Народна Освіта » Основи здоров'я » § 18. Наслідки ранніх статевих стосунків

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Наслідки ранніх статевих стосунків

Дізнаєтеся про причини і наслідки для здоров’я ранніх статевих стосунків і підліткової вагітності; навчитеся виявляти почуття симпатії без статевих стосунків

Пригадайте

Чому важливо вміти відмовлятися від небезпечних пропозицій?

Чому важливо поводитися впевнено?

Доросле життя — це вміння брати на себе відповідальність за власні рішення, за долю іншої людини. Але поки що ви не можете цього зробити. Ви на шляху до соціальної зрілості. Недостатньо бути фізично здоровим. Потрібна ще й зрілість розуму, а також економічна можливість забезпечити гідне життя собі й майбутнім дітям.

Часом підлітки вважають, що вони вже дорослі, тому можуть чинити, як захочуть. Але, попри удавану зрілість, їхній організм ще не готовий до народження дітей. Варто пам’ятати, що ранні статеві стосунки можуть призвести до негативних наслідків: психологічних травм, нерозуміння з боку оточуючих, зараження хворобами, що передаються статевим шляхом, чи небажаної вагітності. Ті, хто часто змінює партнерів, вступає в інтимні стосунки в стані алкогольного сп’яніння, ризикують власним здоров’ям. Крім того, зазвичай перші статеві контакти підлітків бувають випадковими. Найчастіше починають раннє статеве життя ті, хто не вміє відповідально приймати рішення. Або ж підлітки не знають про можливі негативні наслідки. Та варто пам’ятати, що ні вмовляння, ні тиск однолітків, ні прагнення нових відчуттів — це не причина для того, щоб зважитися на ранні інтимні стосунки. Дбайте про власне здоров’я повсякчас.

Причини ранніх статевих стосунків підлітків

Причина. Прагнення відчути себе дорослими.

Протидія. Щоб подорослішати, слід розвивати інтелектуальні здібності, уміти приймати зважені рішення, набувати навичок упевненої поведінки, адекватної самооцінки. Бути відповідальним.

Причина. Бажання не відрізнятися від інших.

Протидія. Не піддаватися тиску. Уміти спокійно, але переконливо відмовитися від небезпечної пропозиції. Розвивати навички критичного мислення. Приймати рішення самостійно і відповідально.

Причина. Не знають або не замислюються про можливі наслідки.

Протидія. Знайти інформацію в підручнику та інших джерелах, обговорити проблему з дорослою людиною. Пам’ятати, що кожен сам відповідає за власне здоров’я.

Причина. Вживання психоактивних речовин.

Протидія. Набувати корисних навичок. Ризикована поведінка не розв’язує проблем, а може спричинити нові, пов’язані зі здоров’ям.

Причина. Щоб довести своє кохання, зберегти стосунки, утримати кохану людину.

Протидія. Стосунки опираються на відданість, вірність, довіру, спільні інтереси та вподобання. Існують багато інших способів виявити почуття симпатії, закоханості, крім статевих стосунків. Наприклад, разом слухати музику, переглядати кінофільми, займатися танцями чи туризмом, гуляти на природі. Говорити одне одному гарні слова, писати листи і повідомлення. Радіти успіхам одне одного, допомагати долати труднощі. Робити одне одному маленькі сюрпризи.

Серед наслідків раннього статевого життя — рання вагітність. Неочіку-вана вагітність здебільшого призводить до стресу і закінчується абортом (штучним перериванням вагітності). Хірургічна операція часто спричиняє негативні наслідки для репродуктивного здоров’я. Через перший аборт жінка може стати безплідною.

Підлітки мають малий життєвий досвід, тому їм ще важко зробити правильний вибір щодо початку статевого життя. За будь-якої складної ситуації звертайтеся за порадою і по допомогу до досвідчених людей — батьків, близьких дорослих, психолога, учителя, лікаря. Зателефонуйте безкоштовно на Всеукраїнську лінію довіри для дітей і молоді за номером: 8-800-500-21-80.

Пам’ятайте, що здоров’я ваших майбутніх дітей залежить від вашої поведінки зараз.

Висновок

Ранні статеві стосунки підлітків небезпечні для їхнього здоров’я. Щоб уникнути небажаних наслідків, слід приймати зважені відповідальні рішення. Уміти виявляти почуття симпатії без статевих стосунків. Дбати про власне здоров’я повсякчас.

Завдання

1. Якими можуть бути наслідки ранніх статевих стосунків підлітків?

2.    Як ранні статеві стосунки впливають на психологічний стан підлітків?

3.    Назвіть наслідки ранніх статевих стосунків на репродуктивне здоров’я підлітків.

4. Як можна виявити почуття симпатії без статевих стосунків? Наведіть приклади.

5. Чому підліткам слід утримуватися від ранніх статевих стосунків? Відповідь обґрунтуйте.

6.    Поясніть, чому статеві стосунки пов’язані з відповідальністю перед іншою людиною.

Ситуаційні завдання

Розгляньте фотоілюстрації. Чи можна назвати виявом симпатії наведені ситуації? Чому?

Попрацюйте в парі або групі

Обговоріть причини, за яких підліткам слід утримуватися від ранніх статевих стосунків.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

1. Пригадайте життєві ситуації, приклади з літератури, коли закохані рано вступили в статеві стосунки. Проаналізуйте, як склалися подальші стосунки молодих людей. Якби вони звернулися до вас, що порадили б їм ви? Чому?

2. Поясніть, які життєві навички і риси характеру слід формувати підліткам, щоб убезпечити здоров’я. Скористайтеся схемою «Причини ранніх статевих стосунків підлітків» на с. 87.

3.    Як би ви висловили почуття симпатії до людини, яка вам подобається?

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 14:03, Переглядів: 21643