Народна Освіта » Біологія » § 21. Будова та функції кровоносних та лімфатичних судин. Лімфообіг

НАРОДНА ОСВІТА

§ 21. Будова та функції кровоносних та лімфатичних судин. Лімфообіг

Пригадайте, які типи кровоносних систем характерні для тварин. Як кров рухається по замкненій кровоносній системі хордових?

Серце, як помпа, нагнітає кров до мережі кровоносних судин. У системі кровоносних судин розрізняють артерії, вени та капіляри (іл. 61).

Будова і функції кровоносних судин. В артеріях кров рухається під великим тиском, який вони витримують завдяки будові своїх стінок. Стінки артерій є товстими, міцними і пружними. Здебільшого артерії розміщені глибоко під м’язами, що має захисне значення. Великі артерії, віддаляючись від серця, розгалужуються. Стінки артерій складаються з трьох шарів (іл. 62). Зовнішній шар утворений сполучною тканиною. У ньому проходять нерви, що регулюють просвіт судин. Середній шар утворений непосмугованими м’язами та еластичними волокнами, які надають артеріям пружних властивостей. Внутрішній шар утворений шаром ендотеліальних клітин (плоскі за формою клітини подібні до епітеліальних).

Най дрібніші артерії розпадаються на тонесенькі капіляри, стінки яких складаються з одношарового ендотелію. У кожному органі капіляри утворюють сітку (іл. 62).

Саме там кров віддає тканинам кисень, поживні речовини і забирає вуглекислий газ та інші продукти обміну. Артеріальна кров змінюється на венозну. Площа поперечного перерізу всіх капілярів тіла становить понад 5 000 м2.

Кров з капілярів надходить у вени, стінки яких тришарові. На відміну від артеріальних стінок, вони містять мало м’язових волокон, тому менш пружні, але більш розтяжні. Крім того, вени (за винятком порожнистих) мають кишенькові клапани, що перешкоджають зворотному рухові крові.

У людини, як і в наземних хордових, кров рухається по двох колах кровообігу: великому і малому.

Велике коло кровообігу (іл. 63).

Під час скорочення лівого шлуночка (5) насичена киснем артеріальна кров виштовхується в аорту (6). З аорти кров рухається по артеріях, які далі від серця розгалужуються та переходять у капіляри (7).

Через тонкі стінки капілярів кров віддає поживні речовини і 02 у тканинну рідину, а продукти життєдіяльності клітин і С02 із тканинної рідини потрапляють у кров. З капілярів венозна кров рухається по дрібних венах, що зливаються в більші вени і впадають у нижню (8) і верхню (9) порожнисті вени. Порожнисті вени приносять кров від тулуба, нижніх кінцівок, органів черевної порожнини, голови, шиї, рук у праве передсердя (10), де закінчується велике коло кровообігу. Отже, шлях крові від лівого шлуночка до правого передсердя називають великим колом кровообігу. По всіх артеріях великого кола кровообігу тече артеріальна кров, а по венах — венозна.

Мале коло кровообігу (іл. 63). Із правового шлуночка (1) венозна кров надходить до легеневих артерій (2), які в легенях утворюють густу

сітку капілярів (3), що обплітають легеневі міхурці. Венозна кров віддає С02, збагачується 02 і перетворюється на артеріальну. З легень артеріальна кров по легеневих венах повертається в ліве передсердя (4), у якому завершується мале коло кровообігу. Отже, шлях крові від правого шлуночка до лівого передсердя називають малим, або легеневим, колом кровообігу. В артеріях малого кола кровообігу тече венозна кров, а у венах — артеріальна.

Будова й функції лімфатичних судин. Відомо, що до серцево-судинної системи людини належить, крім кровоносної, лімфатична система (іл. 64). Пригадайте, які органи належать до цієї системи та які функції вони виконують (§ 3).

Найдрібнішими судинами лімфатичної системи є лімфатичні капіляри — тонкостінні трубочки, що починаються в міжклітинному просторі, з’єднуються між собою й утворюють розгалужену сітку. Вони в організмі містяться всюди, за винятком головного та спинного мозку, хрящів, кришталика ока та деяких інших органів. Стінки лімфатичних капілярів, як і кровоносних, утворені одним шаром ен-дотеліальних клітин.

Але лімфатичні капіляри за діаметром більші, ніж кровоносні, тому великі молекули (білкові, жирові), антигени тощо, які не можуть проникнути в кровоносні капіляри, легко надходять у лімфатичне русло.

Із сіток лімфатичних капілярів утворюються внутрішньоорганні відвідні лімфатичні судини, які, зливаючись і поступово збільшуючись у діаметрі, утворюють спочатку лімфатичні стовбури, а відтак і дві лімфатичні протоки (іл. 64 а, б). За структурою лімфатичні судини нагадують вени — складаються з внутрішньої, середньої та зовнішньої оболонок; мають клапани, які перешкоджають зворотному рухові лімфи. У місцях розміщення клапанів утворюються звуження, завдяки чому судини мають характерну форму (іл. 64 г).

Лімфообіг. У лімфатичних капілярах утворюється лімфа. Прига дайте ії склад та функції. По відвідних лімфатичних судинах лімфа те че в одному напрямку — від органа до лімфатичних вузлів — утворії округлої форми діаметру 0,5-25 мм (іл. 64 а, в).

В організмі людини нараховують понад 300 лімфатичних вузлів. Вони розміщуються по ходу лімфатичних судин у певних ділянках тіла групами (підколінні, пахові, бронхо-легеневі, підщелепні, шийні тощо). Протікаючи через лімфатичні вузли, лімфа збагачується лімфоцитами. Пригадайте, що це за клітини і яку функцію вони виконують. Лімфатичні вузли є біологічними фільтрами, які затримують та знешкоджують генетично чужорідні організми й речовини, що надходять із зовнішнього середовища або утворюються в самому організмі.

У лімфатичних вузлах відбувається зливання потоків лімфи від окремих органів певної ділянки тіла. З лімфатичних вузлів лімфа надходить у лімфатичні стовбури, а далі — у дві лімфатичні протоки, які біля ключиць впадають у вени кровоносної системи. Таїсим шляхом лімфа рухається по лімфатичних судинах і надходить у кровоносне русло.

У переміщенні лімфи важливу роль відіграють ритмічні скорочення стінок певних лімфатичних судин. У лімфатичних капілярах та відвідних лімфатичних судинах скелетних м’язів потік лімфи забезпечується скороченням цих м’язів.

Кровоносні судини. Артерії. Вени. Капіляри. Велике коло кровообігу. Мале коло кровообігу. Лімфатичні судини. Лімфатичні вузли. Лімфообіг

1. Чим представлена серцево-судинна система людини? 2. Які особливості будови кровоносних судин зумовлені їхніми функціями? 3. За іл. 63 поясніть, як кров рухається по великому та малому колах кровообігу. 4. Під час скорочення якої частини серця кров спрямовується в аорту? 5. Якими судинами кров надходить до органів? 6. Що відбувається в капілярах великого кола кровообігу? 7. В яку частину серця кров надходить венами великого кола кровообігу? 8. Яка кров міститься в легеневій артерії, а яка — в легеневій вені? 9. Що відбувається з кров’ю в легеневих капілярах малого кола кровообігу? 10. Які функції виконує лімфатична система? 11. Поясніть особливості будови та функцій лімфатичних судин. 12. Що таке лімфа? Схарактеризуйте рух лімфи в організмі людини.

13. Які ознаки подібності та відмінності у будові артерій, вен і капілярів? 14. Які ознаки подібності та відмінності в будові кровоносних та лімфатичних судин? 15. У чому полягає взаємозв’язок кровоносної та лімфатичної систем?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Міщук

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 5-07-2016, 14:27, Переглядів: 5274