Народна Освіта » Основи здоров'я » Домедична допомога за надзвичайних ситуацій. Визначення стану потерпілого. Алгоритм рятування людей під час пожежі

НАРОДНА ОСВІТА

Домедична допомога за надзвичайних ситуацій. Визначення стану потерпілого. Алгоритм рятування людей під час пожежі

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Хлопчики грали у футбол, аж раптом у Кирила потекла з носа кров. Гра припинилася. Мишко сказав, що Кирилові треба злегка відкинути голову назад або лягти. Але Олексій заперечив: «Голову треба злегка нахилити вперед». Хто з них правий? чия порада призведе до небажаних наслідків? чому?

Домедична допомога за надзвичайних ситуацій

Домедична допомога — це комплекс простих медичних заходів, які виконуються на місці (самодопомога і взаємодопомога). Основна мета домедичної допомоги — порятунок життя потерпілих, їхня швидка евакуація з небезпечної зони.

Під час надання домедичної допомоги дуже важливим є фактор часу. У людей, які отримали домедичну допомогу протягом 30 хв після травми, ускладнення виникають удвічі рідше, ніж у тих,

кому допомога була надана пізніше. Оптимальний термін надання домедичної допомоги — до 30 хв після отримання травми, у разі отруєння — до 10 хв. У разі зупинки дихання цей час скорочується до 5-7 хв. Відсутність допомоги протягом години після травми збільшує вірогідність смерті серед тяжкопоранених на третину.

Кожні 20 зі 100 загиблих могли бути врятовані, якби допомога надавалася вчасно і правильно безпосередньо на місці події. Саме тому важливо знати, яка допомога потрібна в тому чи іншому випадку, і вміти її надавати потерпілим.

Перед тим як надавати домедичну допомогу, необхідно оцінити ситуацію і визначити, що саме сталося, яка причина того, що сталося, чи існує небезпека для вас і потерпілих, кого можна залучити до надання допомоги.

 

Оцінюючи ситуацію, особливу увагу слід приділити питанню, чи існує небезпека для вас і постраж-далих і наскільки ця небезпека велика. Важливо з’ясувати, чи є доступ до потерпілих і що потрібно зробити, якщо цей доступ ускладнений. Оцінюючи ситуацію, необхідно зберігати холоднокровність і здоровий глузд, щоб прийняте рішення не виявилося помилковим. У багатьох ситуаціях швидка й точна оцінка може виявитися життєво важливою для потерпілих.

Пам’ятайте, що не можна:

• зрушувати й перетягувати потерпілих на інше місце, якщо їм не загрожує вогонь, обвал будівлі, якщо їм не потрібно робити штучне дихання чи надавати термінову медичну допомогу;

• вправляти випалі органи в разі пошкодження грудної й черевної порожнин;

• давати воду або ліки для прийому всередину непритомним потерпілим;

• доторкатися до рани руками або будь-якими предметами;

• видаляти сторонні предмети з рани черевної, грудної або черепної порожнини (треба просто накрити рану перев’язувальним матеріалом і чекати на приїзд швидкої допомоги);

• залишати на спині непритомного потерпілого, особливо в разі нудоти й блювання (залежно від стану його потрібно повернути на бік або, у крайньому випадку, повернути вбік його голову);

• намагатися витягти потерпілого з вогню, води, будівлі, що загрожує обвалом, не прийнявши належних заходів для власного захисту.

Про те, як надавати домедичну допомогу в різних ситуаціях, подивіться відеосюжет на сайті.

Визначення стану потерпілого

Важливо вміти швидко й правильно оцінити стан потерпілого. Під час огляду спочатку слід установити, живий він чи мертвий, відтак визначити тяжкість стану, ступінь ураження, наявність кровотечі.

Однак треба знати, що за нещасного випадку смерть часто буває клінічною («уявною»), тому ніколи не слід відмовлятися від надання допомоги потерпілому, вважаючи його мертвим через відсутність дихання, серцебиття, пульсу. Вирішити питання про доцільність або

марність заходів щодо оживлення потерпілого і зробити висновок про його смерть має право тільки лікар.

До невідкладних заходів щодо порятунку постраждалого належать: відновлення прохідності дихальних шляхів, проведення штучного дихання, зовнішнього масажу серця, зупинка кровотечі, іммобілізація місця перелому (наприклад, наклавши шину або пов’язку).

Пам’ятайте, що досить часто смерть потерпілого настає не через тяжкість травм, а через відсутність елементарних знань з надання домедичної допомоги в людей, що опинилися поруч.

Алгоритм рятування людей під час пожежі

Правильне і вичерпне повідомлення про пожежу дозволяє пожежній охороні передбачити можливу обстановку і вжити необхідних заходів.

1. Негайно викликати пожежну охорону за номером 101, повідомивши свою точну адресу, об’єкт пожежі; зустріти пожежну охорону.

2. Якщо горіння тільки-но почалося, ви можете легко загасити вогонь водою, накрити товстою ковдрою, покривалом, закидати піском, землею. У жодному разі не гасіть водою електропроводку та електроприлади, що перебувають під напругою,— це небезпечно для життя!

3. Якщо ви бачите, що не зможете впоратися з вогнем і пожежа набуває загрозливих розмірів, терміново покиньте приміщення. Перш ніж відчинити двері в палаючому будинку, доторкніться до них зворотним боком долоні. Не відчиняйте їх, якщо відчуваєте, що двері теплі — за ними вогонь. Не користуйтеся ліфтами під час пожежі. Спускайтеся тільки сходами.

Ніколи не біжіть навмання!

Не намагайтеся захопити із собою цінні речі та інше майно!

Ніколи не ховайтеся в задимленому приміщенні в непримітні, віддалені місця!

4. Якщо вогонь відрізав шлях до виходу, постарайтеся зберігати спокій. Ідіть у дальню від палаючого приміщення кімнату, щільно зачиняючи за собою всі двері. Відчиніть вікно й постарайтеся привернути увагу перехожих криками про допомогу.

5. По прибутті пожежної бригади чітко й беззаперечно виконуйте команди її працівників. Не заходьте назад у палаюче приміщення до тих пір, поки вам не скажуть, що небезпека минула.

Про найбільш поширені ураження і допомогу при них можна дізнатися на сайті.

Опорні точки. Домедична допомога — це комплекс заходів, метою яких є порятунок життя людей, їх швидка евакуація з небезпечної зони. Перш ніж надавати домедичну допомогу, необхідно визначити стан потерпілих.

Правильне виконання алгоритму рятування людей під час пожежі забезпечує збереження людського життя і здоров'я.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. для чого потрібна домедична допомога?

2. Які прийоми домедичної допомоги ви знаєте?

II рівень

3. чи вмієте ви здійснювати тимчасову зупинку кровотечі, робити перев'язку рани, накладати нерухому пов'язку при переломах, робити штучне дихання?

4. Як треба поводитися, щоб прийняте вами рішення щодо домедичної допомоги не виявилося помилковим?

III рівень

5. Ного не можна робити під час надання домедичної допомоги?

6. Чи можете ви самі зробити висновок про смерть потерпілих?

IV рівень

7. Доведіть, що під час надання домедичної допомоги дуже важливим є фактор часу.

8. Які заходи щодо порятунку постраждалих є першочерговими?

9. Проаналізуйте алгоритм рятування людей під час пожежі.

Перевірте свої знання з розділу «Здоров'я людини».

Вправа № 3

Моделювання ситуацій рятування людей на пожежі

Мета: навчитися моделювати ситуації рятування людей на пожежі.

Хід роботи

Проаналізуйте таку ситуацію: перебуваючи в ліфті, ви відчули запах диму.

• Змоделюйте свою поведінку, використовуючи перелік дій, запропонованих нижче.

А викликати пожежників за номером 101

Б натиснути кнопку кабіни «Виклик» і повідомити про пожежу диспетчера

В дочекатися зупинки ліфта і швидко покинути кабіну Г постійно кликати на допомогу

Д спробувати самостійно відкрити двері кабіни і вийти назовні Е якщо немає можливості покинути кабіну ліфта, не панікувати, закрити рот і ніс тканиною, сісти на підлогу і чекати допомоги.

• Поясніть свій вибір дій. Які ще дії є доцільними в запропонованому випадку? Чого робити не можна?

• Зробіть висновки.

Проаналізуйте таку ситуацію: перебуваючи у громадському наземному транспорті (автобус, тролейбус), ви відчули запах диму.

• Змоделюйте свою поведінку, використовуючи перелік дій, запропонованих нижче.

А у разі заклинювання дверей залишити салон через спеціальні люки, віконні прорізи, прогони Б повідомити про пожежу водієві

В після зупинки транспортного засобу без паніки й тисняви покинути салон і відійти на безпечну відстань Г надати допомогу постраждалим Д постаратися погасити вогонь Е викликати пожежників за номером 101

• Поясніть свій вибір дій. Які ще дії є доцільними в запропонованому випадку? Чого робити не можна?

• Зробіть висновки.

Проаналізуйте таку ситуацію: ви перебуваєте в поїзді, у вагоні почалася пожежа.

• Змоделюйте свою поведінку, використовуючи перелік дій, запропонованих нижче.

А повідомити про пожежу провідників і їхнє керівництво

Б гасити пожежу за допомогою вогнегасників, піску, води

В перейти в сусідній вагон

Г використати стоп-кран для зупинки поїзда

Д після зупинки поїзда швидко покинути палаючий вагон через двері, люки, вікна

Е допомогти постраждали м

• Поясніть свій вибір дій. Які ще дії є доцільними в запропонованому випадку? Чого робити не можна?

• Зробіть висновки.

Вправа № 4

Відпрацювання навичок надання домедичної допомоги потерпілому

Мета: навчитися правильно поводитися в ситуації землетрусу, навчитися надавати домедичну допомогу під час землетрусу.

Хід роботи

Уявіть собі таку ситуацію: стався сильний землетрус, під час якого ви перебували в школі.

• Сплануйте свій маршрут порятунку. Розробіть для себе та інших присутніх усі можливі варіанти: де найбезпечніші місця, де найкраще зустрітися після землетрусу і т. д.

• Пройдіть цим маршрутом по школі. Визначте час, за який ви змогли це зробити. Пригадайте, як надавати домедичну допомогу в разі травматичного шоку, сильної кровотечі, непритомності, переломів, ран, а також основні правила транспортування постраждалих.

• Складіть інструкцію «Як поводитися під час землетрусу».

• Складіть інструкцію «Допомога постраждалим під час землетрусу».

Зробіть висновки.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 26-09-2016, 23:00, Переглядів: 17663