Народна Освіта » Хімія » § 27. Кислоти

НАРОДНА ОСВІТА

§ 27. Кислоти

Опрацювавши зміст параграфа, ви будете:

• мати уявлення про поширення кислот у природі; кислотний залишок, основність кислот;

• знати формули і назви кислот; їх класифікацію; правила поводження з кислотами;

• уміти обчислювати валентність кислотного залишку

Склад кислот. Вам вже відомі формули деяких кислот, наприклад HCl -хлоридна кислота; pSO4 - сульфатна кислота, НКОз - нітратна кислота НзРО-і - ортофосфатна кислота.

Зверніть уваг)', у формулах кислот на першому місці стоїть символ Гідрогену, а далі - атом або група атомів, що називається кислотним залишком Під час хімічних реакцій кислотний залишок переходить без змін з одніє' сполуки в іншу.

 

Дослід 1. У демонстраційну пробірку наливаємо розчин сульфатної кислоти pSO4 і вміщуємо туди дві гранули цинку. Закриваємо пробірку пробкою, в яку вставлена скляна трубочка з відтягнутим кінцем. Відбуваєтьсг реакція, внаслідок якої виділяється газ. Це - водень Нг. Він горючий. Перевіримо водень на чистоту, перш ніж запалювати його. Адже суміш воднк з киснем або повітрям здатна вибухати, а чистий водень горить спокійне (мал. 9).

Що ж відбулося в пробірці? Запишемо рівняння реакції:

 

Як бачимо, група атомів SO4, не змінюючись, перейшла з однієї сполуки в іншу. Отже, SO i - кислотний залишок сульфатної кислоти.

Як правило, кислотні залишки утворюють неметалічні елементи. За формулами кислот можна визначити валентність кислотних залишків.

Валентність кислотних залишків дорівнює числу атомів Гідрогену в молекулі кислоти, здатних заміщуватися на йон металічного елемента.

Число атомів Гідрогену молекули кислоти, здатних заміщуватися йонами металічного елемента з утворенням солі, визначає основність кислоти.Так, НС1, HBr, HNCh, СНзСООН - одноосновні кислоти, pS, HzSCh, Н2СО3 - двохосновні кислоти, Н3РО4, НзАяОі - триос-новні.

 

Класифікація кислот. Кислоти поділяють:

а) за основністю на одно-, двох-, три- і багатоосновні;

б) за складом на оксигєновмісні й безоксигєнові.

Фізичні властивості. За стандартних умов багато кислот - рідини (pSO4, HNCh), але є й тверді кислоти - орто-фосфатна НзРСЬ, метафосфатна НРОз, силікатна pS1O3 (драглиста маса). Всі кислоти важчі за воду. Деякі кислоти леткі (НС1, HNCh), вонрі мають задушливий запах. Майже всі кислоти безбарвні.

Кислоти - їдкі речовини.Особливо небезпечні сульфатна pSO4, нітратна ΗΝΟ3 і хлоридна HCl кислоти. Вони розвідають папір, деревину, тканини. Бризки кислот, що потрапили на шкіру, можуть спричинити хімічний опік. Тому поводитися з кислотами треба обережно. Особливо слід берегти очі. У хімічних лабораторіях під час роботи з кислотами очі захищають окулярами. Якщо бризки кислоти потрапрши на шкіру або в очі, їх треба негайно змити великою кількістю води і звернутися до медпункту.

Поширення у природі. Вам відомо, що багато харчових продуктів кислі на смак. Такого смаку їм надають органічні кислотрі (вивчатимуться пізніше). Кислий смак лимона зумовленрій наявністю лимонної кріслоти, яблука -яблучної КРІСЛОТИ, кислого молока - МОЛОЧНОЇ КИСЛОТІ!. Щавель має кислий смак, бо в його листі міститься щавлева кислота. Оцет є розчином оцтової кислоти.

Неорганічні кислоти, які ви зараз вивчаєте, також трапляються у природі у вільному стані. Наприклад, сульфідна (сірководнева) кислота pS є у вулканічних газах і у водах мінеральних джерел (в Україні - Немрірів). Хлоррщна кислота HCl входріть до складу шлункового соку. Карбонатна кислота Н2СО3 - до складу природних

мінеральних вод (Боржомі, Єсентуки, Нарзан на Кавказі, в Україні - Миргородська, Лужанська, Свалява, Трускавецька). Нітратна HNCb і сульфатна pSO4 кислоти трапляються в дощовій воді («кислотні дощі»).

Застосування кислот. Найбільше значення має сульфатна кислота pSO-1. Її використовують для добування інших кислот, солей, мінеральних добрив, вибухових речовин тощо. Хлоридну HCl і нітратну HNCb кислоти застосовують для добування солей, ліків, мінеральних добрив, багатьох органічних сполук.

У життєдіяльності організмів кислоти відіграють важливу роль. Тому споживання їх у невеликих кількостях необхідне. В організм людини кислоти потрапляють з овочами, фруктами та іншими продуктами.

Висновки

Кислоти - складні речовини, що містять у своєму складі Гідроген, здатний заміщуватися на йон металічного елемента, і кислотний залишок.

За складолі кислоти бувають оксигеновмісні та безоксигенові, а за основністю - одно-, двох-, три- і багатоосновні.

Основність кислоти визначається числом атомів Гідрогену, що заміщуються йоном металічного елемента.

Від основності кислоти залежить валентність кислотного залишку - атома або групи атомів, що під час хімічної реакції переходить без змін з молекули кислоти до інших сполук.

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Буринська

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 18-10-2016, 22:23, Переглядів: 1469