Народна Освіта » Основи здоров'я » § 28. Протидія торгівлі людьми. Дитяча безпритульність і бездоглядність

НАРОДНА ОСВІТА

§ 28. Протидія торгівлі людьми. Дитяча безпритульність і бездоглядність

Дізнаєтеся про небезпечні ситуації, пов’язані з торгівлею людьми; проаналізуєте наслідки безпритульності і бездоглядності для здоров’я і життя дітей

Пригадайте

Які права мають діти? Чому важливо захищати такі права?

Через складну економічну ситуацію, високий рівень безробіття, громадяни стають жертвами торговців людьми.

Купівля та продаж людей для примусової праці або сексуальної експлуатації — злочин, який карається законом. Той, хто вербує, викрадає, перевозить, передає, приховує людей примусово з метою експлуатації — злочинець. Він порушує права людини. Щороку тисячі чоловіків, жінок і дітей в усьому світі стають жертвами торгівлі людьми на батьківщині або після виїзду за кордон.

Найпоширеніші міфи і факти про торгівлю людьми

Міф.

Лише малоосвічені люди можуть стати жертвами торговців людьми.

 

Факт. Саме студенти найчастіше стають жертвами торговців «живим товаром». Злочинці часто обіцяють цікаву роботу з високою платнею чи навчання за кордоном.

Міф.

Злочинці вивозять людей за кордон.

 

Факт. У залежність від роботодавця можна потрапити й на батьківщині. Обманом злочинці примушують людей працювати за мізерну платню. І за кордоном, і в межах країни торговці людьми позбавляють жертв права вибору. Наприклад, забирають паспорти і телефони, перевозять в іншу область країни, обмежують свободу пересування.

Міф.

Торгівля людьми неможлива без застосування сили.

 

Факт. Торговці людьми застосовують здебільшого психологічний примус, іноді застосовують психоактивні речовини. Інколи постраждалим обіцяють, що їх відпустять, коли вони відпрацюють борг. Проте борг чомусь лише зростає. Людей залякують тим, що мають на них компрометуючу інформацію, погрожують розправитися з рідними.

Факт. Насправді це не так. Вербувальники постійно вдаються до нових способів вербування. Розміщують фальшиві оголошення, створюють фіктивні агенції, Інтер-нет-сайти чи посередницькі фірми, що пропонують працевлаштування і навчання за кордоном або дешеві туристичні поїздки. Так звані роботодавці можуть запропонувати фінансову допомогу в оформленні документів. Вони обіцяють гарно оплачувану роботу для офіціанток, моделей, танцівниць, помічниць по дому, медсестер тощо.

Міф.

Торговця людьми чи вербувальника завжди легко виявити.

 

Міф.

У рабство потрапляють лише молоді жінки.

 

Факт. З року в рік дедалі більше дорослих і дітей в усьому світі вивозять в інші країни, щоб використовувати їх у важкій нелегальній праці, для роботи у сфері сексуальних послуг, створення дитячої порнографії. Неповнолітніх примушують продавати контрабандні товари і наркотики, красти, жебракувати. Чоловіків здебільшого залучають до трудової експлуатації, вербують для роботи на шкідливих для здоров’я виробництвах чи для служби в гарячих точках.

Міф.

Довести провину й покарати торговців неможливо.

 

Факт. Торгівля людьми заборонена і карається законом майже в усіх країнах світу. 20 вересня 2011 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про протидію торгівлі людьми». У Законі затверджено права постраждалих осіб, які звернулися по допомогу. Відповідальність за правопорушення, пов’язані з торгівлею людьми, передбачено статтею 149 Кримінального кодексу України.

Проте не всі постраждалі від торгівлі людьми звертаються до суду. Дехто вважає, що йому просто не пощастило з роботодавцем.

Міф.

Потерпілим від торгівлі людьми ніхто не допомагає.

 

Факт. Десятки громадських організацій в Україні допомагають постраждалим від торгівлі людьми, надаючи медичну, психологічну та юридичну допомогу. Послуги таких організацій безкоштовні. Людям, які звернуться по допомогу, гарантується конфіденційність. За підтримки Міжнародної організації міграції в Україні створено Медичний реабілітаційний центр для допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Якщо ви плануєте в майбутньому навчатися чи проходити практику, працювати чи відпочивати за кордоном, навчіться протидіяти можливій небезпеці. Запам’ятайте правила безпечної поведінки:

1. НЕ довіряйте рекламі та оголошенням фірми, якщо не вказано її повної назви, адреси, номера ліцензії та органу ліцензування, що її видав. Перевірте у Державному центрі зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України, чи має фірма ліцензію. У посольстві країни, у яку ви плануєте подорож, дізнайтеся про правила працевлаштування або навчання іноземців.

2.    НЕ ведіть переговори про навчання чи працевлаштування наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах довірену особу — юриста або когось із близьких.

3.    НЕ користуйтеся послугами незнайомих осіб, які пропонують оформити виїзні документи. Особисто оформляйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги. Майте на увазі: термін перебування в іноземній країні зазначено у візі; туристична чи гостьова віза не дає права на легальне працевлаштування.

4. НЕ укладайте контракт, якщо він не містить таких обов’язкових відомостей: назва країни перебування, ім’я та прізвище роботодавця або адреса й реквізити фірми, вид і умови праці та її оплати, термін дії контракту. Контракт має бути складено зрозумілою для вас мовою у двох примірниках, один з яких залишається у вас.

5. НЕ довіряйте за жодних обставин нікому документів, що засвідчують вашу особу.

6.    НЕ забудьте тримати при собі, але окремо від паспорта, ксерокопії національного та закордонного паспортів. Обов’язково залишіть рідним ксерокопії свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту про навчання чи працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, а також номер телефону й адресу, де збираєтеся зупинитися, та інформацію про роботодавця. У разі якихось проблем домовтесь про «кодове слово» у розмові.

Якщо опинилися у скрутному становищі за межами України, звертайтеся по допомогу до:

Посольства або Консульства України у країні перебування, де вам допоможуть одержати документи, що засвідчують вашу особу, і повернутися на Батьківщину;

Національного товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Завжди можна зателефонувати за номерами:

527 — безкоштовна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми;

800-505-50-10 — Національна «гаряча лінія» для українців, які збираються за кордон.

Дитяча безпритульність і бездоглядність

Діти втікають з родини чи дитячих закладів через жорстоке поводження, фізичне чи психічне насильство, погане харчування, різні види примусової праці, конфлікти з дорослими чи однолітками, матеріальну скруту. Дуже швидко вони стають бездоглядними чи безпритульними.

Бездоглядні діти — це діти, які не мають сприятливих умов для фізичного, соціального, психічного і духовного розвитку. Такі діти можуть підтримувати стосунки з близькими, однак через відсутність належного нагляду більшість часу проводять на вулиці.

Безпритульні д іти — це діти, покинуті батьками, а також діти, які самі залишили родину або дитячі заклади і не мають місця проживання.

Вуличне життя змінює засвоєні раніше моральні норми і правила поведінки дітей. Такі діти зазвичай об’єднуються в групи задля забезпечення власної безпеки. Безпритульні та бездоглядні д іти часто жебракують, крадуть, вживають алкогольні напої та наркотичні речовини. Малим дітям дорослі частіше подають милостиню. Відтак виникає небажання дорослішати і набувати психологічних навичок нового вікового періоду, брати на себе відповідальність. Виникає страх перед майбутнім. Крім того, більшість безпритульних підлітків хворіють на туберкульоз, страждають від шкірних хвороб чи тих, що передаються через кров.

Майже всі так звані діти вулиці стають жертвами злочинців, а згодом і самі стають злочинцями. Серед багатьох небезпек, які чатують на безпритульних і бездоглядних підлітків, — торгівля дітьми.

Якщо дізнаєтеся, що хтось з ваших знайомих однолітків має намір піти з дому, запропонуйте разом пошукати інше розв’язання проблеми. Зверніться по допомогу до вчителя, сусідів чи знайомих. Слід зробити все, щоб урятувати здоров’я і життя дитини. Можна звернутися до державних установ — до правоохоронних органів, у соціальну службу, зателефонувати за номерами:

800-500-33-50 — Національна «гаряча лінія» з питань насильства та захисту прав дітей (усі дзвінки в межах України безкоштовні);

800-500-21-80 — Всеукраїнська дитяча лінія «Телефон довіри»;

(044) 254-93-01 — телефон Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України;

166000 — безкоштовна «гаряча лінія» «Служби розшуку дітей» Всеукраїнської громадської організації «Магнолія», офіційний сайт: http://www.missingchildren.org.ua /

1 червня 1950 р. з ініціативи Міжнародної демократичної федерації жінок у 51 країні світу вперше відзначили Міжнародний день захисту дітей. Відтоді в багатьох країнах світу перший день літа став днем боротьби за права дітей.

У 1991 р. Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, яка гарантує захист цих прав. В Україні День захисту дітей відзначають з 1 червня 1998 р.

Торгівля людьми й дітьми — одна з найактуальніших соціальних проблем сучасного світу. Щоб убезпечитися від усіх форм сучасного рабства, слід знати свої права і правила безпечної поведінки. Обов’язково перевіряти інформацію про навчання чи працевлаштування за кордоном. Знати, до кого й куди можна звернутися по допомогу в країні та за її межами. Безпритульність і бездоглядність небезпечні для здоров’я і життя дітей.

Завдання

1.    Що таке торгівля людьми?

2.    Яких дітей називають безпритульними? А яких бездоглядними?

3.    Назвіть причини, за яких діти можуть опинитися на вулиці.

4.    Назвіть організації та установи, куди можете звернутися в разі небезпеки або порушення ваших прав.

5.    Проаналізуйте прийоми, які використовують торговці людьми. Скористайтеся схемою «Найпоширеніші міфи і факти про торгівлю людьми».

6.    Чому молоді люди найчастіше стають жертвами торговців людьми?

7. Чому безпритульність та бездоглядність дітей небезпечна для їхнього здоров’я і життя?

8.    Які права дитини порушує торгівля дітьми? Обґрунтуйте власну думку.

9.    Поясніть, чому в сучасному світі досі існує торгівля людьми.

Ситуаційні завдання

Що порадите підліткам у наведених ситуаціях?

1.    На вулиці незнайома жінка пропонує підліткам поїхати в літній табір для поглибленого вивчення іноземної мови.

2. Чоловік, який назвався співробітником туристичної фірми, запропонував хлопцю допомогти швидко оформити документи для туристичної поїздки.

3.    Дівчат привабила пропозиція про тимчасову роботу влітку за кордоном, яку вони знайшли на одному із сайтів в Інтернеті.

4.    Хлопцю запропонували цікаву роботу і запросили на співбесіду.

Попрацюйте в парі або групі

Обговоріть, як діятимете, якщо незнайомець запрошує вас зніматися для модного журналу чи в кінофільмі.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

1.    Що порадите друзям, які вперше їдуть за кордон, щоб вони почувалися безпечно за межами країни?

2.    Уявіть себе співробітником правоохоронних органів України. Яких профілактичних заходів вживатимете, щоб ліквідувати дитячу безпритульність і бездоглядність?

3.    Розгляньте малюнки. Як діяти дітям у наведених ситуаціях?

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 14:16, Переглядів: 3178