Народна Освіта » Основи здоров'я » § 18. Психоактивні речовини та репродуктивна система підлітків

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Психоактивні речовини та репродуктивна система підлітків

Репродуктивна система

Продовження роду — одна з найважливіших соціальних та фізіологічних функцій, що забезпечує збереження людини як виду. Цю функцію реалізовує репродуктивна система організму.

Відхилення від нормального розвитку репродуктивної системи в підлітковому віці може призвести до безпліддя у майбутньому. Репродуктивне здоров'я — це можливість зачати, виносити і народити здорову дитину. Дбати про репродуктивне здоров’я мають І ЧОЛОВІІСИ, і жінки.

Негативно впливають на репродуктивну систему людини:

• шкідливі звички;

•з інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ);

« вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), синдром набутого імунодефіциту (СНІД);

• раннє статеве життя;

• рання вагітність;

• переривання вагітності;

• несприятливе навколишнє середовище;

• неякісні харчові продукти;

• приймання анаболіків, стероїдів та харчових добавок для корекції маси тіла.

Які речовини називають психоактивними? Наведіть приклади.

Особливості дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на розвиток репродуктивної системи

підлітків

Куріння, вживання наркотиків та алкоголю небезпечні тим, що негативно впливають на нервову систему, яка керує усіма функціями організму. У підлітковому віці та ранній юності шкідливі звички призводять до неправильного розвитку всіх систем організму, зокрема й репродуктивної, яка саме активно формується. Такі зміни можуть бути незворотними.

Дорослі, що в підлітковому віці курили та вживали алкоголь, вважаючи це ознакою дорослості, з віком відчувають згасання сексуальної функції, хворіють на імпотенцію та безпліддя.

Коли курить вагітна жінка, її пенароджена дитина відчуває кисневий голод, який може спричинити розумову відсталість або тяжкі захворювання.

Прочитайте уривок зі статті, застосовуючи прийом ефективного читання.

У наш час смертельний випадок на мільйон чоловік виникає у результаті: авіакатастрофи — один раз на 50 років, від вживання алкоголю — раз на 4-5 днів, від автокатастрофи — раз на 2-3 дні, від куріння — кожні 2-3 години.

У підлітка, який починає курити, спочатку спрацьовує захисна реакція — тривалий сильний кашель через подразнення кашльових рецепторів тютюновим димом. Приблизно протягом року (для декого і швидше) ці рецептори гинуть, кашель зникає. Натомість виникають запальні процеси, які можуть призвести до раку легенів. Крім того, під впливом тютюнового диму звужуються судини у статевих залозах, погіршується транспорт кисню до статевих клітин, і цс негативно позначається на їх розвитку.

Тютюновий дим містить канцерогенні речовини. Вони порушують нормальний поділ клітин в організмі, утворюючи доброякісні або злоякісні пухлини. Кількість людей, що вмирають від раку, збільшується з року в рік. Загалом серед курців хворих на рак у 20 разів більше, ніж серед тих, хто не курить.

1. Як формується залежність від куріння? Протягом якого періоду?

2. Чим небезпечні канцерогенні речовини?

3. Які хвороби виникають у курців?

Наркоманія та алкоголізм — це не просто шкідливі звички, це хвороби. Проте тих, хто вживає наркотики та алкоголь, важко переконати, що вони хворі.

1. За якими ознаками можна розпізнати наркозалежну людину?

2. Чим небезпечна п’яна людина?

Організм підлітка ще не цілком сформований, він слабший за організм дорослого і більш чутливий до наркотиків і алкоголю. Під дією алкоголю підлітки швидше втрачають самоконтроль, що призводить до необдуманих вчинків.

Людина під дією наркотиків чи алкоголю здатна па все, зокрема й на ризиковані статеві стосунки. Це може призвести до небажаної вагітпості, інфікування ВІЛ та інфекціями, що передаються статевим шляхом.

Ключові Ідеї параграфа

Попрацюйте в групах. Доберіть додатковий матеріал та створіть буклет, агітаційну листівку чи блог про особливості впливу тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на розвиток репродуктивної системи підлітків.

1. Які особливості дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на розвиток репродуктивної системи підлітків?

2. Як ви вважаєте, чи достатньо висвітлюють проблеми впливу негативних факторів на репродуктивне здоров’я в ЗМІ?

3. Які питання збереження репродуктивного здоров’я, на вашу думку, потребують ширшого висвітлення та порад кваліфікованих фахівців?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:50, Переглядів: 3196