Обмін речовин та енергії, вітаміни
Обмін речовин — це послідовність хімічних і фізичних перетворень речовин в організмі. Катаболізм (дисиміляція) — це розщеплення складних речовин, які надходять в організм із їжею, до простих, що їх організм здатний засвоїти. Процес розщеплення склад- |
них речовин супроводжується виділенням енергії. Анаболізм (асиміляція) — це синтез власних біополімерів із простих речовин, одержаних у ході катаболізму. Відбувається він із поглинанням енергії. |
Обмін жирів
Білки їжі в травному тракті розщеплюються на амінокислоти, які в тонкому кишечнику всмоктуються в кров і транспортуються з нею до клітин тканин. У клітинах з амінокислот утворюються специфічні для конкретного організму білки. Частина білків, клітин |
і тканин, і амінокислоти, не використані для синтезу білків, розпадаються з вивільненням 17,6 кДж енергії на 1 г речовини. Кінцеві продукти розпаду білків — вода, вуглекислий газ, аміак, сечова кислота й ін. |
У травному тракті вуглеводи їжі розщеплюються до глюкози. Глюкоза всмоктується в тонкому кишечнику в кров, з нею надходить в усі органи та печінку. У печінці надлишок глюкози перетворюється в глікоген, що в разі потреби знову |
трансформується в розчинну глюкозу й надійде в кров. Вуглеводи є основним джерелом енергії в організмі. У процесі розщеплення 1 г вуглеводів вивільняється 17,6 кДж енергії. |
Обмін води та мінеральних солей
Мінеральні речовини надходять в організм разом із їжею, входять до складних органічних сполук. У разі надлишкового надходження мінеральних речовин можуть утворюватися їх запаси в різних орга- |
нах. В організмі мінерали входять до складу клітин і тканин, гормонів (тироксин), білків, беруть участь у процесах кровотворення, клітинного дихання, регулюють активність ферментів. |
Тип регуляції |
|
Нервова |
Гуморальна |
У гіпоталамусі розташований центр харчової поведінки, що складається з центру голоду й центру насичення. Хеморецептори центру голоду реагують на концентрацію глюкози та не-депонованих поживних речовин у крові. У разі її зниження центр голоду збуджується, формується почуття голоду |
Забезпечується гормонами залоз внутрішньої секреції: гіпофіза, щитоподібної залози, надниркових залоз і статевих залоз |
Вітаміни забезпечують нормальне зростання й розвиток організму. Це високоактивні біологічні речовини, що сприяють належній життєдіяльності. |
Найбільш важливими для дітей і підлітків є вітаміни С, Bx, B2, B6, РР, А, D, Е. |
Характеристика основних груп вітамінів
Вітамін |
Дія в організмі |
Основне джерело |
Вітамін С (аскорбінова кислота) |
Бере участь в окисно-відновних процесах, поліпшує кровотворення, підвищує захисні функції організму |
Плоди цитрусових, яблука, смородина, шипшина, цибуля, капуста |
Вітамін Bj (тіамін) |
Впливає на процеси центральної та периферичної нервової системи |
Горіхи, крупи, бобові, м’ясо, вироби з грубо змеленого борошна |
Вітамін В2 (рибофлавін) |
Є основою окисно-відновних процесів. Бере участь у транспортуванні гемоглобіну, сприяє світловому й колірному зору |
Яйця, капуста, морква, печінка, дріжджі |
Вітамін B 6 (піридоксин) |
Бере участь в обміні амінокислот, кровотворенні, утворенні шлункового соку |
Яловичина, картопля, капуста, риба, крупи |
Вітамін РР |
Активізує вуглеводний обмін. Необхідний для нормального функціонування центральної нервової системи, травних органів, шкірних покривів |
Бобові, яйця, овочі |
Вітамін А (ретинол) |
Є основою для нормального функціонування зорового аналізатора |
Попередники вітаміну А містяться в печінці, яйцях, молоці, городині й садовині червоного, помаранчевого та жовтого кольорів |
Вітамін D (кальциферол) |
Забезпечує нормальну структуру й міцність кісток. Його брак спричиняє рахіт |
Печінка, ікра, жовток яйця. Вітамін може синтезуватися в організмі під дією ультрафіолету (сонячного світла) |
Вітамін Е (токоферол) |
Регулює роботу ендокринної системи (особливо гіпофіза), надниркових залоз, статевих залоз і щитоподібної залози |
Олія, печінка, яєчний жовток |
Тривала відсутність у їжі того чи іншого вітаміну призводить до порушення обміну речовин і захворювання, що називається авітамінозом. Якщо надходження вітаміну є нижчим від денної потреби, розви- |
вається стан гіповітамінозу. Кожне захворювання на авітаміноз має свої характерні симптоми. У разі відсутності вітаміну C розвивається цинга, вітаміну D — рахіт і т. д. |
Автор: admin от 14-06-2013, 12:40, Переглядів: 2332