Народна Освіта » Хімія » Відповіді до підручника Хімія 8 клас Бутенко

НАРОДНА ОСВІТА

Відповіді до підручника Хімія 8 клас Бутенко

 

Відповіді на розрахункові задачі

 

Відповіді на тестові завдання

 

до розділу 1

 

1

Атоми одного й того самого елемента з різними атомними масами, але з однаковим зарядом ядра називають ізотопами. Так, елемент Карбон існує в природі у вигляді двох ізотопів: один з них має відносну атомну масу 12, а другий — 13, але заряд ядра в них однаковий і дорівнює +6. (Докладніше про ізотопи див. § 18.)

2

8. У якому з оксидів лужних металічних елементів масова частка Оксигеиу найбільша? Відносні атомні маси лужних металічних елементів наведено в періодичній системі хімічних елементів Д. І. Менделєєва. Спробуйте дати відповідь, не виконуючи обчислення.

3

Амфотерними називають оксиди, які взаємодіють з кислотами як основні, а з основами — як кислотні.

4

Докладніше про відносну електронегативність див. § 31.

5

Слово «моль» скорочено не записують, як назви інших одиниць виміру (наприклад, грам — г). У поєднанні із числівником, позначеним цифрою, а не словом, слово «моль» не відмінюється: 1 моль, 2 моль, 0,5 моль і т. ін., але два молі, півмоля, п’ять молів тощо.

6

розчинами хлоридної та сульфатної кислот енергійніше за інші метали реагує магній, а пайповільніше — залізо.

У пробірках із міддю ніяких помітних змін не відбувається: мідь не реагує ані з розведеною сульфатною, ані з хлоридною кислотами.

Отже, із результатів досліду випливає, що деякі метали витискують із кислот газуватий водень H2, при цьому утворюється сіль. Щоб довести утворення солі, слід підігріти на плоскому склі краплю отриманого в ході реакції розчину. Вода випаровується, на склі залишаються кристалики солі.

У чому ж полягає така хімічна поведінка металів відносно до кислот?

Відповідь на це запитання ви дізнаєтесь, коли ознайомитеся з витискувальпим рядом металів (див. § 54). А зараз можна стверджувати лише те, що метали під час взаємодії з кислотами, зокрема HCl і розведеною H2SO1, виявляють різну активність, відповідно до зменшення якої їх можна розташувати у такий ряд:

Mg Zn Fe Cu

 

Перейти до підручника ви можете натиснувши тут

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 19-10-2016, 20:57, Переглядів: 20430