Народна Освіта » Біологія » Обмін речовин та енергії, вітаміни

НАРОДНА ОСВІТА

Обмін речовин та енергії, вітаміни

 

Обмін речовин — це послідовність хімічних і фізичних перетворень речовин в організмі.

Катаболізм (дисиміляція) — це розщеплення складних речовин, які надходять в організм із їжею, до простих, що їх організм здатний засвоїти. Процес розщеплення склад-

них речовин супроводжується виділенням енергії.

Анаболізм (асиміляція) — це синтез власних біополімерів із простих речовин, одержаних у ході катаболізму. Відбувається він із поглинанням енергії.

 

Обмін білків

 

Обмін жирів

 

Білки їжі в травному тракті розщеплюються на амінокислоти, які в тонкому кишечнику всмоктуються в кров і транспортуються з нею до клітин тканин. У клітинах з амінокислот утворюються специфічні для конкретного організму білки. Частина білків, клітин

і тканин, і амінокислоти, не використані для синтезу білків, розпадаються з вивільненням 17,6 кДж енергії на 1 г речовини. Кінцеві продукти розпаду білків — вода, вуглекислий газ, аміак, сечова кислота й ін.

 

У ході травлення жири їжі розщеплюються на складові — глі-церол і жирні кислоти. Із них складається новосинтезований жир (специфічний для конкретного організму), який синтезується в епітеліальних клітинах ворсинок тонкого кишечнику. Утворений жир

надходить у лімфу, звідки потрапляє в кров. Надлишок жиру відкладається в жирових депо (підшкірна жирова клітковина, сальник та ін.). Жири становлять запас енергії. У процесі розпаду 1 г жиру виділяється 38,9 кДж енергії.

У травному тракті вуглеводи їжі розщеплюються до глюкози. Глюкоза всмоктується в тонкому кишечнику в кров, з нею надходить в усі органи та печінку. У печінці надлишок глюкози перетворюється в глікоген, що в разі потреби знову

трансформується в розчинну глюкозу й надійде в кров. Вуглеводи є основним джерелом енергії в організмі. У процесі розщеплення 1 г вуглеводів вивільняється 17,6 кДж енергії.

Обмін води та мінеральних солей

 

Мінеральні речовини надходять в організм разом із їжею, входять до складних органічних сполук. У разі надлишкового надходження мінеральних речовин можуть утворюватися їх запаси в різних орга-

нах. В організмі мінерали входять до складу клітин і тканин, гормонів (тироксин), білків, беруть участь у процесах кровотворення, клітинного дихання, регулюють активність ферментів.

 

Регуляція обміну речовин

 

Тип регуляції

Нервова

Гуморальна

У гіпоталамусі розташований центр харчової поведінки, що складається з центру голоду й центру насичення. Хеморецептори центру голоду реагують на концентрацію глюкози та не-депонованих поживних речовин у крові. У разі її зниження центр голоду збуджується, формується почуття голоду

Забезпечується гормонами залоз внутрішньої секреції: гіпофіза, щитоподібної залози, надниркових залоз і статевих залоз

 

Тема 2. Вітаміни

 

Вітаміни забезпечують нормальне зростання й розвиток організму. Це високоактивні біологічні речовини, що сприяють належній життєдіяльності.

Найбільш важливими для дітей і підлітків є вітаміни С, Bx, B2, B6, РР, А, D, Е.

 

Характеристика основних груп вітамінів

 

Вітамін

Дія в організмі

Основне джерело

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Бере участь в окисно-відновних процесах, поліпшує кровотворення, підвищує захисні функції організму

Плоди цитрусових, яблука, смородина, шипшина, цибуля, капуста

Вітамін Bj (тіамін)

Впливає на процеси центральної та периферичної нервової системи

Горіхи, крупи, бобові, м’ясо, вироби з грубо змеленого борошна

Вітамін В2 (рибофлавін)

Є основою окисно-відновних процесів. Бере участь у транспортуванні гемоглобіну, сприяє світловому й колірному зору

Яйця, капуста, морква, печінка, дріжджі

Вітамін B

6

(піридоксин)

Бере участь в обміні амінокислот, кровотворенні, утворенні шлункового соку

Яловичина, картопля, капуста, риба, крупи

Вітамін РР

Активізує вуглеводний обмін. Необхідний для нормального функціонування центральної нервової системи, травних органів, шкірних покривів

Бобові, яйця, овочі

Вітамін А (ретинол)

Є основою для нормального функціонування зорового аналізатора

Попередники вітаміну А містяться в печінці, яйцях, молоці, городині й садовині червоного, помаранчевого та жовтого кольорів

Вітамін D (кальциферол)

Забезпечує нормальну структуру й міцність кісток. Його брак спричиняє рахіт

Печінка, ікра, жовток яйця. Вітамін може синтезуватися в організмі під дією ультрафіолету (сонячного світла)

Вітамін Е (токоферол)

Регулює роботу ендокринної системи (особливо гіпофіза), надниркових залоз, статевих залоз і щитоподібної залози

Олія, печінка, яєчний жовток

 

Тривала відсутність у їжі того чи іншого вітаміну призводить до порушення обміну речовин і захворювання, що називається авітамінозом. Якщо надходження вітаміну є нижчим від денної потреби, розви-

вається стан гіповітамінозу. Кожне захворювання на авітаміноз має свої характерні симптоми. У разі відсутності вітаміну C розвивається цинга, вітаміну D — рахіт і т. д.

 

Добова потреба в деяких вітамінах

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-06-2013, 12:40, Переглядів: 2332