Взаємозалежність будови та функцій органів травлення
1. Визначення: що таке травна система.
2. Будова та функції ротової порожнини, стравоходу, шлунка, кишечнику, печінки, підшлункової залози.
3. Фізіологія травлення.
4. Висновок.
Травна система — сукупність органів, що забезпечують переробку й засвоєння поживних речовин організмом тварин і людини.
Орган |
Будова |
Функції |
Ротова порожнина |
Губи,зуби, язик,слинні залози |
Початковий етап травлення, механічна і хімічна обробка їжі, ковтання |
Стравохід |
Трубка 20—ЗО см |
Транспорт їжі |
Шлунок |
Видовжений мішок з трьох шарів, є залози, які виділяють пепсин і соляну кислоту |
Подальша обробка їжі, її нагромадження, розщеплювання білків, молочного жиру |
Тонка кишка |
В дванадцятипалу кишку відкриваються протоки підшлункової залози і печінки; лужна реакція соку з ферментами. Трубка довжиною 5—7 м, з трьох шарів |
Відбувається розщеплення всіх поживних речовин: білків — на амінокислоти, вуглеводів — на глюкозу, жирів -— на гліцерин і жирні кислоти; всмоктування їх у кров і лімфу |
Товста кишка |
Трубка більшого діаметра, коротша 1—2 м |
Всмоктування води, бродіння |
Печінка |
Клітини печінки безперервно виробляють жовч, яка збирається в жовчному міхурі |
Активація травних ферментів, емульгація жирів, знищення мікроорганізмів, знешкодження токсичних речовин, синтез білків крові |
Підшлункова залоза |
Розташовується між селезінкою і дванадцятипалою кишкою; виконує два види секреції — зовнішня і внутрішня |
Підшлунковий сік надходить у дванадцятипалу кишку, містить травні ферменти. Синтез інсуліну для перетворення глюкози на глікоген |
Автор: admin от 9-03-2013, 13:04, Переглядів: 9115