Народна Освіта » Основи здоров'я » Традиційні і сучасні системи харчування. Вибір харчових продуктів

НАРОДНА ОСВІТА

Традиційні і сучасні системи харчування. Вибір харчових продуктів

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Китайський кухар пишається вмінням приготувати рибу так, що за смаком її не відрізниш від курки. він може годувати вас безліччю смачних і різноманітних страв, і ви при цьому перебуватимете в цілковитому невіданні, із чого саме приготовлена кожна з них. Японська ж їжа надзвичайно проста, а кухар прагне, щоб зовнішній вигляд і смак страви якнайбільше зберігали початкові властивості продукту, щоб риба або овочі навіть у приготовленому вигляді залишалися самими собою. Як ви можете пояснити такі відмінності в кулінарних уподобаннях китайців та японців?

Традиційні і сучасні системи харчування

У світі є і народи-вегетаріанці, і переконані м’ясоїди, є такі, що надають перевагу сирій їжі, а інші народи її завжди спеціально оброблюють. Вивчаючи все це розмаїття, наука про харчування часто опиняється в безвиході. Вона ніяк не може визначити, яке харчування є корисним, а яке — ні. І яка їжа буде корисною для конкретної людини та прийдеться їй до смаку? Чи сподобається японцеві український борщ? Чи буде українець із задоволенням їсти суп зі змій? Чи готовий європеєць випити кумис?

Системи харчування й кулінарне мистецтво мають довгу історію. У кожного народу є улюблені страви, особливі традиції в накриванні

Лікар Гіппократ говорив: «Якщо батько хвороби не завжди відомий, то мати її завжди — їжа». Що мав на увазі видатний лікар?

 

столу, приготуванні їжі. Ці звички складалися тисячоліттями, у них багато доцільного, такого, що відповідає національним звичаям, смакам, способу життя, клімату. Такі звички треба враховувати і не сперечатися з ними. Смак не дається нам від народження, він формується протягом життя й відповідає тій культурі, у якій формується особистість людини.

знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. спартанський обід був дуже простим: горох, боби, жито. Розповідають, що один аристократ, римлянин, потрапивши на спартанський обід, сказав: «дійсно, спартанці — найхоробріші люди. усякий волів би тисячу разів померти, ніж їсти таку їжу». Як така їжа давала можливість спартанцям виховувати хоробрих і сильних воїнів?

Існує багато різних систем харчування. Системи харчування — це системи теоретичних знань і практичних методів, які містять певні правила вибору та вживання їжі людиною. Ці правила враховують такі чинники, як хімічний склад, фізичні властивості, кулінарна обробка продуктів, час та інтервали прийому їжі тощо. Системи харчування різних культур можуть мати незначні або істотні відмінності і включати або виключати конкретні продукти харчування.

Розрізняють традиційні та сучасні системи харчування. Традиційні системи, на відміну від сучасних, існують уже давно, вони формувалися протягом тисячоліть.

Сучасні системи харчування будуються на теоріях харчування. Існує безліч теорій харчування. Є наукові теорії харчування і альтернативні види харчування. До наукових теорій належать, наприклад, теорія збалансованого харчування і теорія адекватного харчування. До альтернативних видів харчування відносять вегетаріанство, м’ясоїдіння, сироїдіння і ще безліч найрізноманітніших поглядів на харчування.

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Що ви знаєте про основні положення теорії збалансованого харчування і теорії адекватного харчування? чи можна щось про них сказати, виходячи з їхньої назви?

На основі теоретичних поглядів на харчування створюються оздоровчі системи харчування. Оскільки теоретичних поглядів багато і вони різні, то й оздоровчі системи харчування численні й різноманітні.

Обираючи систему харчування, треба розуміти, що організм кожної людини є унікальним. Харчування, яке є оздоровчим для однієї людини, може нашкодити іншій. Усе дуже індивідуально. Уже сьогодні багато людей індивідуалізують споживання їжі відповідно до своїх особливостей. Але скласти таку індивідуальну програму харчування може тільки фахівець-дієтолог.

Системи оздоровчого харчування будуються на кількох загальних принципах:

• по-перше, енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму;

• по-друге, хімічний склад їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах, необхідно вживати різноманітні харчові продукти. До складу повноцінного раціону повинні входити поживні речовини п’яти класів: вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини й мікроелементи;

• по-третє, необхідно дотримуватися оптимального режиму харчування.

Про деякі системи харчування та особливості їх вибору можна дізнатися на сайті.

 

Страви української національної кухні

Українська кухня є відомою далеко за межами України. Деякі страви нашої кухні, наприклад борщі та вареники, увійшли в меню багатьох країн світу.

Українська кухня відзначається особливим стилем і технологією приготування їжі, які пов’язані з українською культурою. Найбільш суттєвою рисою техноло-

гії української кухні є те, що в ній дуже багато продуктів зазнають складної теплової обробки: спочатку їх обсмажують або варять, а потім тушкують або запікають. Велика кількість страв (крученики, завиванці, фарширована птиця й овочі, шпиговане салом і часником м’ясо) готуються у шпигованому і фаршированому вигляді.

Кожному етнографічному регіону України властиві свої особливості кухні, зумовлені історичними ознаками та традиціями. Наприклад, борщ має 30 різновидів (полтавський, чернігівський, київський, волинський, львівський тощо).

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Що ви знаєте про такі страви української кухні, як пампушки, паляниці, галушки, грибна юшка, грибний соус, бануш, вареники, ковбаси, сирники, шпиговане салом м'ясо, фарширована риба?

Вибір харчових продуктів.

Обробка і зберігання харчових продуктів

Їжа приносить користь організму людини, але неякісна їжа може призвести до хвороби. Для того щоб їжа не завдавала шкоди, треба знати правила вибору харчових продуктів. Перш за все, слід навчитися оцінювати якість їжі.

знайдіть необхідну інформацію і проаналізуйте ситуацію. інна з мамою купували в магазині продукти. дівчина взяла з полиці сметану і швиденько поклала її до кошика. Але мама запитала доньку: «А ти подивилася, який у цієї сметани термін придатності?». інна здивувалася: «Ні. а навіщо? Я вважаю, що вона свіжа». Як ви гадаєте, що мама відповіла інні?

Якість харчових продуктів можна оцінити візуально, тобто уважно подивитися на них. Зовнішній вигляд їжі може багато розказати про те, як довго вона зберігалася або як була приготовлена. Якість їжі також можна оцінити за її запахом. Багато зіпсованих продуктів мають специфічний неприємний запах.

Слід уважно читати те, що написано на упаковці від продуктів, звертаючи особливу увагу на термін їх виготовлення та зберігання. У жодному разі не можна використовувати продукти, термін придатності яких уже закінчився.

Харчові продукти повинні бути свіжими та якісними. Їжу треба правильно готувати. Посуд, у якому готується і на якому подається їжа, необхідно тримати у чистоті. Приготовлену їжу не можна залишати надовго. У ній починають відбуватися процеси бродіння і гниття. Краще з’їсти страву відразу після її приготування. Перед прийомом їжі обов’язково мийте руки. Усе це — необхідні правила забезпечення безпеки харчування.

Безпечне харчування включає в себе правильне зберігання харчових продуктів. Готову їжу на плиті можна тримати не більше ніж 1,5 години. Якщо страви вийняті з холодильника, то при розігріванні рідких страв їх треба довести до кипіння, а густі — розігрівати 3-5 хв у гарячій духовці.

У холодильнику продукти можна зберігати лише певний час. Наприклад: масло вершкове — 6-14 діб у закритому посуді або фользі, молоко кип’ячене пастеризоване — 12-36 годин (прикрите, попередньо охолоджене), кефір — 36 годин, сметану — 72 години, вершки — 12 годин, сир — 36 годин, яйця — 14-21 добу, ковбасу копчену — 2-6 діб, сосиски, сардельки вищого сорту — 2 доби, ковбасу варену — 1 добу, свіжі овочі 1-7 діб.

Опорні точки. існують різноманітні системи харчування — це системи теоретичних знань і практичних методів, які містять певні правила вибору та вживання їжі людиною. вони побудовані на таких загальних принципах: енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним затратам організму; хімічний склад їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах; необхідно дотримуватися оптимального режиму харчування. треба вміти правильно обирати харчові продукти, обробляти і зберігати їх.

Цікаві факти про їжу можна знайти на сайті.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Чим відрізняються традиційні й сучасні системи харчування?

2. Які страви української кухні вам до вподоби?

II рівень

3. Як оцінювати якість харчових продуктів?

4. Які правила обробки і зберігання харчових продуктів ви знаєте?

III рівень

5. Як обирати систему харчування?

6. чому кожному етнографічному регіону україни властиві свої особливості кухні?

IV рівень

7. доведіть, що харчування, яке є оздоровчим для однієї людини, може нашкодити іншій.

8. На яких принципах будуються системи оздоровчого харчування?

9. Що треба знати, щоб визначити, яка їжа буде корисною для конкретної людини?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:15, посмотрело: 15585