Народна Освіта » Біологія » Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення окремих компонентів харчових продуктів

НАРОДНА ОСВІТА

Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення окремих компонентів харчових продуктів

Ви дізнаєтесь про основні компоненти харчових продуктів, про роль макро- і мікропоживних речовин, І про значення для організму води.

Чому одні фрукти кислі, а інші солодкі? Чи є якась користь від жирів? Скільки води потрібно організму щодня? Чи можна поповнити всі енергетичні витрати шоколадом? Чому нас переконують, що необхідно їсти багато фруктів і овочів?

Харчові продукти містять макро- і мікропоживні речовини, а також воду (мал. 1.5). Основна різниця між макро- і мікро-поживними складовими їжі полягає не тільки в тій кількості, у якій вони нам потрібні, а й у їхньому фізіологічному значенні, адже макропоживні речовини містять енергію, тоді як мінеральні речовини і вітаміни не є джерелом енергії. Ця кількість залежить від багатьох факторів — статі, віку, маси тіла, функціонального стану організму.

Розглянемо три класи макропоживних речовин, які потрібні людині у великій кількості.

Білки

Білки складаються з амінокислот, які поєднуються в довгі ланцюги. Будова вже відомого нам гормона інсуліну наведена на мал. 1.6. Це невеликий білок, що складається з двох поєднаних

між собою амінокислотних ланцюгів. Білки, а також окремі амінокислоти, мають велике значення для життєдіяльності організму. Наведемо деякі важливі приклади цього положення:

•    білки є основою м’язів, шкіри, волосся;

•    вони регулюють більшість біологічних процесів (згадайте вже знайомі нам приклади ферментів і гормонів);

•    білки забезпечують імунний захист організму;

•    вони транспортують кисень, поживні речовини та інші життєво важливі речовини;

•    білки забезпечують транспорт різних речовин крізь мембрани клітин, генерацію та проведення нервових імпульсів.

Білки містяться у великій кількості в продуктах тваринного походження (молочні продукти, м’ясо, риба, птиця, яйця), а також — рослинного походження (горіхи, бобові культури). Шд дією ферментів травного тракту білки розщеплюються до окремих амінокислот. Остаточне перетворення амінокислот відбувається головним чином в клітинах печінки — гепатоцитах, де з білків утворюються переважно вода, вуглекислий газ та аміак. Енергетична цінність білків становить 4,1 ккал на 1 г (17 кДж/г).

Вуглеводи

Вуглеводи — це органічні сполуки, у яких атоми Карбону, Оксигену й Гідрогену формують невеликі молекули — сахариди, які й слугують окремими «цеглинками» для побудови вуглеводів.

Відповідно до кількості таких «цеглинок» в одній молекулі вуглеводи поділяють на прості й складні.

Прості вуглеводи містять лише один або два сахариди, тобто це прості цукри. Прикладами таких молекул є глюкоза, фруктоза (міститься у фруктах), лактоза (молочний цукор) і сахароза (буряковий або тростинний цукор) — саме його ми додаємо в чай або каву. Молекула сахарози складається з глюкози і фруктози.

Складні вуглеводи, або полісахариди, побудовані з великої кількості сахаридів, що мають розгалужену структуру (лшл. 1.7). До них відносяться крохмаль, що міститься в продуктах рослинного походження (овочі, зернові), глікоген (або тваринний крохмаль) та рослинна клітковина (харчові волокна), яка містить целюлозу — найпоширеніший у природі полісахарид, що входить до оболонки клітин рослин.

У процесі травлення полісахариди розщеплюються на моносахариди (мал. 1.7), які потрапляють у кровообіг через стінки кишечника. Після прийому їжі у кров надходить велика кількість глюкози, з якої під контролем інсуліну в печінці та м’язах утворюється глікоген, що відкладається про запас як безпосередній резерв глюкози. Навпаки, між прийомами їжі, вже інші гормони стимулюють розщеплення глікогені' Д° глюкози і постачання її до мозку та інших органів. Енергетична цінність вуглеводів становить 4,1 ккал на 1 г (17 кДж/г).

Жири

Жнрн (а саме жири тварин та олії рослин) складаються з органічної речовини гліцерина і приєднаних до нього трьох нерозчинних у воді жирних кислот {мал. 1.8). Тому ці молекули ще називають тригліцерндами.

Жири виконують функцію головного («довготривалого») резерву енергії, адже серед інших макропоживних речовин їх енергетична цінність є найвищою і становить 8,8 ккал на 1 г (37 кДж/г). Крім того, підшкірний жир є важливим для термоізоляції і механічного захисту тіла. Саме в жировій тканині зберігаються деякі вітаміни. Вона також слугує для підтримки внутрішніх органів, наприклад, ниркам.

Жири містяться в продуктах як тваринного (молоко, вершкове масло, м’ясо, сало), так і рослинного походження (соняшникова, кукурудзяна й оливкова олії).

Жири не розчиняються у воді, і тому в крові вони транспортуються у вигляді комплексів з білками. За їхньої високої концентрації на внутрішній поверхні кровоносних судин формуються жирові бляшки, що може призвести до повної закупорки судини, а це значно підвищує ризик інфаркту або інсульту. Тому так важливо слідкувати за рівнем холестерині'

в крові. Споживання значної кількості тваринних жирів призводить до підвищення рівня холестерину в крові і навпаки, рослинні жири та риб’ячий жир сприяють зниженню рівня холестерину й ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Мікропоживні речовини

Мінеральні речовини потрібні для підтримання водно-сольового балансу організму, сталості між- та внутрішньоклітинного середовища, структури і функцій біологічних макромолекул. Велика їхня кількість міститься в рослинних, молочних продуктах і морепродуктах (мал. 1.9).

Вітаміни — це органічні сполуки різної структури, які вкрай потрібні для обміну речовин. Вітаміни поділяються на ті, що розчиняються у воді (водорозчинні) — вітамін С і всі вітаміни В, і ті, що розчиняються у жирах (жиророзчинні) — вітаміни А, Ю, Е і К. Водорозчинні вітаміни не зберігаються в організмі довго, тому що вони легко втрачаються з рідиною. Жиророзчинні вітаміни накопичуються в жировій тканині. Основними джерелами вітамінів є крупи, фрукти, овочі, молочні продукти, горіхи й насіння (мал. 1.9). Більшість вітамінів не може утворюватися в організмі людини, але вітамін Б синтезується в шкірі під дією сонячного світла, а вітамін Вг> синтезується мікрофлорою кишечника.

Вода

Усі хімічні реакції в організмі людини відбуваються у водних розчинах, тому без води життя неможливе. Загальна кількість рідини складає приблизно 60 % маси тіла людини, а у плазмі крові й' вміст досягає 90 %. Кожного дня організм людини втрачає приблизно 2—3 л води, і ці втрати мусять постійно поповнюватися. Обов'язкова щоденна втрата води відбувається шляхом випаровування через шкіру й легені, втрату з сечею, потом і калом. Помірний надлишок води легко виводиться з сечею, а недостатнє її споживання спричиняє зневоднення організму (дегідратація), про що свідчать зниження тиску крові, головний біль, запаморочення.

1.    Харчові продукти містять макро-1 мікропоживні речовини, а також воду. До макропоживних речовин, які потрібні у великих КІЛЬКОСТЯХ, ВІДНОСЯТЬСЯ білки, вуглеводи й жири.

2.    Білки виконують структурну, регуляторну, транспортну, захисну та Інші функції. Вони складаються з амінокислот, до яких І розпадаються у процесі травлення.

3.    Прості вуглеводи (цукри) е швидким, легкодоступним джерелом енергії. До полісахаридів відносять крохмаль, глікоген, целюлозу, що побудовані Із залишків простих цукрів.

4.    Жири складаються з гліцерину І приєднаних до нього трьох жирних кислот. Жири є резервом енергії, забезпечують термоізоляцію та механічний захист.

5.    Мікропоживні речовини (мінеральні речовини І вітаміни) і вода не містять енергії, але вони надзвичайно важливі для підтримання водно-сольового балансу організму І для обміну речовин І енергії.

Білки, поліпептиди, амінокислоти, прості І складні вуглеводи, жири, тригліцери-ди, холестерин, мінеральні речовини, вітаміни, обов'язкова щоденна втрата води.

1.    Які функції' можуть виконувати білки в організмі людини?

2.    Які з вуглеводів використовуються як швидке джерело енергії, а які виконують запасальну роль?

3.    Які перетворення відбуваються в печінці з білками? З вуглеводами?

4.    Чи потрібні певні запаси жиру в організмі людини?

5.    Порівняйте енергетичну цінність білків, вуглеводів І жирів. Які речовини вигідніше запасати у якості резерву енергії?

6.    До яких порушень може призводити надлишок жирів у харчовому раціоні?

7.    Які вітаміни відносяться до водорозчинних, а які — до жиророзчинних?

1.    Визначте, яким речовинам - білкам, жирам чи вуглеводам - відповідає кожна Із запропонованих характеристик; складаються з амінокислот; складаються з гліцерину і жирних кислот; крім Карбону, Оксигену І Пдрогену обов'язково МІСТЯТЬ Нітроген; відкладаються для резерву в печінці у вигляді глікогену; є основним компонентом м'язів і волосся; нерозчинні у воді; переважно солодкі на смак, у великій кількості містяться у фруктах.

2.    Підготуйте повідомлення (чи Інформацію) на тему «Як не втратити вітаміни при зберіганні харчових продуктів та при приготуванні страв».

3.    Кафе пропонує на сніданок такі страви: хліб - білий, житній або висівковий; яєчня з беконом, варені яйця або омлет; варені сардельки, салямі або шинка; мюслі з молоком, вівсяна каша з сухофруктами або тости з маслом І джемом; йогурт або сир; солодкі булочки, тістечка або фрукти; кава, чай зелений або чорний (з цукром або без), фруктовий сік.

Як буде виглядати ваш "Ідеальний" сніданок? Обґрунтуйте свій вибір.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 11:45, Переглядів: 12008