Народна Освіта » Біологія » Урок 20. Система кровообігу. Кровоносні судини

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 20. Система кровообігу. Кровоносні судини

Кожен з нас чув або бачив у рекламних роликах інформацію про те, що кровоносна система людини зазнає проблем у випадку, якщо підвищується тиск. Що це таке? Які причини змушують тиск крові підвищуватися або знижуватися? Виявляється, щоб зрозуміти це, потрібно знати особливості будови та регуляції функцій судин. Спробуймо розібратися з цим.

Ключові слова: артерії, вени, артеріоли, венули, капіляри, аорта, тиск крові.

Артерії несуть кров від серця, вени — до серця. Капіляри зв’язують найдрібніші артерії (артеріоли) з найдрібні-ши.ми венами (вопулами), утворюючи русло, у якому відбувається обмін між кров’ю і тканинною рідиною. Артерії і вени побудовані з одних і тих же елементів, але їх співвідношення у цих судинах є різним.

Стінка артерії складається з 3-х оболонок: внутрішньої, середньої і зовнішньої (мал. 46. а). Внутрішня оболонка побудована з ендотелію, що вкриває просвіт судини. Під ним знаходиться шар, що складається із тонких еластичних і колагенових волокон сполучної тканини.

Середня оболонка артерії складається із спірально розташованих м’язових клітин гладенької м’язової тканини, між якими знаходиться невелика кількість колагенових і еластичних волокон. М’язовий шар є найтовщим. Товстий м’язовий шар не дає судині розірватися.

Зовнішня оболонка складається із сполучної тканини, яка містить колагенові волокна. В ній проходять кровоносні судини і нерви. Еластичні волокна надають судинам пружності. Колагенові — здійснюють опір під час розтягнення. Еластичність артерій забезпечує їх здатність витримувати високий тиск, з яким кров викидається з лівого шлуночка.

Будова вен. Вени утворені такими ж шарами, що і артерії. Внутрішній шар представлений клітинами ендотелію (лдл. 46. б).

Середній шар складається з м’язових клітин. Але на відміну від артерій, цей шар є менш розвиненим, еластичних волокон — мато. На внутрішній оболонці більшості середніх та деяких великих вен є кишенькові клапани. Під час руху крові до серця вони притискаються до стінки судини, а розправляючись, перешкоджають поверненню крові назад. Клапани відсутні у верхній порожнистій, внутрішніх клубових венах, венах серця, легень тощо. Загальна кількість вен — більша, ніж артерій.

Капіляри. Це найтонші структури, що зв’язують дрібні артерії і вени між собою. Стінки капілярів складаються з одного шару плоского ендотелію (мал. 46, в). Завдяки цьому крізь стінки капілярів відбувається обмін речовин між кров’ю і тканинами.

Рух крові по судинах, кров’яний тиск у ннх. Рух крові у судинах здійснюється завдяки роботі серця, рухами грудної клітки та роботі м’язів, які стискують вени з клапанами.

У судини серце викидає кров окремими порціями під час систоли, але у судинах кров рухається Неперервним потоком. Під час систоли судини розтягуються. Під час діастоли стінки судин скорочуються і тиснуть на кров проштовхуючи її дачі, забезпечуючи рівномірний рух крові по судинах.

Ритмічна робота серця створює і підгримує різницю тиску в судинах. Саме різниця тиску в різних частинах кровоносної

 

Загальні дані про кровоносні судини

Таблиця 4

Судини

Діаметр (мм)

Швидкість руху крові (см/сек)

Тиск

(мм рт.ст.)

Артерії:

1) аорта

20

50-60

125-50

2) артерії

10-5

50-20

80-20

3) артеріоли

0.5

20-1

50-20

Вени

10-30

10-20

(-5Н+5)

Капіляри

0,5-0,01

0,05-0,1

32-15

системи е основною причиною руху крові. Під час систоли серця тиск у артеріальному руслі підвищується, а під час діастоли тиск знижується. У плечовій артерії систолічний тиск складає близько 120 мм рт. ст., діастолічннй — близько 90 мм рт.ст. Систолічний (максимальний) тиск відображає стан міокарду лівого шлуночка серця. Діастолічний (мінімальний) тиск характеризує рівень тонусу артеріальних стінок. Упродовж доби спостерігаються коливання величини артеріального тиску: вдень він є вищим, ніж уночі.

Переріз аорти с найбільшим серед артерій і вен. Але він е найменшим у сумарному перерізі всіх артерій і вен. Тому саме в артерії тиск і швидкість крові с найвищими. З віддаленням від серця швидкість у судинах зменшується і у капілярах вона складає 0,3 мм/с. Це дозволяє здійснити обмін речовин та газів між кров’ю і тканинною рідиною. У венах швидкість зростає (у порівнянні з капілярами) і складає в середньому 0,2 м/с.

Олександр Македонський більше 2000 років тому відбирав для найважливіших і вирішальних битв тільки тих воїнів, які в час небезпеки червоніли. Виявляється, що у таких людей кров приливає не тільки до обличчя, а й до серця, м’язів, мозку. Тому в критичних ситуаціях вони швидше знаходять рішення, діють рішучіше. Тому не потрібно соромитися рум’янцю на щічках.

Перерозподіл крові між різними органами підтримується регуляторними механізмами. У кров’яному руслі с багато чутливих зон, які чітко реагують на зміни тиску та об’єму крові. Свою інформацію зони надсилають до регуляторних центрів, звідки до відповідних органів іде «команда» про зміну діяльності серця, судин чи інших систем. Наприклад при зниженні тиску в ній чи у сонній артерії рефлекторно зростає частота скорочення серця і тиск зростає. При підвищенні тиску у порожнистих венах, навпаки, частота скорочень серця знижується. Такі рефлекси забезпечують саморегуляцію роботи кровоносної системи.

Не всі судини є однаково чутливими до гуморальних чинників, тому і реакції можуть бути різними. Наприклад, адреналін звужує судини шкіри і черевної порожнини, а судини мозку і серця він розширює. Вазопресин звужує капіляри, тоді як гістамін розширює їх. Ацетилхолін діє на дрібні артерії.

1. Визначте функції судин.

2. У чому полягає взаємозв’язок будови і функцій артерій?

3. У чому полягає взаємозв’язок будови і функцій вен?

4. У чому полягає взаємозв’язок будови і функцій капілярів?

5. Які процеси забезпечують рух крові в одному напрямку?

ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ З

Вимірювання частоти серцевих скорочень.

Мета дослідження: визначати фізіологічний стан організму залежно ві, частоти серцевих скорочень, визначати точки на поверхні тіла, придатні для ви значення частоти серцевих скорочень.

Матеріали та обладнання: секутщомір або годинник з секундною стріл кою, або мобільний телефон (планшет) з відповідною функцією

Хід дослідження

1. Запишіть у зошиті, призначеному для лабораторних досліджень, дату вико нання, вкажіть обладнання, яким користуєтесь при цьому.

2. Визначте зручні для реєстрації частоти серцевих скорочень ділянки шкіри н шиї та кистях рук.

3. Розділіться на пари, реєструйте частоту скорочень один одному за наступ ним алгоритмом: у стані спокою, одразу після 20 присідань, за 10 хвилин піс ля присідань.

4. Результати запишіть у таблицю:

Місце

реєстрації

У стані спокою

Після 20-ти присідань

За 10 хвилин після присідань

Шия

     

Кисть руки

     

У висновку за результатами вимірювань поясніть зміни частоти скорочень серця.

ЦЕ ЦІКАВО ЗНАТИ!

• Великі артерії здатні витримувати тиск у 20 атмосфер.

• Капіляр є у 50 разів тоншим за людську волосину.

• Площа поперечного перерізу всіх капілярів становить 50 м*, що в 25 разів більше за площу поверхні тіла.

• У тілі людини 100-160 тисяч капілярів, довжина яких складає близько 100 000 км. Це вдвічі більше за довжину екватора.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-06-2016, 09:16, Переглядів: 2035