Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 25. Традиції споживання їжі різних народів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Традиції споживання їжі різних народів

1.    Традиційна їжа різних народів світу.

2.    Культура споживання їжі різних народів.

3.    Українська національна кухня та її особливості.

Традиційна їжа різних народів світу

Кожній національній кухні притаманні свої особливості: використання певних продуктів і способів їх обробки; посуд, у якому подається їжа; дотримання специфічних традицій і навіть ритуалів у споживанні їжі.

Наш світ настільки великий і його населяє така кількість народів, що скласти повну книгу кулінарних рецептів планети — завдання нездійсниме.

Європейці споживають найрізноманітнішу їжу, але найпопу-лярнішими є м’ясо та птиця. Молочні продукти, макаронні вироби та вироби із борошна, круп, картопля та томати також посідають важливе місце в раціоні (мал. 147).

У таких країнах Близького Сходу, як Туреччина, Іран, Ірак, Грузія надзвичайно популярні крупи та бобові, з яких готують більшість традиційних страв. У цих країнах живуть переважно мусульмани, тому з-поміж м’яса вибирають баранину, курятину та яловичину.

Різноманіття овочів незначне через посушливий клімат, проте багато фруктів (мал. 148). Страви в цих країнах часто дуже гострі й багаті на спеції та прянощі.

Мал. 148. Продукти, які споживають на Близькому Сході

Люди на Далекому Сході з-поміж м’яса полюбляють свинину, а також птицю.

Надзвичайно популярними є морські продукти: риба, водорості, молюски тощо. Рис у цих країнах є замінником європейського хліба й подається до кожної страви. Через великі площі цих країн вони вирощують величезну кількість овочів та фруктів. Бобові (соя, горох, спаржа) споживають чи не щодня. Споживають і екзотичні страви, приготовлені з комах, плазунів тощо (мал. 149).

Особливою є й латиноамериканська кухня — гаряча й пекуча. Так її називають тому, що для приготування страв використовують велику кількість перцю чилі, а також соусів на основі гострого перцю. У цих країнах традиційними є боби й кукурудза. М’ясо, риба, птиця всіх видів — все це присутнє в традиційних стравах цих країн. Салати з усіх відомих овочів і фруктів, серед яких томати й перець посідають важливе місце. Та одними з найголовніших є вироби із борошна — пшеничного, кукурудзяного та ін. (мал. 150).

Важливою складовою харчування північноамериканських країн, зокрема США та Канади, все більше стає «фаст фуд» — картопля, м’ясні продукти швидкого приготування. Надзвичайно популярними є курятина та яловичина, кукурудза, боби, сири, макаронні вироби, вироби з борошна, риба та молюски. Серед овочів популярними є солодка картопля — батат, томати, огірки та селера (мал. 151).

Культура споживання їжі різних народів

Традиції споживання їжі можна умовно поділити за географічним принципом: європейські особливості споживання їжі, традиції азіатських країн, Північної та Південної Америки тощо.

Історія та культура Європи вважалася найбільш розвиненою протягом багатьох століть. Традиції споживання їжі також роз-

вивалися дуже швидко, недарма саме європейська традиція вважається класичною. Європейці чи не найпершими почали використовувати столові прибори й вигадали їх таку велику кількість. Класичною вважається й культура споживання їжі, що дійшла до нас з далеких часів. Манери за столом можуть різнитися в різних частинах Європи, але є сталі та універсальні правила, які збереглися дотепер. Саме такі правила, як не ставити лікті на стіл, не жувати з повним ротом й інші досі є ключовими у повсякденному житті й на ділових прийомах.

У багатьох країнах традиційним є споживання їжі руками. Так, в Індії ні в якому разі не можна їсти лівою рукою, бо вона вважається брудною і асоціюється із життєвими негараздами. Зовсім інші ж традиції споживання їжі можна зустріти на Далекому Сході, де їжу їдять не лише руками, а й популярними в наш час бамбуковими паличками.

Східні люди дуже релігійні й забобонні, що відбилось і на традиціях споживання їжі. Так, не можна перевертати рибу на тарілці зворотним боком, адже це сприймуть як побажання рибалці краху його човна. Не можна розпочати трапезу, поки людина, старша за вас, не почне їсти.

Культура споживання їжі в латиноамериканських країнах досить різноманітна через багатонаціональність, адже кожен народ приніс свої традиційні страви з різних частин світу. Так, у Мексиці їсти такос (кукурудзяні або пшеничні перепічки з начинкою) з ножем і виделкою виглядає приблизно так само, як у нас до бутербродів подавати прибори зі срібла.

У Чилі ніколи не їжте руками. Тут правила етикету набагато суворіші, ніж в інших південноамериканських країнах. Намагайтеся завжди користуватися ножем і виделкою. Традиції надзвичайно різноманітні у цих країнах переважно тому, що вони були колонізовані різними європейськими країнами, а також через значну відстань між ними.

Українська національна кухня та її особливості

Українська кухня користується широкою популярністю серед слов’янських народів. Вона давно знана далеко за межами України, а деякі страви української кухні, наприклад, борщі й вареники, увійшли в меню міжнародної кухні.

Популярний в Україні борщ має безліч різновидів. їх нараховують до ЗО видів (полтавський, чернігівський, київський, волинський, львівський та інші), у кожній області його готують за особливим рецептом.

Для приготування борщу використовується до 20 різних продуктів, що й визначає його високі смакові якості й поживність.

Борщ готується зі свіжих овочів: капусти, буряка, помідорів та інших, заправляється товченим салом із часником і петрушкою. Поєднання цих продуктів додає борщу дивовижного аромату й смаку.

Опис особливостей української кухні був би неповним без сала (мал. 152). Особливо смачно, коли тонкий шматочок сала покладений на шматочок чорного хліба з часником і сіллю. Українці навіть іноді жартують: «Сало — це наша національна гордість».

Національними стравами є вироби з прісного тіста: вареники, галушки, шулики, лемішки, гречаники. Популярними є й вареники з начинкою: вишнями, сиром, цибулею, шкварками (мал. 153).

1.    За яким принципом можна поділити їжу країн світу та традиції її споживання?

2.    У чому особливості європейської кухні?

3.    Які традиції споживання їжі існують на Сході, а які — на Заході?

4.    Назви традиційні страви української кухні.

Розгляньте малюнки. До кухні яких народів належать ці страви?

Приготуй разом із дорослими улюблену страву твоєї родини. Підготуй розповідь про цю страву.

Автор: admin от 23-11-2013, 15:58, Переглядів: 27281