Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 29. Процес виготовлення виробів інтер’єрного призначення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 29. Процес виготовлення виробів інтер’єрного призначення

1. Які вироби інтер'єрного призначення ти хотів би виготовити для себе?

2. Пригадай, у чому сутність художнього оздоблення виробу. Які техніки оздоблення виробів тобі відомі?

3. Чи залежить вибір конструкційного матеріалу від призначення предметів інтер'єру?

Сучасні інтер’єри житлових приміщень та офісів прикрашають різноманітними виробами. Залежно від обраного стилю декоративний виріб може органічно вписатися в будь-який інтер’єр. Особливо якщо він виготовлений власноруч, адже при цьому можна отримати ексклюзивний елемент декору.

Вироби інтер’єрного призначення можуть бути виготовлені з будь-яких конструкційних матеріалів. На малюнку 267 зображено варіанти підставок для мобільних телефонів.

Визнач, які конструкційні матеріали використали автори зображених виробів.

Обираючи виріб для виготовлення, насамперед потрібно з’ясувати, яке його основне призначення, у якому середовищі він буде знаходитись. Якщо об’єктом практичної діяльності ти обереш підставку, запропонуй свій варіант і конструкційний матеріал для її виготовлення.

Процес виготовлення виробів відрізняється від процесу їх формоутворення: формоутворення - це художнє проектування нових форм, а виготовлення може бути й технічною реконструкцією (ре-дизайном) уже

наявних форм. Для прикладу переглянь творчий проект підставки під гарячий посуд, який розробив твій ровесник (мал. 268). Зверни увагу на етапи вибору форми підставки; матеріалів, інструментів та обладнання для її виготовлення й оздоблення; послідовність виготовлення підставки; способи з’єднання деталей виробу.

 

Виготовлення виробу розпочинається з організаційно-підготовчого етапу (розробки проектно-художнього завдання).

На цьому етапі визначаються з функціональним призначенням виробу. Так, підставка під гаряче - це необхідний предмет побуту. Вона прикрасить інтер’єр кухні й збереже меблі від руйнівного впливу високої температури. У ході роботи з інформаційними джерелами від-шуковують схожі вироби - вироби-ана-логи. У нашому випадку обрано три варіанти підставок, що вже існують (мал. 269). Це підставки, виготовлені з деревини (зразок 1); металу (зразок 2), комбіновані (зразок 3).

 

Кожна модель характеризується за заздалегідь визначеними параметрами. У випадку, що ми розглядаємо, їх унесено в таблицю 11.

Зразок 1 виготовлено з деревини, він має просту конструкцію, круглу форму та складається із 8 деталей; з’єднання клейове; деревина не захищена. Головний недолік - підставку важко очистити від бруду.

Зразок 2 виготовлено з металу, він має просту конструкцію, круглу форму та складається з восьми деталей. Виріб зручний в обслуговуванні, але його виготовлення технологічно недосяжне в умовах шкільної майстерні.

Зразок 3 скомбіновано з деревини та кераміки, він має форму шестикутника, конструкція підставки міцна й надійна. Ефективно захищає від високих температур.

Таблиця 11. Утілення вимог до конструкції підставки у виробах-аналогах

Вимоги до конструкції

Втілення вимог у виробах-аналогах Зразок № 1 Зразок № 2 Зразок № 3

Кількість деталей у виробі

7

8

7

Матеріал деталей

Деревина

Метал

Деревина,

кераміка

Габаритні розміри виробу

D = 22 см

D = 22 см

25x35 см

Складність конструкції

Проста

Складна

Посильна

Надійність

+

+

Відповідність вимогам дизайну

+

+

+

Оригінальність

-

+

+

Технологічність виготовлення

+

+

Відповідність санітарно-гігієнічним вимогам

+

+

Простота з’єднань

+

Наступний етап - мовленнєво-творчий (формулювання проектного задуму). На цьому етапі формулюємо вимоги до конструкції нашого виробу та співставляємо з існуючими зразками, визначивши, у якому з них вони реалізовані найкраще (табл. 12).

Таблиця 12. Проектний задум нової конструкції підставки

Вимоги до нової конструкції

Зразок, у якому вимогу реалізовано найкраще

Кількість деталей у виробі

Зразки № 1, 3

Матеріал деталей

Зразок № 3

Габаритні розміри виробу

Зразок № 3

Складність конструкції

Зразок № 2

Надійність

Зразок № 3

Відповідність вимогам дизайну

Зразок № 2

Оригінальність

Зразок № 3

Технологічність виготовлення

Зразки № 1, 3

Відповідність санітарно-гігієнічним вимогам

Зразки № 1, 2, 3

Простота з’єднань

Зразок № 1

За результатами табличних даних доходимо висновку, що необхідно використати позитивні конструкційні особливості зразка 3. Переваги нової конструкції: індикація (визначення) залишкового тепла та функція активного або пасивного режиму охолодження (за вибором); бокс із підставками для чашок.

Економічна доцільність: затрати на виготовлення значно нижчі порівняно з іншими аналогами-зразками (розрахунок затрат).

На кольорографічному етапі дизайнерських пропозицій формуємо своє візуальне бачення майбутнього виробу та відтворюємо його за допомогою клаузури. Клаузура - графічне зображення можливих варіантів майбутнього виробу як у загальному вигляді, так і з прорисовуванням його окремих частин чи деталей (мал. 270).

Надалі проводиться опис зовнішнього вигляду демонстраційного зразка. Підставка під гарячий посуд - об’ємний виріб у формі овалу. Габарит- 1^ ні розміри - 270x340 мм. Основна частина конструкції виробу (основа) виготовлятиметься з п’яти деталей: рамка дерев’яна (дуб); лицьова панель - сендвіч з двостороннього фольгованого та листового склотекстоліту; днище - фанера, обклеєна паперово-шаруватим пластиком; ящик висувний (дуб), ламінований МДФ; коркові підставки для чашок із символікою (мал. 271).

Лицьова панель буде оздоблена стилізованим малюнком. Ручки виготовлятимуться з латуні. Деталі основи з’єднані за допомогою саморізів, різьби та паяння. Блок індикації та активного охолодження буде монтуватися в стандартному коробі KM-35N, у якому розміщено вентилятор

KD1208PTS1 з ґратами та лінійку світлодіодів. Блок керування змонтовано на базі мікросхеми LM3914. Блок живлення стандартний (на 9-12 В). Датчик температури LM335.

У ході реалізації технологічного етапу проектної моделі здійснюється розрахунок і підготовка матеріалів до роботи, за потреби виготовляються шаблони, деталі, вузли, виконуються з’єднувальні та монтажні роботи. Проводиться виправлення помилок, корегування конструкції.

На завершальній стадії виготовлення виробу проводять декорування окремих його частин та виробу в цілому, тобто художнє оформлення (прикрашання) виробу. Про це ти дізнаєшся в наступному параграфі.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 19 Проектно-творче завдання

Поцікався в Інтернеті інформацією щодо «розумного дому» (smarthoum). Можливо, й тебе зацікавить якийсь корисний і красивий предмет інтер’єр-ного призначення? Спробуй, наприклад, створити художньо-технічний проект столика-підставки для ноутбука з якимось світильником, настільної лампи, підставки для пультів дистанційного керування, нестандартної вази, декоративного панно, цікавої полички для книг, вазонів (мал. 272). З окремими зразками виробів можеш ознайомитися в додатку 1.

Утвори з друзями виставку артефактів, створених за власними художніми або художньо-технічними проектами.

Реконструкція, ре-дизайн, технічне проектування.

Ре-дизайн (реконструкція) - удосконалення конструкції предметів, спрямоване на поліпшення їх характеристик: функціональної, економічної, естетичної.

1. Як здійснюється розтяжка кольорів на світліші й темніші відтінки?

2. Реконструкція, винахідництво - це способи художнього чи технічного проектування предметів довкілля?

Тестові завдання

1. Як називається будова та взаємне розташування частин виробу?

А конструкція Б деталювання В виріб

2. Для чого шукають вироби-аналоги та ознайомлюються з ними?

А для швидкого виготовлення виробу

Б для економії часу під час виготовлення виробу В для формування банку ідей та подальшого конструювання власного виробу

3. Навіщо визначають вимоги до виробу?

А для перевірки виробу в процесі виготовлення Б для конструювання виробу

В для аналізу та вибору найкращого виробу-аналога

4. Як називається природний малюнок на обробленій поверхні деревини? А структура

Б поздовжні смуги В текстура Г фактура

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Гащак

 

Автор: admin от 17-10-2016, 13:26, Переглядів: 7288