Народна Освіта » Основи здоров'я » § 9. Вибір харчових продуктів. Міфи і факти про дієти

НАРОДНА ОСВІТА

§ 9. Вибір харчових продуктів. Міфи і факти про дієти

Дізнаєтеся про традиційні та сучасні системи харчування; навчитеся правильно вибирати продукти харчування; проаналізуєте міфи і факти про дієти; знатимете про негативні наслідки незбалансованого харчування і вживання харчових добавок

Пригадайте

Назвіть принципи та особливості харчування підлітків.

Підлітки часто самостійно вирішують, що і де їм їсти. Від того, які продукти вибираєте, залежить ваше здоров’я, самопочуття і працездатність. Із розмаїття продуктів і готових страв маєте навчитися обирати корисні для росту та розвитку. Добираючи продукти, намагайтеся, щоб раціон харчування був різноманітним і збалансованим. Відповідно до ваших вікових потреб і рухової активності містив достатньо білків, жирів і вуглеводів. Прислухайтеся до порад дорослих.

Чинники, що впливають на вибір харчових продуктів

 

Уживаючи свіжі натуральні продукти, матимете сили і здоров’я.

Традиційні і сучасні системи харчування

Обираючи продукти і страви для повсякденного вживання, люди враховують особливості місцевості, національні традиції приготування їжі та власні потреби. У кожного є також улюблені страви. Наприклад, українські борщ і вареники знають і люблять не лише в Україні, а й у різних країнах світу.

Системи харчування поділяють на традиційні (національні кухні) і сучасні.

Традиційні системи харчування кожного народу перевірені часом і тому залишаються популярними.

   

Українська

   

Борщ із пампушками V

Галушки

Вареники

Голубці

Сало

У

ґ А

Кавказька

 

Шашлик Лаваш Хачапурі Чебуреки

ґ А

Кримськотатарська

Плов Манти Чельпек Катлама Кебаб

V У

ґ А.

Італійська

Спагеті Піца Страви з Тортеліні Салат із сиром

морепродуктами моцарела

а ;

ґ А

Східна (японська, китайська)

Страви з рису Суші і роли Салат із Страви з

сиром тофу морепродуктів

У сучасному житті люди поєднують традиції національних кухонь і принципи сучасного дієтичного харчування.

Дієтичне харчування

Слово дієта походить від грецького 5^alтa, що означає «спосіб життя, режим харчування». У сучасних дієтах зазвичай пропонується обмежити вживання певних продуктів. Наприклад, за деякими дієтами передбачається повне або часткове вилучення з раціону продуктів тваринного походження: м’яса, риби, яєць, молочних продуктів. За іншими — рекомендується вилучити з раціону продукти, що містять вуглеводи: хлібобулочні вироби, крупи, овочі, фрукти. Натомість пропонується вживати продукти, що містять білок: м’ясо, рибу, яйця, молочні продукти. Одна із сучасних систем харчування пропонує харчуватися кисломолочним сиром, інша — переважно зерновими продуктами, ще одна — сирими продуктами. Є система, що рекомендує диференційоване (роздільне) харчування. Існують розроблені лікарями дієти, за якими передбачається утримання від їжі протягом певного часу. Однак обмеження або вилучення деяких продуктів з добового раціону може призвести до дефіциту поживних речовин в організмі підлітка. Тому вам не бажано додержуватися модних дієт.

Міфи і факти про дієти

Міф. Щоб схуднути, слід відмовитися від вживання м’яса, натомість вживати овочі й фрукти.

Факт. Організму, що росте і розвивається, потрібен будівельний матеріал для клітин. Тому білок, зокрема і тваринного походження, необхідний для організму підлітка.

Наслідки. Нестача білків, зокрема і тваринного походження, може призвести до зниження гемоглобіну в крові, ламкості нігтів, випадіння волосся. Людина частіше хворіє на застуду, можуть загостритися хронічні хвороби.

Міф. Щоб схуднути, не варто вживати продукти, що містять вуглеводи.

Факт. Вуглеводи — основне джерело енергії для організму. Сприяють роботі серця, м’язів, мозку. Обов’язково потрібно вживати продукти, що містять вуглеводи: крупи, бобові, ягоди, овочі, зелень. Натомість обмежити вживання продуктів, що містять цукор: кондитерські вироби, шоколад, варення, солодкі фруктові напої, білий хліб тощо.

Наслідки. Нестача вуглеводів призводить до загальної слабкості, сонливості, швидкої втомлюваності. Виникає головний біль, може порушитися пам’ять. Знижується працездатність.

Міф. Щоб схуднути, потрібно додержуватися низькокалорійної дієти.

Факт. Їжа має відповідати витратам енергії протягом дня.

Наслідки. Якщо вживатимете менше за 1000 ккал на добу, може порушитися обмін речовин.

Міф. Щоб схуднути, потрібно відмовитися від продуктів, що містять жири.

Факт. Жири забезпечують організм енергією. Дієтологи рекомендують не відмовлятися, а обмежити вживання жирів. Не зловживати продуктами, що містять так звані приховані жири: ковбасою, майонезом, печивом, тортами, тістечками.

Наслідки. Нестача жирів призводить до порушення обміну речовин, зокрема функціонування печінки. Погано засвоюються вітаміни А і Е, що негативно впливає на розвиток статевих гормонів, стан шкіри.

Міф. Шкідливо їсти між основними прийомами їжі.

Факт. Підліткам потрібно перекушувати, щоб не втрачати енергію. Їсти 5-6 разів на день — це найкращий режим харчування. Але перекушувати слід легкими стравами, овочами, фруктами, горіхами.

Наслідки. Не перекушуючи між основними прийомами їжі, підлітки ризикують відчути сильний голод. Це може призвести до головного болю, болю у шлунку, зниження працездатності. Голод може призвести до переїдання під час основного прийому їжі.

Міф. Щоб схуднути, не слід вечеряти.

Факт. Вечеря — один з основних прийомів їжі. Вечеряти слід легкими стравами за 2-3 години до сну.

Наслідки. Якщо відмовлятися від вечері, організм не одержить достатньої кількості поживних речовин. Це може призвести до стресу, зниження рівня цукру в крові, виникнення нервозності, порушення сну, обміну речовин.

Отже, щоб зберегти і зміцнити здоров’я, слід харчуватися повноцінно. Людина має отримувати різноманітну їжу в достатній кількості і певному співвідношенні. Таке харчування називають збалансованим, або раціональним.

Підлітки, які харчуються незбалансовано, ризикують здоров’ям.

Негативні наслідки незбалансованого харчування

Через незбалансоване харчування виникають захворювання. Наприклад, через нездорове харчування і малорухомий спосіб життя в підлітка виникає ожиріння. Якщо почати швидко худнути (втрачати понад 3 кг на місяць), організм компенсуватиме дефіцит поживних речовин за рахунок внутрішніх ресурсів. У результаті маса тіла зменшиться, але виникнуть інші проблеми зі здоров’ям.

Негативні наслідки незбалансованого харчування

Харчуючись збалансовано, ви убезпечитеся від багатьох хвороб. Якщо незадоволені власною масою тіла, не варто добирати продукти для споживання самостійно. Недоїдання і переїдання однаково небезпечні для здоров’я. Обговоріть проблему з дорослими. Порадьтеся з лікарем. Можливо, вам потрібно більше рухатися, займатися фізичною культурою, а може, й змінити харчовий раціон. Скласти індивідуальну програму харчування може тільки фахівець-дієтолог.

Харчові добавки

Харчові добавки — це спеціальні речовини, які додають до харчових продуктів для покращення їхнього смаку, вигляду, підвищення поживної цінності або запобігання псуванню продукту під час зберігання. Деякі добавки використовували протягом століть, наприклад сіль, оцет, цукор, лимонну кислоту. І тепер ці добавки використовують для консервування фруктових, овочевих, рибних, м’ясних виробів. З появою оброблених харчових продуктів введено багато інших природних та штучних добавок, наприклад барвники, консерванти, підсилювачі смаку, цукрозамінники, прянощі, емульгатори, розпушувачі тощо.

Деякі харчові добавки пропонуються до звичайних продуктів харчування добового раціону. Використовувати такі харчові добавки можна тільки за рекомендацією лікаря.

Висновок

Для нормального росту й розвитку підліткам слід обирати свіжі й поживні продукти. Молодь має розрізняти міфи і факти про дієти. Знати про негативні наслідки незбалансованого харчування і вживання деяких харчових добавок. Щоб зберегти і зміцнити здоров’я, слід харчуватися раціонально.

Завдання

1.    Назвіть чинники, що впливають на вибір харчових продуктів.

2.    Які системи харчування існують?

3. Наведіть приклади улюблених страв своєї національної кухні. Розкажіть, чому вони корисні.

4. Яких принципів харчування слід додержуватися підліткам, щоб бути здоровими? Чому?

5.    Якими можуть бути наслідки незбалансованого харчування?

6.    Що таке харчові добавки?

7.    Для чого використовують харчові добавки?

8.    Проаналізуйте наслідки для здоров’я підлітків, спричинені додержанням дієт. Скористайтеся схемою «Міфи і факти про дієти».

9. Чому переїдання і недоїдання однаково небезпечні для організму?

10. Поясніть, чому потрібно консультуватися з лікарем щодо вживання харчових добавок.

Ситуаційні завдання

Що порадите підліткам у наведених ситуаціях?

1. Дівчина хоче мати струнку фігуру, тому відмовляється від вечері, а іноді й від обіду. Вона схудла, але стала блідою, скаржиться на головний біль, почала гірше навчатися.

2.    Хлопці всі вечори проводять за комп’ютером. Щоб не відволікатися, завжди перекушують бутербродами і запивають солодкими газованими напоями.

3. Підлітки, невдоволені власною масою тіла, вирішили їсти тільки овочі й фрукти та активно займатися спортом.

Попрацюйте в парі або групі

1.    Обговоріть, чому існують міфи про дієти. Як позбутися цих стереотипів?

2.    Проаналізуйте схему «Чинники, що впливають на вибір харчових продуктів». Визначте, які чинники найбільше впливають на ваш вибір харчових продуктів. Обговоріть чинники, що, на вашу думку, можуть негативно вплинути на здоров’я.

3. Угадайте за описом українську національну страву та поясніть, чим вона корисна. Наведіть свої приклади.

Одна з 12 традиційних страв на Святвечір, яку готують із пшениці та заправляють маком, медом і горіхами.

Солодка рідка страва, яку готують із сушених яблук, груш і слив.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

1. Розгляньте фотоілюстрації. Що порадите підліткам?

2. Чому, на вашу думку, традиційні системи харчування популярні й тепер?

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 13:57, Переглядів: 9092