Народна Освіта » Основи здоров'я » § 19. Ризики раннього статевого життя

НАРОДНА ОСВІТА

§ 19. Ризики раннього статевого життя

Підлітки, які рапо починають статеве життя, не завжди усвідомлюють можливі наслідки своїх дій, а тим більше відповідальність за них.

Чи можна займатися сексом в 15 років?

Чи є щось позитивне в ранньому початку статевого життя дія підлітка? Так, па короткий час у хлопця чи дівчини може підвищитися самооцінка, зміцнитися авторитет у середовищі однолітків, де вітають ранні статеві стосунки. Крім того, таким чином може реалізуватися потреба у визнанні й любові. Проте негативних наслідків для фізичного та психологічного здоров’я від раннього статевого життя може бути значно більше, ніж позитиву.

Психологічні наслідки ранніх статевих стосунків

Секс до 18 років — це величезний стрес для психіки і нервової системи.

Для боротьби зі стресом підлітки можуть почати вживати алкоголь і наркотики. І як наслідок, страждати від депресій, неврозів, афектів, що можуть призвести навіть до суїциду.

Тож молоді люди, які рано розпочали статеве життя, часто надалі мають особистісні конфлікти і проблеми, їм важко побудувати гармонійні стосунки, щасливу сім'ю.

Для дівчат одним із ризиків ранніх статевих стосунків є небажана вагітність. Це може стати психологічною проблемою не тільки дівчини, а й усієї її родини.

Інфекції, що передаються статевим шляхом

Особа, що розпочала раннє статеве життя, ризикує не тільки отримати психологічні проблеми, а й захворіти на інфекції, що передаються статевим шляхом. Такі інфекції належать до найпоширеніших захворювань, особливо серед молоді віком від 14 до 24 років. Основними причинами їх виникнення є ранні статеві стосунки, часта зміна партперів, випадкові статеві контакти, вживання алкоголю, наркотиків. Інфекції, що передаються статевим шляхом, складно лікувати, а деякі з них практично невиліковні. Більшість захворювань, що передаються статевим шляхом, призводить до хронічних захворювань статевої сфери.

Пригадайте, що таке ВІЛ і СНІД. Яка різниця між ВІЛ-позитивною людиною та хворою на СНІД?

До ШСШ також відносять ВІЛ та СНІД. ВІЛ-позитивні та хворі на СНІД люди страждають від втрати здатності организму захищатися від будь-яких хвороб. Навіть від найпростішої іш|іекції в них можуть розвинутися ускладнення. У ВІЛ-позитивпих батьків можуть народжуватись пеінфіковані діти, але тільки за умов ретельного догляду та відповідної терапії під час вагітності та в перші роки життя дитини. Усі ці заходи досить дорогі і в нашій країні ще недостатньо поширені таку допомогу надає невелика кількість медичних центрів.

В Україні останніми роками захворюваність на ІПСШ зросла в десятки разів. Так, захворюваність на сифіліс — у 39 разів. Крім того, сифіліс «молодшає*, у цілому половина всіх хворих молодь віком 20—29 років. Щорічно фіксують 70--90 випадків побутового сифілісу, коли захворювання передається, наприклад, від батьків дітям. Відомо, що на одного хворого па сифіліс припадає в середньому 10 хворих па гонорею і 20 на хламідіоз.

(Із журналу «Актуальна інфєктологія», 2015 р.)

Згідно з сучасною міжнародною класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), нараховують близько ЗО інфекцій, що передаються статевим шляхом, серед них:

• вірусні — генітальний герпес, СНІД, ВІЛ-інфекція та ін.;

• бактеріальні — сифіліс, гонорея та ін.;

• грибкові — кандідоз статевих органів та ін.

Шляхи інфікування ВІД, ІПСШ та їх профілактика

Кожному важливо усвідомлювати, що зараження ВІЛ та іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом, відбувається в певних ситуаціях, за певної поведінки. Що раніше особа починає статеві стосунки, що частіше змінює партнерів — то більший ризик зараження. Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що убезпечитись від ВІЛ та ІПСШ можна, якщо:

• повністю відмовитись від випадкових статевих стосунків;

• мати стосунки з одним здоровим партнером, основані на взаємодовірі.

Щоб убезпечити себе від інфекцій, під час статевих стосунків варто використовувати презерватив.

Інфікуватися ВІЛ може кожен, незалежно від статі, віку, сексуальної орієнтації, матеріального достатку або належності до певної соціальної групи. Зовні людина — носій ВІЛ може не виглядати хворою. Достовірно дізнатись про наявність ВІЛ в організмі можна лише за аналізом крові. В Україні тестування на ВІЛ проводять у спеціалізованих кабінетах, їх адреси можна дізнатися в районних поліклініках або знайти в Інтерпеті.

Із самої назви «інфекції, що передаються статевим шляхом», — випливає, що вони передаються від хворої людини до здорової переважно під час статевого контакту'. Проте можуть бути й інші шляхи інфікування. Наприклад, ВІЛ може передатися через нестє-рильний медичний інструмент, у разі відкритого контакту з кров’ю хворого, від хворої матері до дитини під час вагітності.

1. Проаналізуйте шляхи інфікування ІПСШ та запропонуйте можливі заходи профілактики.

2. Пригадайте заходи профілактики інфікування ВІЛ.

Найдієвішою профілактикою інфікування ВІЛ та ІПСШ мають бути власна безпечна поведінка, дотримання правил особистої гігієни та здоровий спосіб життя.

Тестування на ВІЛ, ІПСШ конфіденційне й анонімне. Конфіденційність результатів тестування гарантується українським законодавством.

Раннє статеве життя та вагітність

У попередніх параграфах йшлося про те, що різпі ((юрми зрілості людини настають неодночасно, із різницею в кілька років.

Поміркуйте та поясніть, як різниця у масі настання форм зрілості впливає на поведінку підлітка.

Переживання закоханості в підлітковому віці зазвичай досить поверхневе. Як наслідок, у декого може сформуватися легковажне ставлення до осіб протилежної статі. Такі люди в майбутньому часто не спроможні будувати повноцінну родину.

І хлопці, і дівчата в юному віці переживають переривання статевих стосунків емоційно й болісно, можуть зазнати психічної травми через це. Важливим є і той факт, що імунна система молодих дівчат досить слабка, вона остаточно формується лише у 19-20 років. Розпочавши раннє статеве життя, дівчина позбавляється захисних бар’єрів, і статеві органи легко інфікуються. Наслідки можуть бути різними: хронічні інфекції, ВІЛ, небажана вагітність, вагітність з ускладненнями, безпліддя.

Як ви гадаєте, чи готова 15-річна дівчина виносити здорову дитину без шкоди своєму організму?

Вагітність називають ранньою, або підлітковою, коли вона настає в дівчини у віці від 13 до 18 років.

Дівчина, дізнавшись про вагітність, перш за все повинна повідомити своїх батьків. Звичайно, вони не залишать її без допомоги та поради. Необхідно також повідомити батька дитини та, можливо, його батьків. Дитина спільна, тож і відповідальність потрібно розділити. Незважаючи па рівність у правах, більша відповідальність у цій ситуації лягає на дівчину. Тож рішення народжувати чи перервати вагітність має прийняти вона. Слід пам'ятати, що переривання першої вагітності дуже небезпечне. Це може призвести до захворювань і навіть до безпліддя. Дві третини дівчат, які перервали першу вагітність до 18 років, стають безплідними.

Якщо дівчина вирішує народити дитину, вона має зважити всі труднощі, що па неї чекають: необхідність матеріальної підтримки, час на догляд за немовлям, створення відповідних умов для виховання дитини. Батьки дівчини можуть підтримати її в цьому рішенні. Проте можливо, що її чекає самотнє материнство.

Для жінок, які самостійно виховують дитину, державою передбачені певні пільги, існують соціальні програми допомоги.

Найкраще, якщо неповнолітні батьки одружаться і бабусі та дідусі допомагатимуть виховувати дитину. Однак, на превеликий жаль, буває й так, що дівчина вирішує віддати дитину па всиновлення. Дитину передають у будинок маляти, де вона зростає, позбавлена материнської любові. Будь-яке рішення залишити дитину чи ні — змінить життя дівчини.

І хлопці, і дівчата не повинні легковажно ставитися до інтимних стосунків, аби пе наробити помилок, які вплинуть на подальше життя.

Ключові Ідеї параграфа

Попрацюйте окремо в групах хлопців та дівчат. Складіть списки небезпек раннього статевого життя та зазначте, як їх уникнути.

1. Чим небезпечне раннє статеве життя? Які його наслідки?

2. Назвіть шляхи інфікування ВІЯ та ІПСШ.

3. Наведіть приклади бактеріальних та вірусних ІПСШ.

4. Які методи профілактики інфікування ВІЯ та ІПСШ?

5. Як ви особисто повинні поводитись, щоб уникнути зараження ВІЯ та ІПСШ?

6. Поясніть фізіологічні та соціально-психологічні наслідки ранніх статевих стосунків та штучного переривання вагітності.

7. Прочитайте початок історії про двох однокласників.

Хлопець і дівчина покохали одне одного. Дівчина завагітніла. Вона довго приховувала свій стан від усіх, та її мама помітила ознаки вагітності. Розмова дівчини з мамою була емоційною, бо мама вважала, що...

Продовжте історію. Який розвиток ситуації можливий? Хто має нести відповідальність за цю ситуацію? Хто має прийняти рішення? Який найкращий вихід із цієї ситуації?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:50, Переглядів: 7472