Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 26. Етнодизайн. Особливості українського національного дизайну

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Етнодизайн. Особливості українського національного дизайну

1. Національні види дизайну яких країн ти знаєш?

2. Якими видами художньої творчості представлена національна символіка Української держави?

3. Як ти розумієш висловлювання «Без верби й калини нема України»?

Етнічний стиль завойовує дедалі більшу популярність. Причинами популярності етнодизайну є його неповторне різноманіття, природність, свобода, яскравість.

На малюнку 232 подано зразки українського етнічного дизайну та декоративно-ужиткового мистецтва. Які його види тут представлено?

У дизайні інтер’єру цей стиль проявляється у використанні матеріалів, кольорів, елементів етноатрибутики, що надає всьому інтер’єру яскраво вираженого національного характеру, завдяки збереженню у творах етнодизайну своєрідності національної форми та декору. Так, у східних стилях у декорі часто використовують бамбук, в африканському - хутро диких звірів або його імітацію, скандинавський декор вирізняється простотою форм меблів, переважно з натуральної деревини.

Справжнім українським інтер’єром можна назвати той, що несе в собі етнічні національні мотиви сільських будинків - це, насамперед, природні обтічні форми, використання масивних дерев’яних меблів та великої кількості елементів декору. Український національний стиль виявляється у специфічних форм вікон, дверей, печі, ікон тощо.

Характерними ознаками українського національного стилю є використання в інтер’єрі вишивки, кераміки, ікон, дерев’яних виробів та виробів із природних матеріалів, різноманітних оберегів тощо. Килими, виготовлені вручну, рушники й серветки з ручною вишивкою, вишиванки,

вироби з дерева та кераміки, декоративні подушки, усілякі обереги, закриваючи стіни, створюють єдиний простір краси, тепла й затишку української оселі.

Внутрішнє планування традиційної української оселі характеризувалося повсюдною типологічною єдністю (мал. 233, а). Так, українська піч завжди займала внутрішній кут хати з одного боку від вхідних дверей і була обернена своїм отвором до фасадної стіни (входової, передньої), у якій були вікна.

По діагоналі від печі влаштовували парадний кут (покуть, червоний кут, святий вугол, божній кут), де розміщували ікони, прикрашені тканими або вишитими рушниками (божниками), обтикані цілющим зіллям та квітами; перед ними вішали лампадку.

Сьогодні перспективними є зразки художнього проектування сучасної української садиби.

Розглянь зображення сучасної садиби (мал. 234). Що тут можна зарахувати до українського етнодизайну?

Серед інших творів українських народних промислів, здатних прикрасити будь-який сучасний інтер’єр, варто назвати різьблені дерев’яні ложки, сопілки, народні іграшки, розписані глечики й тарілки, плетені кошики, українські національні ляльки-мотанки (мал. 235).

Етнічний дизайн властивий також дитячим іграшкам українських майстрів, які посідають гідне місце в інтер’єрі внутрішнього середовища (мал. 236).

Сьогодні в заміському будинку чи у звичайній міській квартирі дедалі частіше можна спостерігати елементи декору інтер’єру в українському стилі. Це різного роду аксесуари, талісмани, обереги тощо.

Здавна кожна господиня мала оберіг, що захищав її родину від нещасть, дарував достаток, злагоду та здоров’я. Так, досить часто в сучасних будинках можна побачити «мішечок достатку», що висить у помешканні й наповнює сімейну «чашу» багатством і достатком. Символом достатку є кукурудза, горох або квасоля, що є на оберезі. На такому мішечку обов’язково розміщують різнотрав’я, що означає довголіття, червоний перець - гарячу любов та насіння - сімейне щастя (мал. 237).

Отже, людина існує в складних взаємостосунках зі світом, що її оточує, у тому числі зі світом речей, механізмів, предметів внутрішнього середовища приміщень. Усе це повинно становити гармонійне ціле - саме цей висновок покладено в основу сучасного дизайну.

• У місті Коломиї Івано-Франківської області є музей «Писанка» (мал. 238, а). У колекції музею понад 6000 писанок з різних регіонів України та країн світу. За результатами акції «Сім чудес України» музей опинився на восьмому місці за кількістю голосів інтернет-користувачів та на сімнадцятому - за голосами експертів. У Канаді в місті Вегревіль є найбільший у світі пам’ятник писанці, створений на честь перших переселенців Канади - українців з Івано-Франківської області (мал. 238, б).

• Пройти на козацьку Січ можна було тільки з «дизайнерським паролем» - індивідуальною дерев’яною ложкою, виготовленою довіреним майстром (мал. 239).

• На півночі Німеччини, на півострові Рюген, є історичний музей, у якому зберігаються артефакти етнічного дизайну, що нагадують українські експонати. Набери в Інтернеті фразу «слов’яно-германські племена, острів Рюген», і ти дізнаєшся багато нової і цікавої інформації про українську та німецьку матеріально-художні культури.

На дозвіллі

Розглянь контурну карту України: які з областей схожі на квітки, а які - на листки? Намалюй жовті овали в центрах «областей-квіток». Познач прожилки на «областях-листках». Утвори кольорову композицію «Україноцвіття» за аналогом райдуги. Розмісти «букет україноцвіття» у «вазі Чорного моря».

Колективний проект: панно або серветка «Україноцвіття».

У яких художніх техніках обробки матеріалів можна виготовити проект «Україноцвіття»? Створіть композицію «Україноцвіття» в улюблених художніх техніках оброблення матеріалів.

Етнодизайн, етноатрибутика, покуть, оберіг.

Етнічний дизайн - художнє формоутворення із сучасних матеріалів сучасними інструментами, але з використанням традиційного національного або регіонального декору.

Оберіг - найдавніший амулет щастя й гаразду, чарівний предмет, що призначений для захисту свого власника. Також вважають, що він може принести удачу, попередити про небезпеку, поліпшити стан здоров'я. Через це обереги зажили неабиякої популярності ще з давніх-давен.

Покуть - куток в українській селянській хаті, розміщений по діагоналі від печі, де сходяться краями дві лави, та місце біля нього.

1. Які особливості стилю українського етнодизайну ти запам’ятав?

2. Які матеріали використовуються в українському етнодизайні?

3. У чому полягає різниця між етнодизайном і декоративно-ужитковим мистецтвом?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Гащак

 

Автор: admin от 17-10-2016, 13:25, Переглядів: 12769