Народна Освіта » Географія » § 49. Зміна кількості населення у світі й Україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 49. Зміна кількості населення у світі й Україні

Пригадайте, які країни світу є найбільшими за кількістю населення. Які чинники впливають на зміну кількості населення в країні?

КІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕННЯ В СВІТІ ТА її ЗМІНИ. Протягом усієї історії людства кількість населення на Землі зростала і досягла на початку 2016 р. майже 7,4 млрд осіб.

До другої половини XVII ст. в умовах аграрного розвитку' людства зростання кількості населення було дуже повільним. Із початком індусгріальної ери воно пришвидшилося, а в другій половині XX ст. набуло «вибухоподібного» характеру (табл.6). У 60-х роках XX ст. чисельність населення Землі в середньому' за рік зростала більш як на 2 %. Це були найбільші показники в історії людства. Згодом темпи зростання кількості населення в світі уповільнилися і протягом останніх років (2010 — 2015 рр.) середньорічний показник становив трохи більше 1 %.

Зміни кількості населення Землі

*Дані на початок року **3а прогнозами ООН

Найбільше людей проживає в Азії (табл. 7). Там знаходиться більшість країн-«гігантів», кожна з яких має понад 100 млн осіб. Нині таких країн у світі 12 (табл. 8).

Таблиця 7

Кількість населення регіонів світу (на середину 2015 р.)

Регіон

Кількість, млн осіб

% від загальної кількості

населення світу

Євразія

5140

70

Європа

710

10

Азія

4430

60

Африка

1170

16

Америка

990

13,5

Північна Америка

575

8

Південна Америка

415

5,5

Австралія та Океанія

40

0,5

Світ разом

7340

100

Таблиця 8

Найбільші за кількістю населення країни світу (на середину 2015р.)

Країна

Кількість, млн осіб

Китай

1372

Індія

1314

США

321

Індонезія

226

Бразилія

205

Пакистан

199

Нігерія

182

Бангладеш

160

Росія

144

Японія

127

Мексика

127

Філіппіни

103

За прогнозами 00Н кількість населення всього світу, як і окремих його частин, і надалі зростатиме. Виняток становитиме Європа, чисельність населення якої залишатиметься незмінною або ж дещо зменшиться. Найбільше зросте людність Африканського континент)'.

ЧИННИКИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА КІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕННЯ. Зміна кількості населення всієї планети відбувається в результаті його природного руху — постійного оновлення внаслідок зміни поколінь. Природний рух населення характеризують показниками народжуваності (Я), смертності (С) і природного приросту (ЯЯ), шо є різницею двох попередніх показників (ЯЯ = Я — С). Усі показники природного руху можна виразити в абсолютних числах (наприклад, у тис. чи млн осіб) або відносних (у %о (проміле) — кількості осіб, розрахованих на 1000 жителів). Так, природний приріст населення світу у 2015 році становив 80 млн осіб, або 12 %оо (тобто на кожну 1000 жителів планети кількість населення приросла на 21 особу).

З мал. видно, що основні демографічні показники світ)' за останні півстоліття суттєво змінилися.

Такі зміни показників природного руху пояснює схема «демографічного переходу», який нині переживає людство (мал.). У ньому' розрізняють чотири послідовні фази:

1    —висока народжуваність, висока смертність, а, отже,

низький природний приріст;

2    —збереження високої народжуваності, різке зниження

смертності у зв’язку з успіхами медицини і, як наслідок, дуже високий природний приріст;

3    —поступове зменшення народжуваності і стабілізація на

низькому' рівні смертності, високий природний приріст, що має тенденцію до зменшення;

4    —низька народжуваність, низька смертність, низький

природний приріст.

Отже, людство, «рухаючись» поступово від першої (з низьким природним приростом, але високими показниками народжуваності і смертності) до четвертої фази (з низьким приростом і низькими іншими показниками) переходить через дві особливі фази. Саме вони (друга і початок третьої фази демографічного переходу) знаменують собою так званий демографічний вибух - різке збільшення

кількості населення внаслідок стрибкоподібного зростання його природного приросту.

Розвинені країни Західної Європи і Північної Америки пройшли через демографічний вибух ше у XVIII—XIX ст. разом з індустріалізацією. Саме тоді завдяки успіхам медицини і підвищенню рівня життя людей там подолали найбільші пошесті, що «косили» населення (чуму, холеру, тиф), смертність різко скоротилася, а природний приріст населення зріс. Натомість, у менш розвинених країнах (Латинської Америки, Азії, Африки, Океанії) смертність різко почала зменшуватися лише з 60-х рр. XX ст. Це спричинило глобальний демографічний вибух, тому що на ці країни припадало 90 % загального приросту населення Землі.

Поступово з соціально-економічним розвитком у країнах Латинської Америки, Східної Азії природний приріст зменшувався, а деякі з них (Китай, Республіка Корея, Бразилія) увійшли в четверту фазу демографічного переходу. У цій фазі вже давно знаходилися розвинені країни Західної Європи і Північної Америки, Японія і Австралія, а також опинилися колишні соціайстичні країни Європи, в т. ч. й Україна. Водночас, майже всі країни Африки й Океанії, більшість країн Азії та Латинської Америки продовжують перебувати у фазах демографічного вибуху' різної інтенсивності. У низці країн Африки природний приріст і нині перевищує ЗО %с.

ЗМІНИ КІЛЬКОСТІ НАСЕЛЕННЯ В УКРАЇНІ. Точні дані про кількість мешканців країни дають загальні переписи населення, які проводять на всій її території, фіксуюючи показники населення на конкретну дату. ООН рекомен-

дує країнам проводити переписи населення хоча б один раз на 10 років. На території України такі переписи були започатковані за часів Австро-Угорщини (у середині XIX ст.) і Російської імперії (наприкінці XIX ст.). їх проводили держави, в які входили українські землі у XX ст. (у т. ч. 6 — в Радянському Союзі). Проведення загальних переписів передбачає велику наукову й організаційну роботу, яку здійснюють на державному рівні.

Перший (і поки що єдиний) загальний перепис населення у незалежній Україні було проведено в 2001 р. Звісно, його дані багато в чому застаріли, однак проведення другого всеукраїнського перепису населення урядовці постійно відкладають у зв’язку з фінансовими чи політичними причинами. Планується, що він відбудеться у 2020 р. Кожного року здійснюють поточний облік населення станом на початок (1 січня) чи середину року, однак він не враховує багатьох показників, передбачених у загальному переписі (наприклад, національність людей, тривалість їх проживання на певній території тощо).

Кількість населення України з кінця XIX ст. до початку 90-х років XX ст. загалом зростала - від 28,8 млн осіб у 1897 р. до 52,2 млн осіб у 1993 р. (мал. 231). Водночас, у першій половині XX ст., населення України зазнало значних штучних втрат — під час війн (двох світових і нав’язаних Україні сусідніми державами), внаслідок політичних репресій, заслань, голодоморів у СРСР. За приблизними підрахунками Україна втратила під час цих жахливих подій близько 20 млн своїх іромадян. А вже від 1993 до 2014 оку кількість населення країни зменшилася майже на 7 млн осіб — до 45,4 млн.

Основні причини цього - зменшення народжуваності і підвищення смертності через соціально-економічну й екологічну кризи, зокрема забруднення території внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, зниження рівня життя населення, погіршення якості його медичного обслуговування і санітарної культури, а також виїзд людей за кордон.

У 1874 р., задовго до першого загального перепису населення в Росії, під керівництвом ученого-етнографа Павла Чу-бинського було здійснено перший перепис мешканців Києва. Завдяки продуманій організації, залученню до співпраці студентів Київського університету захід став успішним. Перепис виявив, що в Києві на той час проживало у півтора раза більше українців, аніж подавала офіційна статистика. Більше половини киян вказали рідною для себе мовою українську. Дані цього перепису були на тривалий час засекречені.

Нині кількість населення в світі щорічно зростає приблизно на 85 млн осіб. Це означає, що кожної секунди у світі додається 5 людей, кожної хвилини - 274, а за добу - 395 тис. осіб. Кожні чотири роки на Землі ніби з'являється ще одна така країна, як США. Натомість в Україні внаслідок від’ємного приросту щороку умовно зникає одне таке місто, як, скажімо, Тернопіль чи Кременчук.

Починаючи з березня 2014 року статистичні дані про кількість населення України не враховують усієї території нашої держави і мають оціночний характер щодо двох східних областей (Донецької і Луганської), де існують не-підконтрольні українській владі території. Так, за оцінкою Державної служби статистики на початку 2016 року кількість наявного населення України становила 42,5 млн осіб, однак сюди не включено населення тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим і м. Севастополь. За кількістю населення Україна нині знаходиться на 32-му місці в світі і 7-му — в Європі.

На кількість населення окремих територій земної кулі (частин світу, країн, їх регіонів) впливає як природний, так і механічний рух населення — його переміщення між цими територіями.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Кількість населення на Землі у 2016 р. становить майже 7,4 млрд осіб, а в Україні - 42,5 млн осіб (не враховуючи тимчасово окуповані території АР Крим і м. Севастополь).

Природний приріст населення обчислюють як різницю між народжуваністю і смертністю.

Демографічний вибух — це стрімке збільшення чисельності населення внаслідок різкого зростання його природного приросту.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    У який спосіб підраховують кількість населення в країні і світі загалом?

2.    Які чинники впливають на кількість населення окремої території?

3.    За допомогою мал. проаналізуйте, як змінювалася кількість населення в Україні протягом останніх ста років.

4.    Які чинники вплинули на зменшення кількості населення в Україні в кінці XX ст.?

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

Обчисліть, у скільки разів Україна поступається за кількістю населення (в середині 2015 р. — 45,4 млн осіб): 1) Китаю (1 372 млн осіб); 2) США (321 млн осіб); 3) Росії (144 млн осіб); 4) Німеччині (81 млн осіб).

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

За даними табл. і враховуючи, що кількість населення України в середині 2015 р. становила 45,4 млн осіб, обчисліть частку населення України у населенні: група 1 — світу; група 2 — Євразії; група 3 — Європи.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Є цікавий інтернет-сервіс — лічильник населення світу в реальному часі (ключові слова: country meters, счётчик населения мира). Спробуйте скористатися ним. Які показники населення він відображає? Скільки дітей народилося в світі за сьогоднішній день? Оберіть у пропонованому списку країн Україну. Порівняйте, скільки дітей у нашій країні народилося протягом цього року і скільки осіб померло. Який природний приріст населення в Україні?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 03:15, Переглядів: 5297