Народна Освіта » Географія » § 49. Релігійний склад населення світу та України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 49. Релігійний склад населення світу та України

Чому не варто запитувати людину, яку віру вона сповідує?

Чому правильним є твердження, що жодна релігія в нашій державі не може бути офіційною?

X Релігійний склад населення світу

Релігія — складова частина духовного життя людини й етносу. Вона завжди відігравала і продовжує відігравати важливу роль у житті людей. До світових релігій (християнство, іслам, буддизм) належать ті, що розвивалися протягом багатьох століть, охоплюють значну частину людства, проповідують загальнолюдські цінності.

Християнство сповідує 1/3 населення Землі — представники переважно так званої західної цивілізації. Християнство виникло в І ст. в Палестині, що на той час була східною частиною Римської імперії. У 1054 р. офіційно визнано розкол у християнстві, його поділ на римсько-католицьку і православну церкви. У XVI ст. від католицької відділилися протестантські церкви — третій напрямок християнства.

Серед християн за кількістю переважають католики. Католицизм поширений переважно в Південній і Центральній Європі (Португалія, Іспанія, Франція, Італія тощо), а також їх колишніх колоніях — у Латинській Америці, Австралії, Філіппінах. До католицизму приєднуються 13 уніатських церков (вважають главою церкви Папу Римського, але справляють релігійні обряди за православними канонами).

Щонайменше 1/3 християн належить до протестантських течій (лютеранство, кальвінізм, англіканство, баптизм, адвентизм тощо). Вони переважають у Північній Європі (Велика Британія, Швеція, Німеччина, Фінляндія, Норвегія, Данія, Естонія), Північній Америці, Австралії та Новій Зеландії.

Близько 1/10 християн є віруючими православних церков. Найбільше послідовників православ’я проживає у Греції, Молдові, Грузії, Румунії, Сербії, Чорногорії, Болгарії, Кіпрі, Білорусі, Україні та Росії.

Іслам почав свій переможний поступ у VII ст. з Аравійського півострова. Нині іслам сповідує близько 23 % населення Землі (країни Близького Сходу, Центральної Азії, Північної Африки, Пакистан, Бангладеш, Індонезія, Малайзія; у Європі — Албанія, Боснія і Герцеговина; у Росії — на Поволжі й Швнічному Кавказі; в Україні іслам сповідують кримські татари).

Буддизм ґрунтується на вченні індійського принца Гаутами Сіддгартхи, відомого під іменем Будда, який народився у 563 р. до н. е. Цю релігію сповідують 7 % населення Землі (Шрі-Ланка, країни Індокитаю, Бутан, частково — Китай, Монголія, Японія, у Росії — територія Південного Сибіру, Каїмикія).

Найбільшими за кількістю віруючих місцевими та регіональними релігіями є індуїзм (14% населення), сикхізм в Індії (0,4%), іудаїзм (0,2%) — переважно серед євреїв, синтоїзм у Японії — (0,1%), конфуціанство у Китаї. Значна частина населення країн, що розвиваються, сповідує примітивні місцеві вірування (тотемізм, культ предків, шаманізм, магія, фетишизм тощо). Щонайменше 12% населення Землі не зараховує себе до жодної релігії (щодо них вживають терміни «атеїст», «агностик»).

За релігійним складом населення території (країни світу, їхні регіони) умовно поділяють на однорелігійні (Туреччина, Іран, Перу), дворелігійні (Казахстан, Єгипет), багаторелігійні (Індія, Росія). Чи не найбільш строкатим є релігійний склад населення СІПА.

2 Релігійний склад населення України

Україна — багатоконфесійна держава. На початок 2015 р. функціонували близько 33 тис. зареєстровані місцеві релігійні громади, 516 монастирів, 365 релігійних місій, 78 братств, 198 ду-

ховних навчальних закладів, 12 406 недільних шкіл. За офіційною статистикою, релігійними справами опікується приблизно 32 тис. священнослужителів.

За опитуванням групи соціологічних компаній, проведеним у 2015 р., 74% жителів України вважають себе православними, 8 % — греко-католиками, по 1 % — римо-католиками та протестантами. Просто християнами себе вважають майже 9% опитаних, не зараховують себе до жодного з релігійних віросповідань 6%, а ще 1% респондентів було важко відповісти.

У регіональному складі населення всіх областей найбільш поширеним є православ’я, окрім Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей, де понад половина жителів є греко-католиками (уніатами). Греко-католиками також себе вважають майже 20 % населення Закарпаття. Римо-католиків зустрічається більше на Закарпатті (7%), у Хмельницькій (3%), Тернопільській (3%), Вінницькій та Житомирській областях. Протестанти найбільше представлені в Рівненській (5%), Волинській, Тернопільській, Чернівецькій, Київській, Донецькій і Хмельницькій областях.

Зросла в Україні й кількість мечетей та мусульманських громад (до них належить більшість кримських татар і кримчаків). У містах існують іудаїстські релігійні громади. Близьким до іудаїзму є традиційне вірування караїмів, які проводять богослужіння в кенасах.

Реалії духовного життя України націлені на гармонійне співіснування всіх релігійних напрямків і течій, мета діяльності яких не суперечить Конституції України.

1. Як ви розумієте поняття «релігія», «світові релігГі», «регіональні реліні», «місцеві вірування»? 2. Перелічіть світові релігії. Наведіть приклади країн і регіонів, де вони найбільше поширені. 3. Укажіть регіональні відмінності у віруваннях населення України.

4. Які релігійні громади діють у нашій місцевості? Які з них є традиційними для неї? 5. Доведіть, що релігія — це і явище культури. 6. Охарактеризуйте сучасну релігійну ситуацію в Україні. 7. Чому важливо толерантно ставитися до представників інших релігійних громад?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 1-08-2016, 00:01, Переглядів: 3386