Їжа та її компоненти
Перед тим як перейти до вивчення компонентів їжі, пригадайте, для чого нашому організму потрібна їжа. Як називається сукупність перетворень речовин в організмі? Які органели клітин забезпечують запасання енергії?
Компоненти їжі
Основні групи речовин, що беруть участь в обміні речовин в організмі людини,— це білки, жири, вуглеводи, неорганічні сполуки (вода й мінеральні речовини), вітаміни. Вони містяться майже в усіх продуктах харчування у різних кількостях (мал. 5.2).
Для нормальної життєдіяльності організму людині потрібна певна кількість речовин з кожної із цих груп. Як брак, так і надлишок будь-якої з них може завдати шкоди здоров’ю. Саме тому їжа повинна бути різноманітною, щоб забезпечити всі потреби організму.
"Білки
Білки — це великі органічні молекули, що складаються з малих органічних молекул — амінокислот, які з’єднані між собою у вигляді ланцюга.
Білки входять до складу тканин внутрішнього середовища, беруть участь в утворенні скелета, зв’язок, шкіри, волосся та інших структур. Вони каталізують (прискорюють) біохімічні реакції; регулюють обмін речовин; забезпечують в організмі перенесення кисню, органічних та неорганічних сполук. Також білки утворюють комплекси зі сторонніми білками, інактивуючи (знешкоджуючи) їх, беруть участь у процесі зсідання крові. Вони забезпечують скорочення м’язів і створення запасу речовин, необхідних організму.
Однією з найважливіших груп білків в організмі є ферменти — білки, які здатні в багато тисяч разів прискорювати хімічні реакції, що відбуваються у клітинах (мал. 5.1). Вони працюють тільки за певних умов (температура, солоність тощо) і зазвичай каталізують одну-єдину реакцію. Однак вони можуть прискорювати цю реакцію в мільйони разів! Цікаво, що багато ферментів в організмі потрібні для того, щоб активувати інші ферменти.
З углеводи
Як і білки, вуглеводи є великими органічними молекулами, які складаються із численних малих молекул, з’єднаних між собою. Інша назва вуглеводів — сахариди.
Разом з білками вони утворюють складні комплекси на мембрані клітин. Ці комплекси передають всередину клітини різноманітні сигнали з її поверхні. Також вуглеводи беруть участь у створенні запасу речовин, необхідних організму, наприклад вони накопичуються в печінці. Вуглеводи є важливим джерелом енергії, яку клітина може дуже швидко отримати зі своїх запасів.
Жири
До жирів відносять речовини різної будови, які, однак, об’єднує те, що всі вони є нерозчинними у воді, хоча легко розчиняються в таких рідинах, як, наприклад, бензин.
Жири взаємодіють з білками, беруть участь у формуванні клітинної оболонки і внутрішньоклітинних мембран. Вони виконують функції гормонів, вітамінів і захисних речовин. Також жири забезпечують створення запасу речовин, необхідних організму.
Вода і мінеральні речовини
Вода є універсальним розчинником: вона здатна розчиняти більшість речовин в організмі людини. Вода бере участь у формуванні внутрішнього середовища окремих клітин та організму в цілому, створює середовище для перебігу біохімічних реакцій.
Мінеральні речовини формують основу скелета, відіграють важливу роль у функціонуванні клітин. Так, йони Натрію і Калію забезпечують проходження нервового імпульсу по нервовій тканині, а неорганічні сполуки Кальцію забезпечують міцність кісток.
Вітаміни
До вітамінів відносять різні за складом та властивостями органічні речовини, які потрібні організму в невеликій кількості, але без яких його життєдіяльність неможлива. Більшість їх входить до складу ферментів. За розчинністю вітаміни поділяють на дві великі групи — водорозчинні й жиророзчинні.
Детальнішу інформацію про групи вітамінів подано в таблиці.
Значення деяких вітамінів
Вітамін |
Функції в організмі |
Водорозчинні вітаміни |
|
Аскорбінова кислота (вітамін С) |
Бере участь у синтезі білків та утворенні органічної речовини кісток, підвищує імунітет |
Тіамін (вітамін В,) |
Бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, проведенні збудження в нервовій системі |
Рибофлавін (вітамін В?) |
Бере участь у реакціях, необхідних для синтезу ферментів |
Нікотинова кислота (вітамін РР) |
Бере участь у важливих реакціях обміну речовин |
Піридоксин (вітамін В^ |
Бере участь в обміні білків шкіри, роботі клітин нервової системи та кровотворенні |
Кобаламін (вітамін В)7) |
Бере участь у важливих реакціях обміну речовин, кровотворенні |
Жиророзчинні вітаміни |
|
Вітамін А |
Бере участь у багатьох процесах: обміну речовин, росту, розмноження, зору |
Вітамін 0 |
Бере участь у регуляції обміну Кальцію |
Як зберегти вітаміни у продуктах харчування?
Найбільшу кількість вітамінів містять свіжі продукти. Будь-які способи приготування їжі зменшують кількість вітамінів у ній, однак це відбувається в різній мірі.
У свіжих продуктах вітаміни найкраще зберігаються при температурі близько 0 °С. Окрім температури, на збереження вітамінів впливає також світло: воно, як і кисень повітря, стимулює окиснен-ня цих речовин. Тому, наприклад, соняшникову олію, що містить, скажімо, жиророзчинний вітамін Е, слід зберігати в непрозорому, герметично закритому посуді.
Значно знижується вміст вітамінів у продуктах під час їх нарізання, висушування та зберігання в металевому посуді.
Тривале збереження вітамінів у ягодах забезпечується завдяки перетиранню їх із цукром. Але перетирати їх бажано не металевими, а дерев’яними товкачиками.
Вибравши певний спосіб приготування їжі, також можна зменшити втрати вітамінів. Найбільше їх утрачається під час варіння продуктів, тому час варіння повинен бути мінімальним. Найкраще вітаміни зберігаються при запіканні в духовій шафі і варінні на пару. Овочі, які містять вітаміни, краще варити цілими — так вони їх менше втрачають.
З їжею в організм людини потрапляють необхідні для її життєдіяльності речовини. Це — білки, вуглеводи, жири, вода, мінеральні речовини тощо. Кожна із цих груп речовин виконує в організмі важливі функції. Велике значення мають вітаміни. Вони потрібні в невеликих кількостях, але без них неможливий нормальний перебіг обміну речовин.
Перевірте сво'і знання
1. Які поживні речовини потрібні організму людини?
2. Які функції виконують вітаміни?
3. Які вітаміни є водорозчинними?
4. Які вітаміни є жиророзчинними?
5*. Навіщо людському організму потрібні білки?
6*. Навіщо людському організму потрібні жири?
7*. Чому для збереження вітамінів під час приготування їжі необхідно дотримуватися певних правил?
Автор: admin от 16-07-2016, 11:32, Переглядів: 9268