Народна Освіта » Біологія » Харчові та енергетичні потреби людини

НАРОДНА ОСВІТА

Харчові та енергетичні потреби людини

Перед тим як перейти до вивчення харчових та енергетичних потреб людини, пригадайте, як тварини отримують енергію для своєї життєдіяльності. А звідки беруть енергію рослини? Як ви гадаєте, на що організм людини може витрачати енергію?

Енергетичні потреби людини

Будь-яка діяльність організму супроводжується витратами енергії. Тому людина щоденно повинна поповнювати енергетичні запаси свого організму. Зрозуміло, що за різних умов енергетичні витрати будуть різними. Сидяча робота потребує меншого розходу енергії, ніж туристичний похід у гори.

Також на витрати енергії впливають такі фактори, як стать, вік, маса тіла людини тощо. Відповідно і відновлення цих витрат буде різним у різних людей. Більше того, в однієї й тієї самої людини енергетичні потреби щодня можуть бути різними! Так, розумова праця з незначним фізичним навантаженням потребує в середньому 167,4 кДж енергії на 1 кг маси тіла на добу, а важка фізична праця — 255,2 кДж енергії на 1 кг маси тіла на добу.

Харчові потреби людини

В організмі людини постійно відмирає якась частина клітин. їх замінюють нові клітини, що утворюються шляхом поділу. Для створення нових клітин організм людини повинний щодня отримувати певну кількість речовин. Досить часто він може самостійно перетворювати одні органічні речовини на інші, але не завжди це можливо.

У процесі обміну речовин організм людини може синтезувати з інших органічних сполук деякі амінокислоти. Проте аж ніяк не всі: певні амінокислоти в білках є незамінними, і вони потрапляють в наш організм лише з їжею. Незамінними є й інші органічні речовини, отримати які людина може тільки із зовнішнього середовища. Тому для харчування людини важлива не лише загальна кількість, але і склад їжі (мал. 6.1 на с. 24).

Про кількісну характеристику харчових потреб людини можна дізнатися з таблиці.

Добова потреба організму людини в білках, жирах і вуглеводах (у грамах)

Нестача вітамінів

Нестача або відсутність вітамінів у їжі призводять до вкрай негативних наслідків. Явище браку вітамінів має назву гіповітаміноз, цілковиту ж їх відсутність називають авітамінозом. Ці порушення не завжди пов’язані з недостатнім харчуванням, швидше — з нестачею певних вітамінів.

Про наслідки такої нестачі дізнайтеся з таблиці.

Наслідки нестачі вітамінів

Вітамін

Хвороба, яка виникає внаслідок гіповітамінозу

Джерела вітамінів

Водорозчинні вітаміни

Аскорбінова кислота (вітамін С)

Цинга (кровоточивість ясен, випадіння зубів)

Чорна смородина, шипшина, лимон

Тіамін (вітамін В,)

Бері-бері (судоми, параліч)

Чорний хліб, яєчний жовток, печінка

Рибофлавін (вітамін В,)

Виразки на слизових оболонках

Рибні продукти, печінка, молоко

Нікотинова кислота (вітамін РР)

Пелагра (дерматит, слабоумство)

М'ясо птиці, яловичина, печінка, дріж-джі

Піридоксин (вітамін ВГі)

Дерматити

Рисові висівки, зародки пшениці, нирки

Кобаламін (вітамін В1?)

Анемія, або недокрів'я

Яловича печінка; значну кількість цього вітаміну можуть синтезувати мікроорганізми, які живуть у кишечнику людини

Жиророзчинні вітаміни

Вітамін А

Куряча сліпота, зниження імунітету

Морква, кропива, абрикоси, печінка, ікра, масло, молоко

Вітамін 0

Рахіт (порушення формування скелета)

Риб'ячий жир, яєчний жовток, молоко

Надлишок вітамінів

Надмірне надходження вітамінів в організм — гіпервітаміноз — також призводить до негативних наслідків. Найчастіше гіпервітамінози спричиняються надлишком жиророзчинних вітамінів. Це пов’язано з тим, що вони значно важче виводяться з організму через нирки, ніж водорозчинні сполуки.

До гіпервітамінозу може призвести надмірне захоплення вітамінними препаратами. У разі тривалого прийому значної кількості вітамінів спричинити порушення можуть навіть водорозчинні вітаміни.

Наслідки гіпервітамінозу описані в таблиці.

Наслідки надлишку вітамінів

Вітамін

Причини гіпервітамінозу

Наслідки гіпервітамінозу

Вітамін А

Надмірне споживання вітамінних препаратів, риби, морепродуктів, моркви

Висипання на шкірі, свербіння, головний біль, біль у суглобах, лихоманка, порушення роботи нирок

Вітамін 0

Надмірне споживання вітамінних препаратів, риби, морепродуктів

Головний біль, слабкість, нудота, розлади травлення, втрата апетиту, болі в суглобах

ЗЪолансоване харчування

Потреба людини в поживних речовинах та енергії визначається такими факторами, як її маса тіла, вік, рівень рухової активності. Очевидно, що коли людина споживатиме надто багато їжі, то маса її тіла збільшиться, відповідно, через недостатню кількість їжі маса тіла зменшиться. Якщо в їжі буде замало або забагато окремих речовин, то в людини порушиться обмін речовин, що призведе до погіршення стану здоров’я. Щоб запобігти цьому, слід дотримуватися норм збалансованого харчування та підтримувати енергетичний баланс організму.

Збалансоване харчування — це харчування, за якого в організм з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини, вітаміни й мінеральні солі в кількості, необхідній для нормальної життєдіяльності.

Енергетичний баланс — співвідношення енергії, що надходить до організму з їжею, та енергії, що витрачається внаслідок діяльності організму.

Для забезпечення життєдіяльності свого організму людина повинна щодня споживати певну кількість поживних речовин. Ці речовини забезпечують організм енергією та слугують матеріалами для його побудови. Щоб уникнути негативних наслідків, людина повинна харчуватися збалансовано.

Перевірте сво'і знання

1.    Які чинники впливають на енергетичні потреби організму людини?

2.    Що таке гіпервітаміноз?

3.    Що таке гіповітаміноз?

4.    Які наслідки для організму людини буде мати нестача вітаміну С?

5.    Які наслідки для організму людини буде мати надлишок вітаміну А?

6.    Які продукти можуть бути джерелом вітаміну В6?

7.    Які продукти можуть бути джерелом вітаміну А?

8*. Які наслідки для людини буде мати надлишок вітаміну Б?

9*. Чому харчування людини повинне бути збалансованим?

10*. Які наслідки для людини буде мати нестача вітаміну В1?

Узагальнення за темою «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини»

Виконайте тести, оберіть одну правильну відповідь

1    Енергія, необхідна для здійснення біохімічних реакцій, виробляється:

а)    в мітохондріях    в)    ядрі

б)    пластидах    г)    цитоплазмі

2    У процесі асиміляції відбувається:

а)    розщеплення органічних речовин

б)    накопичення енергії

в)    окиснення органічних речовин

г)    утворення органічних речовин

3)    3 амінокислот складаються молекули:

а)    білків    в)    вуглеводів

б)    жирів    г)    вітамінів

4)    Сахариди — це інша назва:

а)    білків    в)    вуглеводів

б)    жирів    г)    вітамінів

5    Універсальним розчинником є:

а)    бензин    в)    солі Калію

б)    солі Кальцію    г)    вода

6    До жиророзчинних вітамінів належить:

а)    В2 (рибофлавін)    в)    В6 (піридоксин)

б)    В1 (тіамін)    г)    А (ретинол)

7    Вітамін, що бере участь у регуляції Кальцію:

а) С    б) РР    в) Б    г) А

8) Серед речовин найбільшу добову потребу людини становлять:

а)    білки    в)    вуглеводи

б)    жири    г)    вітаміни

9 Цингу спричиняє нестача вітаміну

а) С    б) РР    в) Б    г) А

10    Найчастіше авітаміноз виникає:

а) восени    в) навесні

б) узимку    г) улітку

11    Гіпервітаміноз виникає внаслідок:

а)    нестачі вітамінів у їжі

б)    відсутності вітамінів у їжі

в)    недостатнього харчування

г)    надмірного захоплення вітамінними препаратами

12    Установіть відповідність між назвами вітамінів та їхніми функціями.

1)    аскорбінова а) бере участь в обміні білків шкіри, роботі

кислота    клітин нервової системи та кровотворенні

2)    піридоксин б) бере участь у регуляції обміну Кальцію

3)    вітамін О в) бере участь у синтезі білків та утворенні ор

ганічної речовини кісток, підвищує імунітет г) бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів

13    Установіть відповідність між захворюванням та вітаміном, нестача якого його спричиняє.

1)    пелагра    а)    А

2)    рахіт    б)    С

3)    цинга    в)    РР

4)    куряча сліпота    г)    Б

Д) Е

14    Укажіть, нестачі яких вітамінів можна запобігти, якщо вживати запропоновані продукти:

Перевірте свої знання з теми «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини»

Категорія: Біологія

Автор: admin от 16-07-2016, 11:33, Переглядів: 14967