. Опишіть можливі варіанти вашої поведінки в цій ситуації. Проаналізуйте кожен із цих варіантів щодо його наслідків. Зробіть висновки.

3. Проаналізуйте таку ситуацію: до вас підходять дві приємні на вигляд жінки й заводять розмову про те, що кожна людина повинна духовно розвиватися. Вам кажуть, що ви, безсумнівно, розумні й зможете стати ще кращими. Опишіть можливі варіанти вашої поведінки в цій ситуації. Проаналізуйте кожен із цих варіантів щодо його наслідків. Зробіть висновки.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:58, Переглядів: 7258