Народна Освіта » Основи здоров'я » Захист від кримінальних небезпек. Основи самозахисту. Поняття і межі допустимої самооборони

НАРОДНА ОСВІТА

Захист від кримінальних небезпек. Основи самозахисту. Поняття і межі допустимої самооборони

Основи самозахисту. Поняття і межі допустимої самооборони

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Павло повертався додому зі школи. Біля будинку хлопця перестріла група підлітків, які запропонували йому піти в підвал сусіднього будинку, щоб показати щось цікаве. Що, на вашу думку, повинен відповісти Павло? Яка кримінальна небезпека йому загрожує?

Захист від кримінальних небезпек

Місто, селище міського типу або село, де ви мешкаєте є добре вам знайомим. Якщо ви виросли тут, то, вочевидь, знаєте кожну вулицю й кожний будинок. Однак щоб почуватися безпечно в цьому знайомому місці, усе одно вам слід дотримуватися певних правил. Наприклад, правил дорожнього руху, правил поведінки в транспорті, правил поведінки в громадських місцях. Від знання й дотримання цих правил залежить ваше життя й здоров’я.

У місцях проживання може виникати соціальна небезпека, пов’язана з хуліганством, крадіжками, пограбуваннями, шахрайством. Наприклад, злодії можуть подзвонити у двері, назватися електриками й пограбувати квартиру, погрожуючи життю господарів. Тому, якщо ви вдома самі, слід дотримуватися певних правил безпеки. Не пускайте до квартири незнайомих людей, не залишайте двері відчиненими. Покладіть поруч із телефоном довідник з номерами служб екстреного виклику (поліція, швидка допомога, пожежна охорона), а також лю-

дей, які можуть вам допомогти. У жодному разі не відчиняйте двері, якщо дзвонить незнайома людина.

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповіді на запитання. Восьмикласниця Настя пішла ввечері в гості до подруги тетяни й засиділася в неї допізна. Мама Насті подзвонила й нагадала, що їй час додому, однак донька хотіла ще поспілкуватися з подругою. Які варіанти повернення додому ви могли б запропонувати дівчині? чому про безпеку доньки думає мама, а не сама дочка? чи є це нормальним? Які кримінальні небезпеки можуть загрожувати Насті?

Пам’ятайте, що ви можете почуватися в безпеці тільки тоді, коли будете знати, як правильно поводитись у місцях проживання.

Додаткову інформацію щодо захисту від кримінальних небезпек можна отримати на сайті.

Основи самозахисту. Поняття і межі допустимої самооборони

Самозахист — це вміння самостійно захистити себе від нападу. Як найчастіше захищаються тварини в разі агресії? У тваринному світі втеча — найнадійніший захист для слабшого. Людина так само може скористатися цією тактикою. Якщо на вас напали, у першу чергу подумайте про втечу. Не чекайте, доки на вас нападуть або оточать, просто тікайте. Краще буде, якщо при цьому вам не заважатиме одяг. Викиньте все, що заважає втечі,— важку сумку, шапку, туфлі на високих підборах. Можливо, у вас з’явиться кілька секунд, щоб збільшити дистанцію відриву, доки злочинець нахилятиметься й підбиратиме речі. Якщо ви швидко бігаєте, то гонитву за вами, швидше за все, припинять. Бігти слід у напрямку людних вулиць, до відділку поліції, крамниці, зупинки громадського транспорту, одним словом, туди, де є люди.

 

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Жан-Клод ван дамм — американський актор, виконавець ролей непереможних бійців, на запитання, чи бився він коли-небудь на вулиці, відповів: «Ні, бо я дуже швидко бігав». зверніть увагу: він зовсім цього не соромиться. чому? чи відомо вам, які способи самозахисту він знає?

Але якщо вам не пощастило втекти, захищайтесь як тільки можете — руками, ногами, зубами. Кличте інших людей на допомогу!

У ситуації, коли на вас нападають, з’являється страх, який потрібно подолати. Замість того щоб заплющувати очі від жаху, краще уважно роззирніться довкола: чи часом не з’явиться випадковий перехожий, який зможе вам допомогти, прислухайтеся, чи не чутно чиїхось кроків на сходах.

Деякі правила і прийоми самозахисту

Не панікуйте, тримайте в полі зору нападників, а також можливі шляхи своєї втечі. Бажано не опускати руки, не ховати їх у кишені. Тримайте кулаки біля обличчя, шукайте спосіб уникнути нападу. Якщо вас намагаються оточити кілька людей, краще тікайте, якщо втекти не вдалося — кличте на допомогу.

Якщо ви зрозуміли, що бійки не уникнути — бийте першим. Головна перевага — раптовість. Той, хто б’є першим, має набагато більше шансів на перемогу. На вулиці немає правил, перемагає не техніка, а кмітливість і спритність розуму. Самозахист на вулиці — це в основному питання психологічної підготовки, а не спортивної техніки.

Можна відвернути увагу, наприклад, подивитися в якийсь бік і сказати «привіт», начебто когось побачили. У момент коли нападник відвернеться, щоб подивитися, кого ж ви побачили,— бийте або біжіть.

Під час самооборони зброєю може бути будь-який предмет: мобільний телефон, зв’язка ключів, кулькова ручка, палиця або камінь на асфальті.

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Як захищатися, коли у вас висмикують сумку? Що робити, коли ви невпевнені в собі?

Опорні точки. Жодна людина не застрахована від ситуацій пограбування або нападу чи інших кримінальних небезпек. таких ситуацій легше уникнути, ніж намагатися гідно з них вийти. самозахист — це вміння самостійно захистити себе від нападу. треба знати деякі правила і прийоми самозахисту.

Як захиститися в разі несподіваного нападу, дізнайтеся з відеоролика на сайті.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Які правила соціальної безпеки ви знаєте?

2. Що таке самозахист? Як він здійснюється?

II рівень

3. Які соціальні небезпеки можуть виникнути в місцях вашого проживання?

4. Якими є межі допустимої самооборони?

III рівень

5. Які правила самозахисту ви знаєте?

6. Які права ви маєте, коли захищаєтеся від нападника?

IV рівень

7. доведіть, що, для того щоб почуватися безпечно навіть у знайомому місці, треба дотримуватися певних правил.

8. Яких правил слід дотримуватися, щоб уникнути кримінальних ситуацій на вулиці?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:56, Переглядів: 15705