Народна Освіта » Біологія » § 7. Склад харчових продуктів харчові потреби людини.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 7. Склад харчових продуктів харчові потреби людини.

 Для збереження та зміцнення здоров’я людини й відновлення її працездатності продукти харчування, які вона споживає, мають поповнювати саме ту кількість енергії, що витрачається цією людиною протягом доби. Саме для цього визначають норми харчування для людей різних професій.

Для цього треба знати, який запас енергії є в поживних речовинах, яка їхня енергетична цінність. Сучасні методи досліджень дають змогу правильно підібрати норми харчування для кожної людини. Складаючи добовий або тижневий харчовий раціон, ураховують потребу організму в усіх поживних речовинах — білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, мінеральних речовинах і воді.

Потреба людини в поживних речовинах визначається її масою, віком і рівнем рухової активності. Чинники, які визначають фізіологічні потреби людини в поживних речовинах, показано на малюнку 19.

Чим менший вік людини, тим більше білка потрібно на 1 кг маси тіла. Наприклад, добова потреба старшокласника в білку становить у середньому 1,5 г на 1 кг маси тіла. Саме тому протягом доби йому необхідно споживати 100-120 г білків (із них 68 г — тваринного походження), 90-110 г жирів (у тому числі ЗО г олії), близько 420-450 г вуглеводів. Фізична праця, заняття спортом потребують збільшення споживання білків на 20 % від загальних норм.

Жоден продукт не може повністю задовольнити потреби організму в усіх речовинах. Наприклад, у м’ясі є всі необхідні амінокислоти, але в ньому недостатньо мінеральних речовин і вітамінів. У хлібі багато вуглеводів, але немає інших, потрібних для організму речовин. Саме тому харчування людини повинно бути повноцінним, включаючи білкові продукти, тваринні й рослинні жири, овочі, що багаті на вітаміни та мінеральні солі. У їжі рослинного походження багато клітковини, яка стимулює скорочення стінок шлунка й кишечника.

Неправильне харчування — причина багатьох хвороб. Недостатнє харчування призводить до зменшення маси м’язів, затримує ріст і розвиток, знижує імунітет. Надмірне харчування теж шкідливе, бо призводить до ожиріння.

ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОТРЕБИ ЛЮДИНИ. Для різних процесів життєдіяльності (рухів, травлення, дихання, підтримання температури тіла тощо) організму потрібна енергія в кількості близько 1 700 ккал на добу. Її джерелом є енергія хімічних зв’язків молекул органічних речовин (білків, жирів та вуглеводів), які людина споживає як їжу.

Потреба людини в енергії виражається в калоріях.

Калорійністю їжі називають кількість калорій, які надходять в організм з будь-якими продуктами.

Харчування задовольняє енергетичні потреби організму, сприяє утворенню нових клітин, зумовлює високу працездатність людини та забезпечує її імунітет до інфекційних захворювань.

Енергетичні потреби людини повинні повністю покриватися за рахунок енергетичної цінності харчових продуктів, які входять у її раціон. Адже в організмі людини постійно відбуваються складні процеси перетворення енергії. Унаслідок одних перетворень організм поповнюється енергією, унаслідок інших — втрачає її. Наприклад, при окисненні глюкози та інших органічних сполук у клітинах, вивільнена хімічна енергія перетворюється на електричну та механічну. Електрична енергія нервових імпульсів забезпечує передавання інформації по нервових волокнах, а механічна — скорочення скелетних м’язів, м’язів серця та діафрагми. Усі ці види енергії перетворюються врешті-решт на теплову енергію. Частина тепла використовується для підтримання постійної температури тіла, а його надлишок організм віддає в навколишнє середовище.

Витрачена організмом енергія поповнюється завдяки харчуванню. Знаючи, скільки енергії витрачають на добу люди тієї чи іншої професії, можна встановити для них норму харчування. Доведено, що витрата енергії тим більша, чим більше діяльність людини пов’язана з фізичною працею.

Розгляньте таблицю 3 «Норми добових витрат енергії в людей різних професій».

Таблиця З

Норми добових витрат енергії в людей різних професій

Професії

Енергетична потреба на добу, кДЖ / ккал

Не пов’язані з фізичною працею (вчитель, лікар)

13474/3218

Частково пов'язані з фізичною працею (кухар, електрик, прибиральниця)

16 567/3 956

Пов'язані з фізичною працею (двірник, боксер, культурист, сталевар, будівельник)

19 942/4 763

Разом з тим, кожному учневі відомо, що контрольна робота з математики втомлює більше, ніж робота протягом такого самого часу в шкільній майстерні. У зв’язку з цим кількість енергії, що витрачається на роботу, не може бути єдиним мірилом втомлюваності. Ось чому важливо для людей різних професій визначити добову витрату енергії та відповідно до цього встановити норми харчування.

Для забезпечення процесів життєдіяльності людині потрібна енергія у кількості близько 1 700 Ккал на добу.

Потреба людини у енергетичних витратах визначається її масою, віком та рівнем рухової активності.

Потреба людини в енергії виражається в калоріях.

Кількість калорій, які надходять в організм з будь-якими продуктами, називається калорійністю їжі.

Контрольні запитання

1.    Що таке харчові потреби людини?

2.    Від чого залежать норми харчування?

3.    Чим небезпечне надмірне голодування для здоров'я людини?

4.    Що таке енергетичні потреби людини? У чому вони полягають?

5.    Чому потрібно щодня вживати і білки, і жири, і вуглеводи?

Завдання

1. Складіть свій добовий харчовий раціон, ураховуючи свої енерговитрати. Для цього вам буде корисною таблиця 4 «Калорійність і хімічний склад продуктів харчування».

Продукти ккал Вода Блки Жири Вуглеводи Кальцій Магній Фосфор харчування Кал (г) (г) (г) (г) (мг) (мг) (мг)

Хліб житній

214

43,6

5,2

1,2

44,3

29

73

200

Хліб білий

240

33,7

6,0

0,7

52,9

20

31

98

Макарони

336

11,9

9,3

0,8

70,9

34

33

93

Картопля взимку

62

70,2

1,2

0,2

14,0

8

17

38

Капуста

22

90,1

1,2

0,2

4,1

38

12

25

Морква

27

86,8

0,9

0,3

5,7

43

21

39

Буряк

35

85,7

0,8

0,3

7,7

22

22

34

Гарбуз

18

91,1

0,3

0,2

4,2

17

10

11

Цукор

390

0,2

0

0

95,5

0

0

0

Молоко

62

87,3

3,0

3,5

4,5

120

14

95

Сир знежирений

141

72,5

12,9

8,5

3,3

164

15

151

Сметана

284

67,7

2,1

28,2

3,1

86

10

68

Сир

голландський

313

34,6

20,9

23,6

2,0

684

12

525

М'ясо пісне

122

75,0

12,0

7,8

0

10

16

153

Яйця

127

73,7

9,0

9,7

0,3

39

10

104

Риба (тріска)

50

79,2

11,6

0,3

0

11

13

111

Печінка

109

71,6

16,0

4,7

2,8

17

20

315

Шоколад

482

1,6

5,3

22,2

63,4

92

48

455

Морозиво

вершкове

206

59,8

3,9

12,1

21,3

122

14

105

2. Дослідіть свій організм. Для цього виміряйте свій ріст і вагу. Запишіть їх до робочого зошита. Такі вимірювання проводьте в кінці кожного семестру.

Тема: «ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ»

І рівень. Оберіть правильну відповідь 1. Обмін речовіш — це процес

а)    надходження та водночас виведення речовин з організму людини

б)    сукупність процесів перетворення речовин в організмі, що спрямовані на його збереження й самовідтворення

в)    сукупність процесів життєдіяльності, що забезпечують існування організму людини

г)    постійне надходження речовин до організму та виведення з нього шкідливих

Перевірте свої знання

2. При збалансованому та раціональному харчуванні співвідношення білків, жирів, вуглеводів у продуктах харчування має бути

а)    1:1:4

б)    1:4:1

в)    4:1:1

г)    4:4:1

3. Вітамін Д до організму людини надходить

а)    із продуктами харчування

б)    з молоком матері

в)    утворюється в шкірі під дією ультрафіолетових променів

г)    утворюється в організмі на сонці

II рівень. Оберіть правильні відповіді

1.    Потреба людини в енергії виражається в

а)    кілограмах

б) калоріях

в)    джоулях

г)    кілокалоріях

2.    До жиророзчинних вітамінів належать

а)    віт. А, віт. В, віт. Д

б)    віт. В, віт. С, віт. А

в)    віт. Д, віт. А, віт Е

г)    віт. С, віт. В, віт Е

3.    Процесами, які забезпечують обмін речовин, є

а)    асиміляція

б)    дисиміляція

в)    перетворення

г)    живлення

III рівень. Установіть відповідність

1. Між вітаміном та наслідками відсутності цього вітаміну в організмі людини

Вітаміни

Наслідки відсутності вітаміну в організмі людини

ддии

А

розвиток рахіту

 

Б

сухість шкіри, погіршення зору, ураження епітелію слизових оболонок травного тракту

 

В

захворювання бері-бері

 

г

захворювання цинга

2. Між переліком продуктів та наявністю в них білків, жирів чи вуглеводів (найбільше)

Продукти

Найбільше в продуктах речовин

1 вершкове масло, сало, рослинні олії

А

білків

2 м’ясо, риба, молоко, арахіс

Б

жирів

3 картопля, цукерки, фрукти, тістечка

В

вуглеводів

3. Між переліком продуктів та наявністю в них вітамінів

Продукти

Наявність у них вітамінів

1

неочищений рис, борошно грубого помелу, гречана крупа, печінка

А

вітамін А

2

яйця, сало, м’ясо, рослинні олм

Б

вітаміни групи В

3

риб’ячий жир, вершкове масло, печінка, морква, шпинат

В

вітамін С

4

червоний солодкий перець, плоди горобини, смородина, суниці, плоди цитрусових, капуста

г

вітамін Е

IV рівень. Дайте відповідь на запитання

1.    Від чого залежать енергетичні потреби людини?

2.    Які компоненти їжі має щодня споживати людина?

3.    Які функції в організмі людини виконують вітаміни?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 11-07-2016, 10:59, Переглядів: 3030