Народна Освіта » Основи здоров'я » § 25. Захист від кримінальних небезпек

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Захист від кримінальних небезпек

Дівчина повергалась пізно з тренування. До неї наблизився підозрілий чоловік і спробував відібрати сумку. Дівчина встигла застосувати проти нападника прийом самозахисту, він упав і вдарився головою об край бруківки. Дівчина дуже перелякалась, але викликала швидку допомогу. Нападник опинився в лікарні зі струсом мозку, а проти дівчини збираються порушити кримінальну справу за фактом необхідної самооборони.

Проаналізуйте ситуацію, дайте відповіді на запитання.

1. Чи перевищила дівчина межі необхідної самооборони?

2. Чи відповідала би дівчина перед законом, залишивши нападника пораненим без допомоги?

3. Чи має вона нести кримінальну відповідальність за свій вчинок?

Поняття і межі допустимої самооборони

Статтею 36 Кримінального кодексу України необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту' прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання.

Дії, за яких не було перевищено межі самооборони, вважаються правомірними і не можуть бути підставою для притягнення особи до будь-якої юридичної відповідальності.

Як уникнути загрози пограбування та як діяти у випадку пограбування

По-перше, пе носіть із собою цінні речі, особливо якщо користуєтесь громадським транспортом або пізно повертаєтесь додому. Навіть улюблений плеєр залишіть удома. Нагадаємо: коли йдете безлюдною темною вулицею, відмовтесь від прослуховування музики в навушниках, щоб ніщо не завадило вам почути небезпеку' завчасно. Побачивши потенційно небезпечних людей, заздалегідь переходьте на інший бік вулиці.

По-друге, необхідно одразу показати грабіжнику, що ви його не боїтеся, навіть якщо він більший за вас. Якщо можете, кричіть крик рятує.

Бажано не віддавати свої речі. Проте якщо грабіжник дуже агресивний, озброєний, то краще все віддати і запам'ятати прикмети злочинця, щоб потім в поліції описати і скласти (|юторобот.

Часто трапляється, що в підлітків силоміць відбирають мобільні телефони. Краще зразу віддати телефон, щоб не постраждати фізично. Якнайшвидше потрібно повідомити батьків та звернутися до поліції.

Основи самозахисту

Коли на вас несподівано напали, в першу чергу необхідно негайно звільнитися від нападника. Далі відбивайтеся ногами, оскільки вони втричі сильніші за руки. Намагайтесь уникати необгрунтованого ризику для свого життя чи здоров’я.

Оцініть благополучність району проживання, доцільність повернення в темний час доби. Чи є у вас попутники, коли пізно повертаєтесь додому? Наскільки безпечними є ваша, дорога до школи та прогулянки?

Безумовно, краще заздалегідь подбати, щоб вас зустріли або провели. Якщо ж вам доводиться повертатися у темний час доби одному (одній), то:

• вдягайте одяг та взуття, які пе заважатимуть вільно рухатись;

• на вулиці намагайтеся знаходити попутників;

• намагайтесь пересуватися людними, добре освітленими місцями;

• тримайтеся на вулиці впевнено, але не зухвало.

Більше про прийоми самозахисту дізнайтесь у додатку на с. 163.

Жоден підручник не надасть готового рецепту захисту від нападу. Захист у випадку нападу потребує певної сили, швидкості, спритності та координації рухів. Займайтесь фізичними вправами — це корисно для здоров'я і допоможе вам захиститись у небезпечних ситуаціях.

Ключові Ідеї параграфа

У небезпеці:

• не опускайте рук та не зневірюйтесь

• дійте залежно від ситуації, але в будь-якому випадку націлюйтесь на перемогу

• опануйте себе та використайте психологічний пресинг на злочинця

1. Що таке межі допустимої самооборони?

2. За яких умов настає кримінальна відповідальність особи, на яку напали?

3. Хто і як може розпізнати дії, вчинені з перевищенням меж самооборони?

4. Яких правил поведінки варто дотримуватись у випадку загрози пограбування?

5. Чи володієте ви найпростішими прийомами самозахисту?

6. Знайдіть спортивний клуб, де можна удосконалити чи вивчити найпростіші прийоми самозахисту.

7. Знайдіть в Інтернеті інформацію про методи психологічного пресингу на злочинця під час нападу.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:57, Переглядів: 2196