Народна Освіта » Біологія » Урок 8. Загальні уявлення про травлення. Значення процесів травлення в організмі людини

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 8. Загальні уявлення про травлення. Значення процесів травлення в організмі людини

Перш ніж вжити у їжу харчовий продукт, ми його аналізуємо за кількома параметрами. Уявіть собі полуницю. Спочатку ми оглядаємо плід, оцінюючи його форму та забарвлення. Також оцінюємо, наскільки він стиглий та чи незабруднений. Одночасно ми відчуваємо запах плоду. Пальці, якими ми тримаємо плід, відчувають ступінь твердості плоду. Беручи плід губами, ми відчуваємо його температуру і також ступінь твердості. Отже, перш ніж вжити полуницю, наш організм виконує справжню дослідницьку роботу, мозок робить висновки та зрештою дає команду жувальним м'язам відкусити шматок плоду. Хочете дізнатися, що далі?

Ключові слова: травлення, їжа, ферменти, білки, жири, вуглеводи, амінокислоти, глікоген.

Перш ніж розібратися з тим, що таке травлення, давайте з’ясуємо, що таке їжа. Для чого вона людині? Що відбувається з харчовими продуктами у людському організмі?

У якості будівельного матеріалу в процесах росту і розвитку та під час побудови нових клітин замість тих, що загинули, організм використовує білки, жири і вуглеводи. Ці складні речовини організм отримує з їжею. Вони ж є і джерелом енергії, що покриває витрати організму. Вітаміни, мінеральні солі та вода, що надходять з їжею, необхідні для створення умов протікання в організмі різноманітних хімічних реакцій, у яких вони самі приймають безпосередню участь. Ці речовини засвоюються організмом у позміненому вигляді. А от, що стосується білків, жирів і вуглеводів, що надходять з їжею, то вони не можуть бути засвоєними відразу. Передусім тому, що молекули цих речовин дуже

великі й не можуть пройти крізь стінки травного каналу, а тим більше потрапити в клітину. Крім того, для організму вони е чужорідними речовинами, і тому на них починають діяти захисні механізми.

Для того щоб харчові речовини досягли до всіх клітин тіла, вони повинні передусім потрапити в кров. Разом з нею вони можуть бути доведені до клітин тіла. Для цього вони повинні спочатку пройти крізь стінки кровоносних судин в кров, а потім вийти з кровоносних судин крізь їх стінки в міжклітинні рідини. Все це може відбутися лише в тому разі, якщо харчові речовини будуть переведені у розчинний стан. У цьому сталі речовини досягнуть великого ступеня подрібнення. Це сприяє проникненню їхніх частинок крізь стінки капілярів. В основі процесів травлення лежать ферментативні процеси. Сутність цих процесів полягає у розщепленні складних сполук — білків, жирів, вуглеводів на окремі невеликі молекули (амінокислоти, гліцерин, жирні кислоти, прості цукри). Цю функцію виконують ферменти — спеціальні білкові молекули. Наступний етап травлення — переробки поживних речовин їжі.

Травлення — це процес фізичної та хімічної переробки їжі поживних речовин і перетворення їх на більш прості, розчинні у воді сполуки, що можуть всмоктуватися, переноситися кров’ю, засвоюватися клітинами.

У простих організмів травлення відбувається в клітині. У нас травлення є позаклітинним. Це складний процес, що пов’язаний зі здатністю деяких клітин організму виробляти і виділяти речовини, здатні розщеплювати білки, жири та вуглеводи. Таке травлення відбувається у травному каналі. Хімічна обробка їжі відбувається під дією травних соків, що виробляються травними залозами.

Травлення відбувається в органах, що утворюють єдину травну систему. Сюди належать ротова порожнина, шлунок, кишечник при безпосередній участі їх залоз, а також печінка і підшлункова залоза (мал. 20).

Отримані разом з їжею білки в нашому організмі спершу розщеплюються на окремі амінокислоти. Це відбувається за допомогою спеціальних ферментів, що діють у шлунково-кишковому тракті. Потім амінокислоти всмоктуються у кров і розносяться по всьому організму, дістаючись кожної живої клітини. У клітинах амінокислоти беруть участь у біосинтезі білків як «будівельний матеріал«. Слід зазначити, що білкові

молекули — не вічні, вони втрачають свої функціональні властивості і руйнуються. Отже, організм повинен їх відновлювати. Руйнуються і окремі амінокислоти. Кінцевим продуктом розпаду амінокислот є аміак. Це отруйна для організму речовина, яка у печінці перетворюється на сечовину. Вона виводиться з організму передусім разом з сечею.

Деяка кількість сечовини виводиться з потом. Також амінокислоти можуть використовуватись як джерело енергії та шляхом складних біохімічних процесів перетворюватись на жири і вуглеводи.

Важливо, щоб організм постійно отримував білки разом з їжею, тому що у нашому організмі немає білкового депо. Тривале білкове голодування призводить до того, що організм починає «спалювати» власні білки, і у екстремальних випадках, зрештою, настає дистрофія. За нормами харчування на 1 кг маси дорослої людини у середньому необхідно 1,5 г білків на добу. Якщо в організм надходить забагато білків, тоді зайві амінокислоти перетворюються на ліпіди та вуглеводи.

Вуглеводи у нашому організмі використовуються значною мірою для отримання енергії. На відміну від білків, у нас завжди є запас вуглеводів. Вуглеводне депо у нас знаходиться переважно у печінці, хоча деяка частка запасів знаходиться в скелетних м’язах. Якщо і виникає надлишок вуглеводів, то він перетворюється на глікоген і зберігається до того моменту, коли організм потребуватиме додаткових енергетичних витрат. Наприклад, тривале фізичне навантаження, заняття спортом. У цьому випадку відбувається перетворення глікогену на глюкозу і покривається дефіцит енергії. Процеси перетворення глюкози на глікоген і навпаки суворо контролюються спеціальними гормонами, про що ми дізнаємося на відповідних уроках.

Жири входять до складу ліпідів. Вони потрапляють у наш організм як з тваринною їжею (сало), так і з рослинною (олія). У травній системі молекули жирів розщеплюються на жирні кислоти і гліцерин. Всмоктані у кишечнику ці складові частини жирів використовуються для синтезу власних жирів.

Процеси травлення та всмоктування поживних речовин в шлунково-кишковому тракті забезпечує надходження їх до клітин. У клітинах відбувається обмін речовин, який є основою усіх процесів життєдіяльності організму людини.

Травлення відбувається при проходженні харчових мас травною системою. Вона ж складається з таких органів: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий та товстий кишечник. У прямій кишці формуються калові маси. Допомагають процесам травлення залози: три пари слинних, печінка та підшлункова.

Екологічні вимоги щодо продуктів харчуваїшя. Рослини й тварини, які людина використовує як продукти харчування, є певними ланками в ланцюгах живлення в екосистемах чи системах створених людиною (агроценозах). Звичайно, вони акумулюють в собі ті чи інші природні компоненти, в тому числі хімічні речовини та радіонукліди, а також можуть бути вражені паразитами. Ось чому необхідно ретельно контролювати якість рослинної та тваринної продукції, яку використовує людина для споживання.

1.    У чому полягає біологічне значення травлення?

2.    Охарактеризуйте значення продуктів харчування.

3.    Назвіть органи травної системи.

• Калорійність жирів перевищує калорійність вуглеводів більше ніж у два рази. Чому ж тоді спортсменам перед змаганнями дають цукор, а не жирну їжу?

• Чому на хімічних підприємствах зі шкідливими умовами праці робітники обов'язково отримують молоко «через шкідливість»?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 12-06-2016, 12:37, Переглядів: 1781