Народна Освіта » Географія » § 53. Особливості релігійного складу населення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 53. Особливості релігійного складу населення

Які релігії та передумови їх виникнення вам відомі з уроків історії? Які релігії поширені в Україні? Яку віру сповідуєте ви?

Чи знаєте вн, що...

 

Лаврами називаються великі історично важливі чоловічі монастирі. Перші лаври створені в Палестині у IVct. Сьогодні існують православні та греко-католицькі лаври у різних країнах: по дві — в Греції та Росії, по одній — в Грузії, Румунії. Палестині, Польщі. В Україні налічується чотири лаври.

 

СВІТОВІ РЕЛІГІЇ. Населення Землі відрізняється не лише етнічними, мовними, расовими особливостями, а й релігійною культурою, яка в багатьох країнах світу істотно виливає на суспільне життя та економічний розвиток. Релігійні віровчення здебільшого мають міжетнічний характер, оскільки гарантують спасіння незалежно від національної приналежності. Світові релігії ті, які мають чимало послідовників і значне територіальне поширення, — поділяють на універсальні та етнічні.

До універсальних релігій тих, які мають прихильників у баї'атьох країнах і регіонах світу, — належать християнство, іслам (мусульманство) і буддизм. Християнство складається з трьох основних гілок: католицизму, православ'я та про тестантизму. Прихильників цієї релігії налічується більш як 2 млрд осіб по всьому світу. Християнське віровчення має найістотніший вплив у країнах Європи, Америки та Австралії. Крім цього, його напрямки сповідують мешканці Вірменії, К<фі-опії та копти корінний нЛ|Х>д Єгипту. Основні християнські святині розташовані в м. Єрусалим, що в Ізраїлі. Центром світового католицизму є Рим (Італія), а православ'я — Константинополь (Ту|>еччина).

 

Що вам відомо про міжконфесійні відносини в Україні?

 

 

1. Укажіть, в яких частинах світу поширене християнство.

?. Де зосереджена найбільша кількість послідовників католи цизму й протестантизму?

3.    Охарактеризуйте територіальне поширення реліпй в Європі та Азії.

4.    Визначте, населення яких регіонів є сунітами, шиїтами, індуїстами.

5.    Зазначте, які релігійні особливості має Китай, Японія.

Друге місце за кількістю віруючих — близько 1 млрд осіб — посідає іслам. Мусульмани переважно проживають у країнах Близького Сходу та Північної Африки. Головні міста ісламу Мекка і Медина в Саудівській Аравії. Буддизм поширений у Південно-Східній Азії (420 млн віруючих).

Релігійні погляди і національні особливості населення с однією з причин міжнаціональних конфліктів, які не вдається розв'язати протягом багатьох століть. Ці тенденції виявляються навіть у розвинених країнах. Так, тривалий час зберігається напруга у Північній Ірландії (Ольстер), де не припиняється релігійне протистояння між католиками (корінним иаселсппям) та протестантами (переселенцями з

Англії та Шотландії). Міжконфесійні протистояння знач ною мірою сприяли розпаду колишньої Югославії, де непорозуміння між православними християнами, католиками та мусульманами зумовили утворення нових держав. Конфлікт на релігійній основі має місце і в Південно-Західній Азії, де на території Сирії та Іраку триває військове протистояння.

У багатьох країнах світу релігія й донині істотно впливає на особисте життя людей, їхні звичаї і традиції. В основному це стосується населення тих країн, де поширені етнічні релігії: індуїзм, синтоїзм, іудаїзм, даосизм, конфуціанство.

РЕЛІГІЙНИЙ СКЛАД НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ. В Україні церква відокремлена від держави й кожен громадянин має право на свободу віросповідання. Серед населення України є представники християнської, іудейської, мусульманської конфесій. За чисельністю переважають представники християнської релігії: православної і, частково, католицької.

Київ є одним із світових центрів християнства. Православні християни проживають у всіх куточках України, греко-католики та римо-католики здебільшого в західних областях нашої країни. У Криму є представники мусульманства. До них, зокрема, належать кримські татари. Іудейські громади зосереджені переважно у великих містах.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Світові релігії поділяються на універсальні та етнічні.

2.    Універсальні релігії мають прихильників у багатьох країнах і реї іонах світу. До них належать хрисіиянство, іслам, буддизм,

3.    Етнічні релігії поширені здебільшого серед населення однієї національності окремих країн.

4.    Найбільше у світі — християн (православні, католики, про тестанти),

5.    В Україні за чисельністю переважають християни, є представники ісламу (кримські татари) та іудаїзму (євреї).

ЗНАЮ. РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1.    Охарактеризуйте релігійний склад населення України.

2.    У яких країнах світу сповідують християнство?

3.    Наведіть приклади сучасних конфліктних ситуацій, що вини кають з релігійних причин. Як еони розв’язуються?

4.    Які країни можна вважати монорелігійними? Якими історичними причинами це зумовлено?

Чимало православних монастирів розташовано в Автономній Чернечій Державі Святої Гори Афон. За допомогою Інтернету дізнайтеся більше про цю державу: де иона розташована, якою є найвища точка рельєфу яке місто є її адміністративним центром, які там лють монастирі тощо.

 

 

 

 

 

МАРШРУТ 5

вмиЇіаіГіїеіііа: i^'aeeffciSiSfcil

-J td быш іЛ Xr^r-Mllnl L

Мої орієнтири: називати кількість трудових ресурсів в Україні;

розуміти поняття «трудові ресурси», «економічно активне населення»; визначати показники безробіття;

показувати на карті й називати області в Україні з найбільшою і найменшою кількістю трудових ресурсів;

знаходить у різних джерелах інформацію про проблеми зайнятості населення світу, окремих країн, України та її областей; пояснювати причини безробіття;

характеризувати кількість і якість трудових ресурсів окремих країн та України; порівнювати зайнятість населення в окремих країнах і Україні; оцінювати важливість знань про трудові ресурси і зайнятість населення.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:08, Переглядів: 1902