Народна Освіта » Основи здоров'я » Види правопорушень. Поведінка підлітків у разі затримання поліцією

НАРОДНА ОСВІТА

Види правопорушень. Поведінка підлітків у разі затримання поліцією

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. восьмикласники Олег та Євген порушували громадський порядок, нецензурно лаючись на вулиці. На вимогу працівників поліції припинити Євген промовчав, а Олег став сперечатись і доводити, що нічого поганого він не робить. Оцініть поведінку хлопчиків. чи знаєте ви, які закони діють у такому випадку?

Види правопорушень

Правопорушення — це протиправне суспільнонебезпечне винне діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого людина може бути притягнута до юридичної відповідальності.

Правопорушення розрізняються за ступенем шкідливості та суспільної небезпеки. За різні порушення наступає різна відповідальність і відповідно різні види покарання. Правопорушення поділяються на злочини і проступки. Злочини — це найбільш злісні правопорушення, небезпечні для суспільства і життя людей. Ознаками злочину є явна суспільна небезпека, протиправність, винність, караність.

Злочини посягають на найбільш важливі інтереси суспільства — суспільний і державний лад, систему господарських відносин, різноманітні форми власності, особистість, а також на політичні, трудові, майнові та інші права громадян. Тому за скоєння злочинів закон передбачає найсуворіше кримінальне покарання.

Особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, є злочинцем. Вона підлягає кримінальному покаранню, визнається судимою, що призводить до певних негативних наслідків для неї. Наприклад, судимість враховується під час призначення покарання за вчинення нового злочину.

Проступки — це правопорушення, менш небезпечні для суспільства, ніж злочини. Вони тягнуть за собою не кримінальне, а адміністративне, дисциплінарне або цивільно-правове покарання (попередження, догана, відшкодування збитків).

 

Залежно від сфери скоєння розрізняють цивільні, адміністративні, дисциплінарні проступки.

Цивільні проступки проявляються в порушенні майнових і пов’язаних з ними особистих немайнових відносин, регульованих нормами цивільного трудового та сімейного права. Це, скажімо, несплата боргу у визначений договором термін або поширення чуток, що принижують честь і гідність людини.

Адміністративні проступки являють собою зазіхання на встановлений порядок державного управління, громадський порядок. Наприклад, нецензурна лайка в громадському місці, перебігання дороги на червоне світло.

Дисциплінарні проступки — це протиправні діяння, що порушують внутрішній розпорядок діяльності підприємств, установ і організацій. Правопорушники дезорганізовують нормальну діяльність трудових колективів, порушують трудову, навчальну, службову, виробничу, військову дисципліну. Скажімо, восьмикласник, який прогулює заняття в школі, є дисциплінарним порушником.

Поведінка підлітків у разі затримання поліцією

Якщо підлітки не ігнорують правила і дотримуються законів, то їхнє спілкування з поліцією буде зведене до мінімуму. Зверніть увагу на прості правила, які допоможуть уникнути небажаних пригод. Наприклад: не ходити вулицями самому в пізній час без дорослих; не відчиняти двері квартири стороннім людям; не спілкуватися з підозрілими особами або п’яними людьми; не вживати шкідливих речовин; не носити із собою предметів, наявність яких може викликати підозру (приміром, ніж).

Поліціянти мають право вимагати від громадян, які порушують порядок, припинення правопорушень, виносити на місці усне попередження, а в разі невиконання зазначених вимог застосовувати передбачені законом заходи примусу. Тож, якщо підліток дійсно скоїв дрібне правопорушення, варто вибачитися й одразу виконати вимогу пра-

воохоронців: сховати пляшку з пивом або підняти кинуте на асфальт сміття і пообіцяти, що такого більше не повториться.

Ви можете бути затримані поліцією як свідок, потерпілий або правопорушник. Затримання — це примусове доставляння особи до відділку поліції та утримування там протягом певного часу.

 

 

Якщо вас затримали працівники поліції, то не тікайте й не чиніть їм опір. Попросіть поліціянтів назватися і показати посвідчення. Перепишіть дані з їхніх службових посвідчень (прізвище, посада, звання, номер посвідчення, підрозділ, ким видане) на папірець чи в мобільний телефон і негайно зателефонуйте батькам. Під час спілкування з поліцією не провокуйте, не грубіяньте, не давайте приводу застосовувати щодо себе насильство і головне — не бійтеся. Будьте чемними, знайте свої права і права працівників поліції. Вимагайте від правоохоронців пояснення причин вашого затримання та обов’язкового роз’яснення ваших прав.

Працівники поліції мають право затримати підозрілого неповнолітнього лише на три години для встановлення його особи. Обов’язково повідомляйте їм своє прізвище, ім’я, по батькові, дату народження та домашню адресу. Якщо ви приховуєте ці відомості і ваші батьки через це не будуть знайдені, вас можуть помістити до дитячого приймальника-розподільника на 30 діб.

Поліція не має права допитувати підлітка без присутності його батьків, адвоката, педагога, які є його законними представниками. Затримувати підлітка мають право не більше ніж на 8 годин після встановлення його особи.

Дуже важливо, щоб протокол затримання був оформлений правильно. Тому перед тим як підписати протокол, треба уважно прочитати його і внести зауваження (зазначити, які факти викладені неточно), а потім підписати з приміткою: «Із зауваженнями». Якщо немає можливості надати зауваження, то перед підписом слід просто написати «Із протоколом не згоден». Чому не згоден, пояснювати не обов’язково, адже згідно з Конституцією людина не повинна доводити свою невинуватість.

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Ілля гуляв з друзями і близько восьмої вечора повертався додому. до нього підійшли поліціянти й почали вимагати, аби він показав документи. Коли хлопець сказав, що йому лише 14 років, правоохоронці попросили показати, що у нього в кишенях. Хлопець розгубився, не знаючи, що необхідно робити в такій ситуації. Що б ви порадили іллі? чи знаєте ви, які закони діють у цьому випадку?

Докладніше про поведінку підлітків у разі затримання поліцією можна дізнатися на сайті.

Опорні точки. Правопорушення — це протиправне суспільно небезпечне винне діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого людина може бути притягнута до юридичної відповідальності. Правопорушення розрізняються за ступенем шкідливості та суспільної небезпеки. Різною є й відповідальність за різні порушення. Необхідно знати правила поведінка підлітків у разі затримання поліцією.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Що таке правопорушення?

2. Які види правопорушень ви знаєте?

II рівень

3. чим злочин відрізняється від проступку?

4. Що є ознаками злочину?

III рівень

5. Які правопорушення тягнуть за собою не кримінальне, а адміністративне, дисциплінарне або цивільно-правове покарання?

6. Як слід поводитися підлітку в разі затримання його поліцією?

IV рівень

7. Що таке затримання? за якими правилами воно відбувається?

8. доведіть, що поліція не має права допитувати підлітка без присутності його батьків, адвоката, педагога, які є його законними представниками.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:55, Переглядів: 7786