Народна Освіта » Основи здоров'я » § 9. Харчові звички та здоров'я

НАРОДНА ОСВІТА

§ 9. Харчові звички та здоров'я

Мудреці стверджують: щоб довго жити і бути здоровим, потрібпо правильно мислити, дихати, рухатися і харчуватися.

Чи задумувались ви над тим, що впливає на харчові звички людини?

Коли Маринці було півтора року, вона із задоволенням їла сиру цибулю та лимон. У два роки це бажання зникло. Лікар сказав, що напевно її організму не вистачало вітаміну А.

Зараз Марина восьмикласниця. У сім'ї дівчинки заведено снідати вівсяною кашею або мюслі. На обід — найчастіше салат, суп, м'ясна страва. Ввечері зазвичай сім'я споживає кисломолочні продукти. Причому мама ніколи не примушує з'їдати все, проте обмежує вживання молока, оскільки в дівчинки виявлено алергію на лактозу. Страви з риби Марина не полюбляє. На вихідних одна бабуся варить борщ або курячий бульйон, часто готує смачні вареники з вишнями, пече яблучний пиріг і дуже засмучується, коли щось залишають на тарілці. Друга бабуся іноді запрошує онуку на улюблену піцу в найближчу піцерію. Батько категорично проти напівфабрикатів, ресторанів швидкого харчування, гамбургерів, солодких газованих напоїв та енергетиків... Незважаючи на це, іноді Марина разом із однокласниками їсть фастфуд, хоча отримує більше задоволення від спілкування, а не від їжі.

1. Що впливає на харчові звички дівчинки?

2. Чи можна назвати таке харчування корисним для здоров'я?

Харчові звички

На харчові звички людини впливають біологічні особливості її організму, життєвий досвід, оточення, харчові традиції сім’ї, реклама, національні традиції, релігійні переконання.

Деякі народи Сходу, наприклад, вживають у їжу змій, комах, що зовсім незвично для європейців. У Індії корова вважається священною твариною, тому забороняється кричати на неї, бити її і, тим більше, споживати яловичину. Головна релігійпа книга мусульман — Коран — забороняє їм їсти свинину.

1. Наведіть конкретні приклади впливу на формування харчових звичок.

- # 2. Проаналізуйте власні харчові звички. Що на них впливає?

Харчові звички формуються також під впливом прихильності до традиційних чи сучасних систем харчування. Різні системи харчування дають різні відповіді на запитання, як часто людині потрібно споживати їжу, як поєднувати продукти, скільки поживних речовин повинно міститися в добовому раціоні, скільки слід вживати води і коли це робити тощо.

У раціональному харчуванні співвідношення б шків, жирів, вуглеводів мас бути 1:1:4

Проаналізуйте мал. 19 і подану на с. 47 узагальнюючу схему. Поясніть принципи здорового харчування, які вони відображають. З’ясуйте, наскільки ваш раціон повноцінний.

Системи харчування

Серед найпоширеніших сучасних систем харчування є такі: вегетаріанство виключення із раціону їжі тваринного походження м’яса, риби; веганство — повне виключення їжі тваринного походження, навіть яєць і молока; сироїдіння, яке відкидає — повністю або частково — теплову обробку їжі; роздільне харчування — при якому увага приділяється сумісності чи несумісності певних продуктів.

Кожна людина, враховуючи особливості свого організму і рекомендації лікарів, може обрати для себе систему харчування, яка підходить саме їй, лікувальну або оздоровчу дієту. Будь-які зміни в харчуванні чи застосування дієт необхідно обговорити з дієтологом.

Ключові Ідеї параграфа

1. Прочитайте статтю. З’ясуйте, що в українській кухні відповідає принципам здорового харчування, а що — ні.

Особливості української кухлі

• Значне споживання борошняних виробів, зокрема виробів із кислого житнього й пшеничного борошна, пирогів, короваїв, калачів, хліба з маком і медом, а також виробів із прісного тіста: вареників, галушок, млинців.

• Споживання киселів, кииі, куті.

• У тепловій обробці переважають варіння і тушкування над смаженням, соління — над коптінням.

• Складна теплова обробка продуктів для приготування других страв. Характерна подвійна обробка (відвирити. потім протушкувати чи підсмажити, або трохи підсмажити, потім протушкувати).

• Особливі безалкогольні і алкогольні напої української кухні — меди, кваси, збитні, узвари.

• Споживання нарізаних овочів, а не їх подрібнених сумішей у вигляді салатів, вінегретів.

• Смакова різноманітність страв і продуктів, якої досягають поєднанням теплової обробки, використання.-к різних жирів і вживанням місцевих прянощів, таких як кріп, петрушка тощо.

• Щоденне споживання гарячих перших страв: борщів, супів, розсольників, кулешів та ін., що готують переважно із використанням рослинної сировини.

• Широке споживання свинини й сала.

• Широке використання яєць.

• Широке використання столових буряків.

2. Розгляньте мал. 20. На ньому зображено результати соціологічного опитування: українцям пропонували назвати три найулюбленіші страви, незважаючи, до кухні якого народу вони належать. Назвіть п'ять найулюбленіших страв українців.

3. Чи є в раціоні вашої сім'ї страви своєї національної кухні? Які саме?

4. Із досліджень відомо, що на заході України найпопулярнішими є голубці, вареники та деруни. У центральній частині — рибні страви, холодець і сало. На півночі надають перевагу картоплі, різним супам і відбивним. На півдні України полюбляють пельмені, смажену картоплю, а також плов. На сході обирають салати, наприклад «Олів'є», і м’ясні страви, частіше шашлик. Чи відповідають ваші харчові звички таким географічним особливостям?

5. Складіть для себе правила здорового харчування (використайте додаток, с. 156-157).

6. Знайдіть в Інтернеті інформацію про редуковане харчування. Чи може бути ця система достатньо збалансованою?

7. Напишіть рецепт страви національної кухні, яку вмієте готувати ви. Проаналізуйте потрібні для приготування інгредієнти за походженням. Чи усі вони є місцевими продуктами?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:36, Переглядів: 6651