Народна Освіта » Географія » § 45. Демографічна ситуація у світі та Україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 45. Демографічна ситуація у світі та Україні

Пригадайте, икі країни світу мають найбільшу кількість населення. Які чинники є визначальними для демографічної ситуації в Україні?

Пригадайте, які етнографічні дослідження здійснював П. Чубинський. Поміркуйте, як це пов’язано з географічним вивченням населення.

 

 У 1873 р. було створено Українське географічне товариство, яке з перших днів свого існування розпочало активне дослідження природних умов і соціально-економічного життя України. Одним із значних заходів був перепис населення м. Києва, здійснений 2 березня 1874 р. За його результатами і даними, отриманими під час етнографічних експедицій, були написані важливі наукові роботи з географії населення України. Зокрема, видано 7-томну працю Павла Чубинського «Роботи етнографо-статистичної експедиції в Західно-Російський край» (1872-1878 рр.). За наукові досягнення П. Чубинський був нагороджений найвищими на той час відзнаками, в тому числі — золотою медаллю Міжнародного етнографічної конгресу в Парижі (1875 р.)

ПРАВИЛО ДЕМОГРАФІЧНОГО ПЕРЕХОДУ. Наука, яка вивчає природний і механічний рух населення, називається демографія. Тобто вона опікується питаннями народжуваності й смертності, тривалості життя і статево-вікового складу населення, а також переміщення населення у просторі (у межах країни, прибуття і вибуття людей з інших чи в інші країни). Іншими словами, демографія вивчає закономірності та закони розвитку людності.

Дізнайтеся з інтернет-джерел, Π·Ι і які показники народжуваності, смертності й природного приросту має Франція, Іран, Єгипет. Визначте, в якій з фаз демографічного переходу перебуває населення кожної з цих країн.

 

Ученими-демографами визначено правило демографічного переходу, яке передусім залежить від рівня економічною розвитку країни і має кілька фаз. Перша фаза демографічного переходу характеризується низький природним приростом населення, який визначають висока народжуваність і відносно високий рівень смертності. І (я фаза для більшості країн є пройденою ще в минулому столітті. Для другої фаза демографічного переходу властиві висока народжуваність та помітне зниження смертності, тобто — значний природний приріст. Більшість країн Західної Європи пройшли цю фазу в XVIII XIX ст., країни Східної Європи в XIX на початку XX ст. У 70 80 рр. XX ст. ця фаза поширилася на країни Азії, Африки й Латинської Америки, що зумовило різкий ріст населення планети, так званий о демографічний вибух*. Третя фаза демографічного переходу характеризується стабілізацією приросту населення: низькі народжуваність і смертність, відповідно — низький природний приріст. Іноді входження в цю фазу призводить до скорочення населення окремих країн. Проте, згодом ці показники стабілізуються.

ДЕМОГРАФІЧНІ СИТУАЦІЯ І ПОЛІТИКА КРАЇН СВГГУ. Демографічну ситуацію в країні визначають за аналізом природного і механічного руху населення. Зпачиий приріст населення передусім спостерігається у країнах, що розвиваються.

Саме країни Африки, Азії та Латинської Америки стали ареною «демографічного вибуху» η 60-80 рр. XX ст., коли кількість мешканців планети подвоїлася за короткий історичний відрізок. З кінця 1980-х років вдалося поліпшити показники економічного розвитку цих країн, що згідно з правилом демографічного переходу призвело до зниження природного приросту.

Динаміка народжуваності в Україні {тис. осіб)

•    1990 р.-657, 2

•    1995 р.-492, 9

•    2000 р.-385,1

•    2005 р.-428,3

•    2009 р.-512. 5

•    2014 р.-429,7

 

Чи знаєте ви, що...

 

В Україні діяло кілька програм, спрямованих на підвищення рівня народжуваності. В 1995 р. була започаткована програма "Діти України», яка здійснювалася у контексті загальноєвропейської програми «Діти 90-х», що поширювалася на 14 країн. До 2000 р. була розгорнута програма «Українська родина». Ii на слідки сгали помігними в 2005-2008 рр., коли спостерігалося помітне зростання народжуваності в країні.

 

Щодо народження дітей у країнах, що розвиваються, діє принцип: «зайва дитина зайві робочі руки®. Це пов'язано зі значними проблемами забезпечення населення продовольством, створення робочих місць, навчанням молоді і т. д. Дуже гостро ці проблеми стоять в азіатських, африканських та деяких латиноамериканських країнах. Для розв’язання демографічних проблем у країнах з високим природним приростом намагаються «загальмувати» народжуваність. Так, у Китаї тривалий час здійснювалася політика «Одна сім'я — одна дитина*. Це призвело до значного старіння населення, тому з 2015 р. китайців орієнтують на народження двох дітей.

 

У розвинених країнах демографічні проблеми іншого плану. Тут передусім надають перевагу здобуттю якісної освіти, навичкам трудової кваліфікації, прищеплешпо культурних цінностей. Усе це призвело до створення малодітної сім’ї в таких країнах, як Німеччина, Велика Вританія, Бстонія, Угорщина та ін. Такі тенденції розвитку суспілі>стпа призводять до від'ємного приросту населення. Підвищити цей показник дають змогу державні програми щодо допомоги молодим сім'ям.

ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ. Україна наложить до країн з першим типом відтворення: низьким рівнем наїюджуваності і смертності та низьким природним приростом. Втім, так було не завжди. У 1960 р. природний приріст становив 13,6 %о, а населення зросло на 12,5%. Найвищих показників населення наша держава досягла в 1993 р. — 52,2 млн осіб. Відтоді розпочалося поступове скорочення населення. Протягом 2001-201 Зрр. населення України скоротилося на 6%, іцо свідчить про складну демографічну ситуацію. Були періоди, коли після тимчасового від'їзду на сезонні роботи значної кількості українців фактичне населення країни становило 38 мли осіб. Тому важливого значення для розв’язання демографічних проблем має створення робочих місць і підвищення рівня оплати праці.

В Україні здійснюється комплекс заходів, спрямованих на заохочення народжуваності. Для цього роаіюблоні програми допомоги молодим сім’ям. Помітних резуль-

татів вдалося досягти в питаннях поліпшення медичного обслуговування новонароджених, охорони материнства та забезпечення лікарень новим обладнанням. Наслідками такої діяльності стало значне підвищення рівня народжуваності. Якщо така тенденція збережеться, а також будуть здійснені заходи щодо зниження рівня смертності, демографічна ситуація в Україні стабілізується.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Розрізняють три фази демографічного переходу. На третій фазі кількість населення в країнах стабілізується у зв'язку з низьким природним приростом.

2.    У 60-80-х роках XX ст. у світі спостерігався «демографічний вибух».

3.    Демографічна політика країни значною мірою залежить від рівня природного приросту.

т

1.    У чому полягає суть правила демографічного переходу?

2.    Наведіть приклади країн світу, в яких спостерігається друга та третя фази демографічного переходу. Що для них характерно?

3.    Охаоактеризуйте демографічну ситуацію в Україні.

Обчислення показників природного та механічного руху населення в різних регіонах України

(початок: продовження нас. 191)

Для виконання цієї практичної роботи вам знадобляться: карта населення України, статистичні дані(готує вчитель).

1.    Обчисліть середньорічний природний приріст населення України (ГІПсер)

за періоди 1956 1970 рр., 1979 1993 рр. і 1993 2008 рр. При обчисленні скористайтеся формулою:

ППсер =    «

де H11 H0 — кількість населення відповідно в кінці й на початку періоду, k —

кількість років у періоді.

2.    Спрогнозуйте, яким буде приріст населення нашої держави у 2020 рм зважаючи на сучасні особливості цього показника.

3.    На контурній карті населення України позначте області: група 1 — з найбільшим.

група 2 — 3найменшим,

група 3 — з середнім для України приростом населення.

4.    Сформулюйте висновок про взаємозв'язок між розподілом населення по території України і його природним приростом.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:02, Переглядів: 5170