Народна Освіта » Географія » § 24. Вплив гіогодно кліматичних умов на здоров'я і іосподарську діяльність людини

НАРОДНА ОСВІТА

§ 24. Вплив гіогодно кліматичних умов на здоров'я і іосподарську діяльність людини

Пригадайте регіональні відмінності клімату.

Як кліматичні умови впливають на господарську діяльність людини?

ВПЛИВ КЛІМАТУ НА ВЕДЕННЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА. Термічний режим атмосферного повітря та ґрунту, річна кількість опадів і запаси ґрунтової вологи становлять агрокліматичні ресурси території. Україна має значні агрокліматичні ресурси, завдяки відносній однорідності клімату па більшій частині території, м’якій зимі, значному безморозному періоду та достатній кількості опалів. Cj1MH активних температур перевищують 2400 °С і навіть 3000 cC, це сприяє розвитку усіх сільськогосподарських культур помірного поясу. Тільки абрикоси дозрівають в центральних і південних областях, а пізньостиглі сорти соняшників, кукурудзи та персиків — лише па півдні України та в Закарпатті. На півдні України та в Криму культивують рис, бо сума активних температур тут перевищує 3000 uC.

Зволоження в Поліссі і Північному JIicocieny достатнє, а в Криму слабке. Карпати і Західне Полісся це перезволожені території. Тому в Поліській частині України вирощують .льон, картоплю, цукровий бJ1Pяк, овочі, а в степовій зоні — пшеницю, кукурудзу, соняшник, овочі та баштанні культури. Цей район сприятливий для садівництва.

Шкідливого впливу сільському господарству можуть завдавати такі кліматичні явища, як посухи, гради, приморозки, а в південних районах — суховії та урагани, а часом і малосніжні та безсніжні зими.

.'IK >ДИ 11Λ I KJIIYI AT. Як ви вже знаєте, кліматичні умови виливають на особливості життя людини. Клімат України сприятливий для життя і господарської діяльпості. Проте погодні особливості інколи впливають на здоров’я людей, що мають підвищену чутливість до зміни тиску. До погіршення самопочуття можуть призвести й стрімкі зміни погоди та апо-мальні погодні явища.

ОХОРОНА АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ. У світі є ряд важливих домовленостей щодо недопущення надмірного забруднення атмосферного повітря. Так, Кіотський протокол, до якого долучилася й Україна, визначає норми промислових викидів у атмосферу. Крім цього, в нашій країні розроблено законодавчі норми викидів шкідливих іючовин промисловими підприємствами та транспортними засобами, у разі порушення яких, стягується штраф.

В українських містах чистота атмосферного повітря неоднакова. У великих промислових центрах повітря значно брудніше, ніж у сільській місцевості. До числа міст із найбільш забрудненим повітрям належать: Маріуполь, Горлівки, Дніпродержинськ, Слов'янськ, JIисичанськ, Дзержинськ, Донецьк, Кривий Ріг, Запоріжжя.

Це міста Донбасу та Придніпров я регіонів, де найбільше промислових підприємств. Зависокий рівень забруднення зафіксований у двох містах степового Криму Краснопере-копську та Арм'янську. 1 Ірикро, але останнім часом до списку міст, рівень забруднення повітря яких є високим, потрапили міста курортних зон: Ужгород та Одеса.

 

Найбільшими забруднювачами повітря є підприємства теплоенергетики, металургії, хімічної п]юмисловості. У великих мегаполісах до них долучаються вихлопні гази транспорту.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Кліматичні та погодиі умови на території України є сприятливи ми для діяльності людини, в тому числі для ведення сільського господарська.

2.    Охорона повітряного басейну є важливим завданням сучасності.

3.    Найбільшими забруднювачами повітря є теплоенергетика, металургія та хімічна промисловість.

1.    За допомогою карти «Агрокліматичне районування», що у вашому атласі, проаналізуйте, як клімат визначає особливості ведення сільського господарства в різних частинах України.

2.    Зазначте основні чинники та зони забруднення атмосферного повітря.

3.    Охарактеризуйте особливості погодних умов вашої місцевості.

Прогнозування погоди за народними прикметами та порівняння з прогнозом в інтернет-джерелах, ЗМІ

Для проведення цього дослідження вам знадобиться інформація про погоду, яку ви можете знайти на метеорологічних сайтах, удрукованих та електронних засобах масової інформації (ЗМІ), занотувати з теле- та радіоповідомлень.

1.    Ознайомтеся за допомогою додаткових джерел інформації, як прогнозують погоду за народним календарем.

2.    За народними прикметами складіть прогноз погоди на найближчий період.

3.    Зіставте ваш прогноз погоди з фаховим:

група І — опублікованим на сайтах meteo.ua, smoptik.ua та ін. (на вибір) група 2повідомленим у регіональним чи всеукраїнських ЗМІ

4.    Результати оформіть у вигляді табл. 12.

Таблиця 12

Прогноз погоди

За народними прикметами

В інтернет-джерелах/ЗМІ

5. Сформулюйте висновки про те, чи можна народні прикмети вважати “фаховими синоптиками».

МАРШРУТ З

ПШЩІЗРЯ

O [ШШХП [ЇШШЇЛЇШЯ

Мої орієнтири:

називати складники вод суходолу в межах України;

показувати на карті: річкові системи, озера, лимани, водосховища, канали артезіанські басейни України;

формулювати визначення понять «меандри», «тераси», «водний режим», «річ ковий стік», «витрата води», «водні ресурси»;

характеризувати водні об’єкти України, шляхи раціонального використанню водних ресурсів;

пояснювати особливості живлення та водного режиму річок, озер; порівнювати гідрографічні особливості водних об'єктів; визначати падіння і похил річки;

оцінювати наявні водні ресурси своєї місцевості, наслідки їх використання.

А-"1

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:29, Переглядів: 1214