Народна Освіта » Хімія » Поняття про кислоти

НАРОДНА ОСВІТА

Поняття про кислоти

Вивчення параграфа допоможе вам:

дізнатись, які речовини належать до кислот; називати кислоти за сучасною науковою українською номенклатурою; за формулою кислоти визначати валентність кислотного залишку; характеризувати фізичні властивості кислот.

Зверніть увагу, наразі в усіх словосполученнях наявне слово «кислота». Це тому, що ці речовини належать до однієї групи складних речовин — кислот. Щоправда, сульфатна і хлоридна кислоти — неорганічні речовини, а оцтова й лимонна — органічні.

Що ж являють собою кислоти?

КИСЛОТИ ТА ЇХ СКЛАД. Передусім, це складні речовини молекулярної будови. Подібно до оксидів, у них можна виокремити дві складові частини:

 

Зверніть увагу! Одна з них — атоми Гідрогену — наявна у складі всіх кислот. За цією ознакою, а також за здатністю атомів Гідрогену заміщуватись атомами металів їх віднесено до класу кислот. Якісний склад цих речовин підтверджує наявність одного або декількох атомів Гідрогену в молекулі.

Друга частина, що залишилася після проведеного нами поділу, називається кислотним залишком. На відміну від першої частини, у всіх кислот вона різниться за складом.

Атоми Гідрогену є і в складі амоніаку NH3, але він не належить до кислот. Це тому, що атоми Гідрогену в кислотах здатні заміщуватися на атоми металів, а в амоніаку — ні.

Кислоти — це неорганічні сполуки, що складаються з атомів Гідрогену, здатних заміщуватись атомами металів, та кислотного залишку.

НОМЕНКЛАТУРА КИСЛОТ. Індивідуальна назва кожної кислоти складається з двох слів, ужитих у називному відмінку — назви кислотного залишку і слова «кислота».

Ознайомтеся з таблицею 14. до якої внесені неорганічні кислоти, з якими ви стикатиметеся найчастіше. Вивчіть їх назви, запам'ятайте формули. Без цього ви не зможете успішно вивчати хімію.

Формули і назви кислот

 

З таблиці ви пересвідчилися, що сучасна назва кислот відповідає назві кислотних залишків. Ця важлива відповідність допоможе вам легко складати хімічні формули речовин іншого класу — солей.

Досі ви розглядали валентність як здатність атомів одного хімічного елемента сполучатись або заміщувати певну кількість атомів іншого елемента. Ваші знання про цю фізичну характеристику вже поповнились інформацією про валентність кислотних залишків. Виявляється, що кислотні залишки теж здатні заміщувати певну кількість атомів чи груп атомів. Відтепер і про їхню валентність ми будемо вести мову.

Як зазначено в таблиці, одновалентними є кислотні залишки хлорид-ної та нітратної кислот, двовалентними — сульфатної, сульфітної, сульфідної, силікатної та карбонатної кислот. У кислотного залишку орто-фосфатної кислоти валентність III.

Склад кислот відповідає такій загальній формулі:

 

Валентність кислотного залишку збігається з кількістю атомів Гідрогену.

Після того, як ви з’ясували склад кислот, легко зрозуміти їх класифікацію.

КЛАСИФІКАЦІЯ КИСЛОТ. Кислоти поділяють на групи за двом* ознаками:

Зверніться до схеми, з’ясуйте сутність кожної з класифікацій та доберіть приклади.

 

числом атомів Гідрогену в молекулі;

наявністю Оксигену у складі кислотного залишку.

ФІЗИЧШ ВЛАСТИВОСТІ КИСЛОТ. Серед неорганічних кислот переважають рідини, зовсім мало твердих речовин (серед наведених у таблиці лише ортофосфатна та силікатна) і немає газів. Хоча деякі кислоти готують розчиненням газуватої речовини у воді. Наприклад, хлоридна кислота — це розчин гідроген хлориду у воді.

Кислоти безбарвні, густина всіх кислот більша за одиницю. Вони добре розчиняються у воді (за винятком деяких, зокрема, силікатної).

І назва класу сполук — кислоти, і позначення смакового відчуття — кислий — слова спільнокореневі.

Кислоти здебільшого кислі на смак. Із власного досвіду вам це відомо, адже ви вживаєте кисломолочні продукти (кефір, йогурт), квашені овочі, городину і фрукти (щавель, яблука, лимони тощо), до складу яких входять органічні кислоти.

ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ З КИСЛОТАМИ. Чисті неорганічні кислоти та їх концентровані розчини дуже небезпечні, бо ушкоджують слизові оболонки органів травлення, при вдиханні парів подразнюють слизові оболонки органів дихання. Потрапляючи на шкіру, спричинюють почервоніння, больові відчуття, а за великої концентрації — тяжкі опіки. Неорганічні кислоти псують одяг — на місці їх потрапляння відразу чи з часом з’являється дірка. Деякі кислоти мають різкий неприємний запах, наприклад хлоридна, сульфідна.

Кислоти зовсім не руйнують скло (винятком є плавикова кислота HF), деякі пластмаси та гуму. Робота з чистими кислотами чи їх концентрованими розчинами вимагає великої уваги й акуратності. Обов’язково використовують захисний фартух із полівінілхлоридного матеріалу, гумові рукавички та окуляри.

Безпечна робота з кислотами у шкільному хімічному7 кабінеті досягається за рахунок того, що учні працюють з розбавленими водою кислотами, а не чистими речовинами чи їх концентрованими розчинами. Проте в будь-якому разі не можна допускати потрапляння навіть розбавлених кислот на одяг чи тіло, а особливо в очі.

Якщо раптом кислота потрапить на одяг чи на відкриту ділянку шкіри, то місце потрапляння слід ретельно промити водою, слабким розчином харчової соди.

Усі кислоти важчі за воду, через що при виготовленні їхніх розчинів кислоту ллють у воду (у жодному разі не навпаки!) невеликими порціями, помішуючи скляною паличкою.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Ні в якому разі в хімічному кабінеті не можна куштувати кислоти, як і будь-які інші речовини, на смак!

 

Кислоти — окремий клас складних речовин, молекули яких складаються з атомів Гідрогену, здатних заміщуватися атомами металів, та кислотних залишків.

За сучасною українською номенклатурою кислоти називають за назвою їхніх кислотних залишків.

Валентність кислотного залишку визначається кількістю атомів Гідрогену, які можуть бути заміщені на атоми металу.

Користуючись кислотами, необхідно суворо дотримуватися правил безпечної роботи з ними.

За числом атомів Гідрогену кислоти бувають одноосновні та багатоос-новні, а за числом атомів Оксигену — оксигеновмісні та безоксигенові.

Більшість кислот добре розчинні у воді. Деякі з них, наприклад хлоридну, сульфідну, готують розчиненням у воді відповідної леткої сполуки неме-талічного елемента з Гідрогеном.

Назви кислот (сірчана, соляна та інші) з’явилися в останньому десятилітті XVIII ст., коли в 1792 р. про них повідомив Антуан Лавуазье від імені своїх колег-хіміків на засіданні Паризької академії. А до цього кислоти називали довільно. Серед кількох назв сульфатної кислоти була й назва «купоросна», карбонатної — «повітряна».

Сучасну наукову українську номенклатуру хімічних елементів і простих речовин прийняла Комісія з Держстандарту хімічних назв і термінів України наприкінці XX ст. Комісією визначено назви оксидів, кислот, основ і солей, якими ви будете користуватися, вивчаючи хімію.

Ви вже встигли відчути переваги цієї номенклатури. Наприклад, відтепер хімічний елемент із символом H має назву Гідроген, а проста речовина, утворена його атомами, — водень. До цього і хімічний елемент Н, і проста речовина H2 називались однаково — водень.

Назви солей утворюються з назв кислотних залишків відповідної кислоти. Наприклад. хлоридна кислота HCI містить кислотний залишок, що називається хлорид, тому відома вам кухонна сіль NaCI має назву натрій хлорид. За попередньою номенклатурою кислота мала назву «соляна», а її солі — «хлориди».

Дайте означення кислот.

Відтворіть по пам’яті формули та назви зазначених у параграфі кислот.

Які класифікації кислот вам відомі?

Як визначити валентність кислотного залишку за формулою кислоти?

Схарактеризуйте фізичні властивості кислот.

Укажіть кислоту, яка існує лише у водних розбавлених розчинах А карбонатна Б ортофосфатна В нітратна Г сульфатна

Укажіть пару безоксигенових кислот А хлоридна і нітратна кислоти Б сульфідна і хлоридна кислоти В сульфатна і сульфітна кислоти Г ортофосфатна і карбонатна кислоти

Укажіть рядок, утворений двома формулами кислот й однією формулою оксиду A HNO3l H2SiO3l HCI Б H2SO41 H2S1 H2COВ HNO3l HCIO31 H2SOГ H3PO4l SO3 HNO3

З наведеного переліку формул випишіть формули кислот: KBr, NO2l HNO3l CuSO4, H2S1 SO2. До яких груп їх можна віднести за відомими вам класифікаціями?

Визначте валентність кислотних залишків у формулах кислот HNO9l HPOo1 H2SeO4l HMnO4.

Виберіть зайве в кожному переліку:

Аргументуйте свій вибір.

 

Підготуйте запитання чи завдання, яке зможете запропонувати однокласникам на уроці.

Дізнайтеся в дорослих членів вашої родини та з етикеток на продуктах харчування і засобах побутової хімії про наявність у їх складі кислот. Обміняйтеся з однокласниками отриманою інформацією.

Для виготовлення хлоридної кислоти у воді об'ємом 1 л розчинили 448 л гідроген хлориду (н.у.). Обчисліть масову частку гідроген хлориду у виготовленій кислоті.

 

якщо густина кислоти дорівнює

Здатність металів витискувати водень із кислот. Витискувальний ряд металів

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Ярошенко

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 23-10-2016, 02:24, Переглядів: 1803