Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 25. Поняття про стиль. Тенденції розвитку сучасного дизайну

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Поняття про стиль. Тенденції розвитку сучасного дизайну

1. Як ти розумієш поняття: стильний одяг, стильний інтер'єр, стильний автомобіль?

2. Чи можна вважати стилем національні традиції формоутворення й декорування предметного довкілля?

3. Чи зміг би ти відрізнити вікна будинку, виготовлені в українському стилі, від усіх інших форм вікон?

Відомому французькому вченому Ж.-Л. Леклерку де Бюффону належить крилатий вислів: «Стиль - це людина». Ідеться про те, що стиль є проявою людини у слові, у поведінці, в одязі, у сприйнятті навколишнього середовища - скрізь. Це поєднання краси та гармонії. Стиль є тоді, коли є естетична єдність об’єкта.

Кожній епосі властиві свої уявлення про навколишній світ, своє бачення краси та гармонії. Історично сформована сукупність творчих принципів, характеру та особливостей вираження, найбільш суттєвих ознак матеріальної і духовної культури, створюваної суспільством, визначається як стиль певної епохи. Стиль епохи формує свої стилі дизайну інтер’єрів.

Стиль дизайну - це міра художньої виразності предметних форм довкілля, зумовлена часом, етнічними традиціями формоутворення і декорування, сучасними мистецькими напрямами, індивідуальною манерою митця.

Сьогодні практично неможливо уявити житло сучасної людини без оформленого в певному стилі інтер’єру. Стиль інтер’єру - узагальнення певних ознак (як-от обробка, меблювання, декорування тощо), що відповідають різним дизайнерським напрямкам. Оформлення інтер’єру не просто «данина моді», а відображення стилістичних переваг і потреб у комфорті людини.

У наш час існує велика кількість різноманітних стилів дизайну інтер’єру, і це не випадково. Кожна людина прагне створити таку обстановку, яка влаштовує саме її. У цьому інтер’єрі вона почуватиметься комфортно й затишно, у такому житлі може розслабитися або, навпаки, зосередитися для продуктивної роботи.

Існує багато сучасних стилів дизайну. Найпопулярніші серед них - авангард, біодизайн, стиль «ф’южн», футуродизайн, авторський дизайн та ін.

Авангардний дизайн інтер’єру часто створюється за контрастом. Найбільш непоєднувані кольори та форми поєднуються саме в авангарді (мал. 225). Стиль будується з відчуттям ритму, кольору й форми. В інтер’єрі авангардного стилю знаходять застосування практично будь-які матеріали. Однак перевага надається найсучаснішим і передовим для свого часу: новим видам штукатурки, шпалер, лакофарбових матеріалів, ламінованим покриттям тощо.

Меблі можуть бути незвичайної, химерної, цікавої форми, щоб виникало бажання їх розглядати, дивуватися і захоплюватися ними. Можливі, приміром, як варіант, величезні крісла-подушки тощо. Але в меблях, як і в інших предметах дизайну, авангард не має дрібних деталей.

Біодизайн - це не тільки окремий стиль інтер’єру, але й ціла наука, предметом вивчення якої є елементи та образи живої природи, засіб для створення естетичного і психологічного комфорту людини. Це прояв поєднання часточки природи із сучасним інтер’єром, можливість відчути справжню гармонію з навколишнім світом.

Важливою вимогою організації інтер’єрного біодизайну є те, що в такому житлі має бути затишно, свіжо, легко дихати, працювати й відпочивати. Для цього в інтер’єрі доцільно використати горщик із кімнатними рослинами на підвіконні, акваріум (мал. 226).

Сучасним рішенням цього стилю є й так звані зелені стіни - вертикальні поверхні, повністю засаджені квітами або виткими рослинами.

У біодизайні переважають тільки натуральні, екологічні матеріали. Так, наприклад, шпалери повинні легко пропускати повітря, але протистояти проникненню вологи, не містити у своєму складі акрилового або вінілового покриття. Робочі поверхні кухонних столів, підвіконня можуть бути виготовлені з природного каменю, ним також можна облицювати підлогу. Але найбільша перевага для виготовлення предметів інтер’єру в біодизайні надається натуральній деревині, яку за потреби можна обробити екологічно чистими фарбами.

Стиль, у якому поєднується декілька традицій в одному дизайні інтер’єру, називається «ф’южн» (мал. 227).

Починаючи з 90-х років минулого століття, поняття «ф’южн» широко застосовується в музиці, кулінарії, одязі, дизайні інтер’єру. Цей стиль дозволяє розмістити в просторі все, що завгодно, і при цьому створити між різноманітними предметами та архітектурними елементами гармонійні зв’язки. Це вимагає неабиякої дизайнерської майстерності, тонкого смаку та досвіду, оскільки треба зуміти поєднати те, що не поєднується, і зламати загальноприйняті стереотипи.

Ф’южн зобов’язує інтер’єр бути легким і життєрадісним, у ньому не передбачені виразні горизонталі й вертикалі, поділ на зони та чітке функціональне призначення окремих приміщень. Дизайнери вважають, що стилю «ф’южн» підходять м’які, навіть округлі форми, арки, великі вікна. У декорі сміливо можна використовувати японські ширми, африканські маски, яскраві індійські тканини й китайські паперові ліхтарики в поєднанні зі стриманим дизайном м’яких меблів.

«Дизайном майбутнього» називають футуродизайн (мал. 228).

Футуродизайн у сучасному світі відповідає поняттю «інновації», це -дизайн-умоглядність, який створює не так артефакти, як власне майбутнє. Об’єктами пильної уваги футуродизайнерів є одяг, житло, техніка майбутнього.

У науково-фантастичних творах минулого іноді можна знайти опис предметів, що стали реальністю в наші дні. Письменники-фантасти передбачили, наприклад, появу мобільних телефонів, планшетних комп’ютерів і домашніх роботів. Здавалося б, як їм вдавалося спрогнозувати появу чи-пів, нових матеріалів і технологій, із застосуванням яких усе це зроблено?

Природно, звичні нам сьогодні електронні пристрої письменники-фан-тасти описували в деталях зовсім не так, як вони виглядають у підсумку. Але передбачення, які товари будуть затребувані, іноді вражають своєю точністю. Над цим завданням працює цілий напрямок у дизайні.

Футуродизайн створює візуальний образ предметів, які з’являться в майбутньому. Термін походить від англійських слів future - «майбутнє» і design - «дизайн, модель». Буквально він означає «дизайн майбутнього» або «розробка прийдешнього».

Виокремлюються також стилі авторського дизайну (мал. 229). Найчастіше це моделювання простору й освітлення з використанням найнеоб-хідніших предметів інтер’єру, простих геометричних форм і нейтральних кольорів (чорного, сірого) у приміщенні (дизайн-мінімалізму). Найбільше значення в мінімалізмі авторського інтер’єру має правильно спланований простір. Головне, що відрізняє авторський стиль дизайн-мінімалізму від інших стилів, - наявність м’якого, розсіяного освітлення, відчуття простору, мінімум внутрішніх перегородок, велика кількість і площа вікон. Мінімалізм в інтер’єрі характеризується прагненням автора максимально з’єднати житловий простір з навколишнім світом.

У дизайнерів типу «майстри-діячі» авторський стиль більше узгоджується з творами ужиткового мистецтва, призначеними для користування, а в «художників-глядачів» - з декоративними творами для естетичного споглядання. В авторському стилі дизайнерів типу «мислителі-слухачі» більше предметних форм, які стосуються аудіального абстрактного сприймання (музичні інструменти, аудіоапаратура, бібліотека, знаки-символи тощо).

ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТА № 5 Аналіз предметів інтер’єру

Обладнання та матеріали: зображення виробів інтер’єрного призначення, робочий зошит.

Послі довні сть виконання роботи

1. Ознайомся із запропонованими вчителем або поданими нижче зображеннями виробів інтер’єрного призначення (мал. 230).

2. Здійсни аналіз застосування конструкційних матеріалів для виготовлення виробів.

3. Визнач приналежність виробу до певного стилю дизайну інтер’єру.

4. Запропонуй можливість використання виробу в певному середовищі.

5. Обери 1-2 зразки виробу та запропонуй ідеї щодо покращення їхнього дизайну.

6. Дані запиши в таблицю.

пор.

Назва

виробу

Конструкційний

матеріал

Стиль

дизайну

Середовище

застосування

і

Годинник настінний

Дерево, пластик

Класичний

Вітальня

2

       

3

       

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 16 Виготовлення настінного годинника

Обладнання та матеріали: заготовки деревини, зрізи деревини, ДВП, ДСП, годинниковий механізм, стрілки, пальчикові батарейки, розмічальний інструмент, свердла, ручний дриль, випалювач.

Послі довні сть виконання роботи

1. За завданням учителя чи технологічною карткою ознайомся з об’єктом практичної діяльності (мал. 231).

2. Добери необхідний конструкційний матеріал.

3. Виконай розмічання деталей на заготовках.

4. Здійсни процес різання заготовок за розміткою із припуском на подальшу обробку.

5. Здійсни контроль якості виконання роботи.

6. Подальші операції виконай на наступному уроці.

Слово «стиль» походить від назви давнього інструмента для письма. Стиль, або стилос, - загострений стрижень з кістки, металу, дерева, яким видряпували текст на золотій дощечці або на бересті.

На дозвіллі

Відшукай в Інтернеті зразки декоративних і сюжетних шрифтів. Напиши на окремих аркушах великі букви, з яких починаються твоє ім’я та прізвище. Розглянь зображення букв з усіх боків. З ким або чим асоціювалися у твоїй уяві великі літери? Використай сюжетний шрифт і перетвори букви на малюнки. Склади з них кольорово-графічну композицію свого імені. Перетвори інші букви алфавіту на малюнки.

Колективний проект: наочний посібник «Абетка дизайнера».

Виготуйте розгортку куба. Відшукайте в Інтернеті «морську абетку»: позначення букв кольоровими прапорцями, рухами за допомогою сигнальних прапорців, азбуки Морзе. Зображення знаків «морської абетки», букви-малюнки, каліграфічно написані і друковані букви перенесіть на всі шість граней куба.

Спільно з друзями виготуйте наочний посібник «Абетка дизайнера» для учнів початкових класів.

Дизайн інтер’єрів, дизайн-стилі XXI ст.: авангард, біодизайн, стиль «ф’южн», футуродизайн, авторський дизайн.

Авангардний дизайн інтер’єру - художнє проектування інтер'єрного стилю з використанням контрастних предметних форм, кольорів і нових композитних матеріалів.

Біодизайн інтер’єру - художнє проектування інтер'єрного стилю з натуральних, екологічно чистих, безвідходних матеріалів: дерева, каменю, глини, квітів, інших рослин, а також з куточками «живої природи»: акваріум, кімнатні тварини і птахи тощо.

Дизайн інтер’єрів - художнє проектування окремих артефактів побутового призначення або відносно замкненого та організованого у функціонально-естетичному плані простору всередині будівлі.

Футуродизайн (від англ. future design - дизайн майбутнього) - дизайн-умоглядність, завдяки якому дизайнер-футурист створює такі артефакти середовища, які відображають інноваційне формоутворення близького чи віддаленого майбутнього.

«Ф’южн» (англ. fusion - злиття) - художнє проектування будь-яких форм та екзотичних артефактів, поєднання в інтер'єрі різних стилів, «поєднання непоєднуваного», але скомпонованого з дотриманням естетичних принципів цілісності та гармонії.

1. У яких видах дизайну які сучасні стилі формоутворення виявляються найчастіше? Використай слова для відповіді: види дизайну-ландшафтно-архітектурний, графічний і веб-дизайн, промисловий, дизайн інтер’єру, дизайн костюма.

2. Як ти сформулюєш сутність поняття «авторський дизайн»? Який авторський дизайн найрозповсюдженіший?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Гащак

 

Автор: admin от 17-10-2016, 13:24, Переглядів: 19020