Народна Освіта » Основи здоров'я » § 27. Захист від кримінальних небезпек

НАРОДНА ОСВІТА

§ 27. Захист від кримінальних небезпек

Дізнаєтеся більше про захист від кримінальних небезпек; знатимете, як діяти в межах необхідної самооборони; навчитеся застосовувати засоби самозахисту

Пригадайте

Назвіть правила безпечної поведінки, якщо ви наодинці вдома.

Як поводитися в місцях великого скупчення людей і малолюдних місцях?

Крадіжки, погрози, вимагання, напади, бійки — досить поширені небезпеки соціального середовища. Кожна людина має право захистити себе, свої права, власність, життя і права інших людей.

Узаконений захист майна, здоров’я і життя від суспільно небезпечних посягань — це необхідна (допустима) оборона. Якщо людина, яка обороняється, завдала шкоди нападнику, вона за законом не несе за це відповідальності. Наприклад, необхідною обороною вважають застосування зброї проти озброєних нападників. Громадянин має право всілякими способами захистити своє житло від незаконного вторгнення. Якщо людина завдала шкоди нападнику ненавмисно — це не правопорушення.

Проте захист не повинен перевищувати меж необхідної самооборони.

Перевищенням меж необхідної самооборони вважають умисне заподіяння нападнику тяжких тілесних ушкоджень. Наприклад, застосування зброї проти неозброєного нападника, фізичне насильство у відповідь на образливі слова тощо. Так само перевищенням меж необхідної самооборони буде тяжке травмування злодія, якого викрили і який не чинив фізичного опору. Встановлення охоронних пристроїв, що здатні завдати тяжкої шкоди здоров’ю або й позбавити життя (капканів, пристроїв з електричним струмом тощо), — це також перевищення меж необхідної оборони. Крім того, необхідна оборона має бути своєчасною. Якщо людина застосовує прийоми самозахисту не в момент реальної небезпеки, а раніше чи пізніше, такі дії можуть вважатися перевищенням необхідної самооборони. Наприклад, правопорушення було скоєно вранці, а ввечері потерпілий покалічив правопорушника.

Самозахист — це застосування людиною засобів протидії, які не заборонені законом, без втручання відповідних державних та інших органів. Під час самозахисту найчастіше можна застосовувати: фізичну силу (найпоширеніша форма), тобто прийоми рукопашного бою;

спеціальні засоби, наприклад газовий балончик, кишенькову сирену, електрошоковий пристрій (для цих засобів не потрібний спеціальний дозвіл);

спеціально треновану собаку.

Щоб зберігати і носити холодну або вогнепальну зброю, потрібно мати дозвільні документи.

Запам’ятайте, що, захищаючись, слід діяти залежно від ситуації. Головне, завжди вірити в порятунок, діяти рішуче й упевнено. У пригоді стане вміння керувати емоціями, здатність застосувати психологічний тиск щодо кривдника, пригнітити його волю.

Застосовуйте фізичну силу до злочинця тільки тоді, коли ви впевнені у своїй силі, швидкості, спритності та добре координуєте рухи. Уникайте необґрунтованого ризику для свого здоров’я і життя.

Якщо на вас напали

 

Якщо вимагають гаманець, мобільний телефон, коштовні речі:

не ускладнювати ситуації, не сперечатися, не грубити; віддати речі;

запам’ятати прикмети грабіжників; негайно піти геть; відразу звернутися до поліції. Якщо погрожують убивством чи зґвалтуванням, маєте право захищатися всіма можливими засобами

 

Маєте право захищатися всіма можливими засобами. Кричати, відбиватися, кликати на допомогу, увімкнути кишенькову сирену. Як засіб самозахисту можна використати будь-який предмет: ручку, олівець, парасольку, каміння, палицю, дезодорант, лак для волосся. Застосування холодної чи вогнепальної зброї вважатиметься перевищенням меж необхідної самооборони. За першої можливості йти геть

Незалежно від наслідків зіткнення зі злочинцем намагатися запам’ятати його зовнішність, одяг, напрямок, у якому він утік, номерний знак його автомобіля. Звернутися до поліції.

Якщо матимете гарну фізичну форму, володітимете прийомами самозахисту, зможете захиститися в разі небезпеки.

Кожна людина має право захистити від кримінальних небезпек себе і власне майно. Потрібно вміти діяти в межах необхідної оборони. Кожен має володіти прийомами самозахисту.

Завдання

1.    Що таке необхідна оборона?

2.    Які дії вважають перевищенням необхідної оборони? Наведіть приклади.

3.    Що таке самозахист?

4.    Як може діяти людина під час самозахисту? Які засоби використовувати?

5.    У яких випадках людина має право на самозахист?

Ситуаційні завдання

Чи було перевищено межі необхідної самооборони в наведених ситуаціях? Обґрунтуйте відповідь. Як діяли б ви?

1. Щоб провчити підозрюваного в крадіжці мобільного телефону, підлітки побили його.

2. Під час гри у волейбол дівчині порвали одяг. У відповідь вона штовхнула гравця, той упав і зламав руку.

3.    На чоловіка, який зірвав кілька яблук у чужому саду, господар нацькував собаку. Потерпілий у тяжкому стані потрапив до лікарні.

4.    У відповідь на лайку потерпілий бризнув в обличчя кривдника з газового балончика, той знепритомнів.

5.    Зловмисник намагався вдертися в помешкання. Господар поранив нападника з мисливської рушниці.

6.    Коли на дискотеці юнак, захищаючи дівчину від п’яного хулігана, відштовхнув його, той упав і зламав ногу.

Попрацюйте в парі або групі

Обговоріть, де і яких найпростіших прийомів самооборони ви можете навчитися.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

Проаналізуйте схему «Якщо на вас напали». Відповідно до схеми розкажіть, як діяти в наведених ситуаціях.

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 14:15, Переглядів: 5215