Народна Освіта » Основи здоров'я » Небезпека інфікування ВІЛ, інфекціями, що передаються статевим шляхом

НАРОДНА ОСВІТА

Небезпека інфікування ВІЛ, інфекціями, що передаються статевим шляхом

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Перші випадки віЛ-інфікування серед громадян україни були зафіксовані в 1987 р., потім захворювання стало швидко поширюватися. Як ви вважаєте, які фактори сприяли такому поширенню?

Небезпека інфікування ВІЛ

 

СНІД (синдром набутого імунодефіциту) — це смертельне захворювання, що спричиняється вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Цей вірус поступово руйнує імунну систему організму, призводячи до хвороб.

Загальна кількість інфікованих в Україні, за оцінками вчених, у 2014 р. сягнула 470-820 тис. осіб. Учені відзначають тісний зв’язок поширення ВІЛ в Україні з порушенням моральних правил поведінки, зокрема й молоддю. Відсутність моральності, низький рівень культури, невміння захищати свої власні інтереси й своє власне здоров’я — усі ці чинники сприяють поширенню СНІДу в молодіжному середовищі.

Джерелом ВІЛ-інфекції є заражена людина, яка перебуває в будь-якій стадії хвороби. ВІЛ-інфекція належить до тривалих захворювань. Від моменту зараження до моменту смерті може минути від 2-3 до 10-15 років. І весь цей час людина може навіть не здогадуватися про те, що вона хвора. Але ВІЛ міститься у крові людини, спермі, багатьох біологічних рідинах її організму, грудному молоці інфікованих матерів. ВІЛ розмножується в клітинах крові, тому багато шляхів його передачі пов’язані з контактами крові хворої людини із кров’ю здорової.

Передача вірусу імунодефіциту відбувається при всіх видах статевого контакту здорової людини з інфікованою. Це один з найпоширеніших шляхів передачі ВІЛ.

Ще один шлях передачі вірусу — це передача ВІЛ від матері до дитини під час вагітності, пологів або годування грудним молоком. ВІЛ-інфікована жінка може народити як здорову, так і ВІЛ-інфіковану дитину. Імовірність того, що дитина буде інфікованою, становить близько 30 %. ВІЛ передається також при контактах «кров до крові», у разі наявності травмованих ділянок шкіри. Отже:

 

Вірус імунодефіциту людини не передається побутовим шляхом, через предмети гігієни, неможлива передача ВІЛ при рукостисканнях та поцілунках.

 

Вірус швидко гине в навколишньому середовищі.

Комарі не переносять ВІЛ, тому що вірус не може жити в організмі комара. Вірус не передається також через піт або сльози, під час кашлю й чхання, спільних занять спортом, перебування в одному приміщенні, у громадському транспорті.

ВІЛ — це найбільш вивчений вірус в історії людства, і будь-яка людина може використовувати знання про нього, щоб захистити себе. Оскільки ВІЛ-інфекція невиліковна, головним знаряддям у боротьбі з поширенням інфекції є профілактика — запобігання новим зараженням.

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Тестування на ВІЛ добровільне й безкоштовне. інформація про результати обстеження конфіденційна. У кожній області є центри боротьби зі СНІДом. У районних лікарнях приймають аналіз крові на ВІЛ-інфекцію з подальшим відправленням забраної крові для лабораторної діагностики в обласні центри. Чому робиться саме так? Чи відповідає це законодавству України?

З Українським законодавством щодо захисту хворих на ВІЛ /СНІД можна ознайомитися на сайті.

Небезпека зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ)

Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), або венеричні захворювання, трапляються тільки в людини. Причиною цих хвороб можуть бути різні мікроорганізми — бактерії, віруси, паразити, найпростіші, грибки. Ці інфекції передаються під час статевих контактів і найчастіше вражають сечостатеві органи. Можливе також зараження через кров, як у випадку із сифілісом. Побутове зараження можливе тільки під час дуже близького контакту.

ІПСШ дуже заразні. До більшості із цих хвороб не виробляється імунітет, тому ІПСШ можна хворіти багато разів. До найпоширеніших

інфекцій, що передаються статевим шляхом, належать гонорея, сифіліс, герпес, кандидоз, бородавки, кондиломи, папіломи, лобкові воші.

До способів захисту від ІПСШ належать моральна поведінка, відсутність безладних статевих зв’язків, використання презерватива. Окрім того, дівчатам необхідно регулярно проходити огляд у гінеколога, а хлопчикам — у андролога.

Опорні точки. Одне з найбільш небезпечних, невиліковних інфекційних захворювань спричиняється віЛ. Шляхи передачі віЛ добре вивчені, розроблені заходи профілактики цієї хвороби. здоровий спосіб життя істотно знижує ризик зараження БіЛ та іПсШ. іПсШ — це інфекції, що передаються статевим шляхом.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Що є символом боротьби зі СНіДом?

2. Що є причиною виникнення іПСШ?

II рівень

3. Що ви знаєте про поширення БіЛ-інфекції в Україні?

4. Чи передається БіЛ побутовим шляхом, через предмети гігієни?

III рівень

5. Які шляхи передачі БіЛ ви знаєте?

6. Які методи захисту від БіЛ ви знаєте?

IV рівень

7. Доведіть, що головним шляхом у боротьбі з поширенням інфекції є профілактика.

8. Яким чином можна дізнатися, що в організмі людини є БіЛ?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:46, Переглядів: 8844